Zeleni čaj – problem za testiranje sportista


Zeleni čaj je sjajan za sportiste. On ubrzava metabolizam, pospešuje probavu, stimuliše razgradnju masnoća i čisti organe od toksina. Pored toga utiče pozitivno i na rezultate jer sadrži dovoljnu količinu kofeina da služi kao stimulans. Međutim zeleni čaj bi mogao prouzrokovati probleme organizatorima velikih takmičenja jer je primećeno da neutrališe dokaze da je sportista koristio nedozvoljene supstance.

greentea

Naime, primećeno je da zeleni i beli čaj, ali ne i crni, sputavaju rad određenog enzima čija uloga je da izbacuje testosteron iz tela putem urina. Na ovaj način testosteron u pitanju nastavlja da cirkuliše u organizmu, a moderni testovi ne pronalaze njegovu povišenu količinu i na taj način bivaju prevareni. Pretpostavlja se da bi jedna šolja jačeg čaja mogla da i za 30% smanji efekte pomenutog enzima.

Testosteron je bitan hormon za razvoj i obnavljanje mišićne mase, smanjenja procenta masti u organizmu, povećanja agresivnosti i želje za takmičenjem što su bitni faktori atletskog uspeha. Testosteron se prirodno proizvodi u našem telu a vrhunac dostiže u dvadesetim godinama nakon čega njegov nivo počinje postepeno da opada.

Postoje indikacije da bi zeleni čaj mogao ne samo smanjivati efikasnost tog enzima u telu već uticati i na smanjenu proizvodnju samog testosterona. Određena istraživanja u laboratorijskim uslovima davala su takve rezultate, međutim ona su sprovođena in vitro na miševima, i neophodna su dalja ispitivanja kako bi se potvrdio taj efekat.

Prethodno Zašećerena pića mogu izazvati bolesti srca
Sledeće Trčanje za bicikliste (i obrnuto)