Zašećerena pića mogu izazvati bolesti srca


U velikoj studiji sprovedenoj nad preko 40.000 muškaraca tokom 22 godine, utvrđeno je da i jedna čaša zašećerenog soka dnevno može značajno povećati rizik od srčanog udara i bolesti srca.

drinks

Tokom 22 godine oko 9 procenata osoba doživelo je srčani udar. Međutim, ono što je najzanimljivije u vezi sa tom statistikom je to da je, kada su se uslovi kontrolisali za godište, fizičku aktivnost, pušenje, ishranu, čak i porodičnu istoriju, jedan od glavnih faktora rizika bila je količina zašećerih pića koju su oni imali običaj da konzumiraju.

Oni koji su pili najviše sokova imali su 20% više šanse da dožive srčani udar od onih koji su pili najmanje. Drugačije posmatrano, popiti jednu čašu soka dnevno povećava vaš relativni rizik od srčanog udara za čitavih 19%.

Naravno, treba biti oprezan kod ovakvih uopštenih zaključaka jer nisu ni sva zašećerena pića ista. Sveža limunada sa par kašika šećera koju ste sami napravili nikako ne može biti ista kao i neko energetsko piće koje u sebi ima mnogo više šećera ali i kofein i druge dodatke za čiji uticaj ne postoje precizni podaci. Studija je bila generalizovana usled dugog perioda koji je pokrivala, ali bez obzira na to, njeni rezultati pozivaju na opreznost.

Prethodno Gume bez vazduha za sigurniju vožnju van puteva
Sledeće Zeleni čaj - problem za testiranje sportista