Želite da jedete manje? Pokušajte da prevarite sebe…


Pre nekoliko nedelja vrhovni sud države Njujork blokirao je predlog gradonačelnika Blumberga da se zabrani prodaja slatkih napitaka većih od 450 mililitara ocenivši ga „proizvoljnim i hirovitim“. Ovo je bio samo jedan u nizu pokušaja da se zaustavi galopirajuća epidemija gojaznosti u Sjedinjenim Američkim Državama u kojima je veličina porcija konstantno rasla počev od ranih godina dvadesetog veka.

U tom periodu veličina tanjira porasla je za čitavih 23%. Samo 100 Kalorija više po danu može se za jednu godinu pretvoriti u preko 5 kg viška, i zato se ovo mora posmatrati kao ozbiljan problem za koji je potrebno naći trajno i praktično rešenje.

delboeuf-illusion-food

Generalna je preporuka da se obroci jedu iz manjih posuda. Osobe koje jedu iz većih, čak i nutricionisti i stručnjaci za ishranu, redovno konzumiraju veću količinu hrane. Pretpostavljalo se da je jedini razlog za to ograničenje koje manja posuda pruža, te da dopuna budi grižu savesti ili osećaj stida zbog kojeg se ona izbegava, međutim novija istraživanja pokazuju da je u pitanju nešto drugo – optička varka zbog koje nam se čini da smo sipali više hrane nego što smo planirali u manji tanjir, odnosno manje hrane u veći.

Ukoliko pogledate dva crna kruga na slici može vam se učiniti da je desni nešto veći iako nije, iste su veličine. U pitanju je Delboeufova iluzija. Desni crni krug se čini većim nego što jeste zbog njegove relativne veličine u odnosu na svetliji koji ga okružuje. Mi nismo u stanju da odvojeno posmatramo ova dva kruga i zbog toga veličina jednog utiče na našu percepciju veličine drugog. Ukoliko tamniji krug sa slike zamenite hranom a svetliji posuđem, shvatićete da vam ista količina hrane može delovati premalo ili previše samo na osnovu veličine tanjira u kojem ste je poslužili.

Jedite iz manjeg tanjira

Prilikom služenja hrane u nama postoji procena koja količina nam je zapravo potrebna. Ta procena zavisi od velikog broja faktora kao što su prethodna iskustva, osećaj gladi, želja da smršamo itd. Međutim, kao što smo videli, veličina tanjira utiče na našu percepciju te količine. Što je tanjir veći količina koju smo odredili izgleda manja i imamo običaj da sipamo više hrane nego što nam je potrebno. I obrnuto, što je tanjir manji imamo običaj da sipamo manje nego što smo procenili. Jedna studija pokazala je da je prelazak sa tanjira obima 30 cm na onaj obima 25 cm imao za posledicu čak 22% manji unos kalorija za vreme obroka.

Da li je moguće jesti manje i iz većih tanjira? Apsolutno. Problem je samo u našoj motivaciji, odnosno snazi volje i osećaju da sebi nešto uskraćujemo. Ukoliko smo svesni ovog efekta i posebno se koncentrišemo na količinu hrane koju želimo da sipamo, on postaje skoro zanemarljiv. Međutim to može imati previsoku cenu ukoliko kasnije dođemo u iskušenje da neunesene kalorije nadoknadimo.

Ali postoji još jedan način da ne unosimo previše hrane bez obzira na veličinu tanjira, način koji nema posledice po snagu naše volje, a tiče se kontrasta između posude i hrane u njoj.

Jedite svetlu hranu iz tamnog tanjira a tamnu iz svetlog

plate-color

Ovo je takođe posledica Delboeufove iluzije. Ako je kontrast između posude i hrane koja se u njoj služi veći, efekat će oslabiti i porcija će izgledati bogatija u većem tanjiru nego ukoliko je kontrast manji.

Razlog za ovo je taj što kada je tanjir slične boje kao i hrana u njemu, ona se jednostavno utapa u njega i daje utisak da je ima mnogo manje nego što je zaista slučaj. I obrnuto, ukoliko je kontrast između hrane i posude veliki, ona će doći do izražaja i činiće se da je ima više.

Sve ovo je potvrđeno i empirijski. Grupa od 60 osoba je poslužena pastom sa crvenim prelivom od paradajza ili svetlim Alfredo sosom, a pri posluženju su im nasumično dati tamno crveni ili beli tanjiri. Kao što se i pretpostavljalo, osobe koje su jele pastu sa Alfredo sosom iz belog tanjira, kao i osobe koje su jele pastu sa prelivom od paradajza iz crvenog, sipale su sebi više hrane nego one kod kojih su se boje obroka i posude razlikovale. Potrebno je naglasiti da ova druga grupa ipak nije jela manje nego što je trebalo, samo manje od prve. Drugim rečima, efekat nije u potpunosti neutralisan već je samo ublažen.

U praktičnom smislu sve ovo može imati višestruku primenu. Ne samo da možete bojom i veličinom tanjira ograničiti količinu hrane kojom ne želite da se preforsirate, takođe možete uticati i na to da se više hranite onom vrstom koja je dobra za vas – voćem, povrćem, salatom i sl.

Dobra stvar je da se sve dešava na podsvesnom nivou. Dok jedete zapravo i ne razmišljate o tome da činite neki napor kako biste jeli manje. Ne razmišljate o boji hrane i tanjira, o njegovoj veličini, njihovom odnosu… Jednostavno sipate onoliko koliko mislite da vam je potrebno, a Delboeufova iluzija čini sve ostalo za vas.

Prethodno Rezultati i fotografije 20. Novosadskog polumaratona
Sledeće 1000 ždralova za BELhospice: Origami