What to Wear Tool – nova i unapređena verzija


Winter Joggers 2

Pre nešto više od godinu dana pisali smo o programu What Should I Wear, alatki časopisa Runner’s World pomoću koje ste mogli da saznate kako bi trebalo da se prikladno obučete i opremite za trening a da vam vremenski uslovi ne predstavljaju skoro nikakav problem. U međuvremenu je sajt Runner’s World-a vizuelno izmenjen, učinjen praktičnijim, i u toku tog procesa neke od najpopularnijih alatki uklonjene su kako bi napravile prostor za nove, ili su čekale svoju novu  i funkcionalniju verziju da bi postale ponovo dostupne. Jedna od njih bila je i gorepomenuta, a pre nekoliko dana konačno je ponovo puštena u rad, ovoga puta pod imenom What to Wear Tool.

Ono što na prvi pogled pada u oči, osim toga da je program dobio zasebnu adresu i autonomiju od samog sajta, je to da su podešavanja koja su vam dostupna dosta praktičnija nego u prethodnoj verziji.

What to Wear Tool

Pol (Gender): Prva i osnovna razlika je što na samom početku birate svoj pol. Ovaj odabir nije samo kozmetičke prirode već utiče i na izbor opreme koja vam se preporučuje. Dok je kod muškaraca recimo prelaz sa šorca na helanke direktan kako se vremenski uslovi pogoršavaju, kod devojaka se sa šorca prelazi prvo na helanke od 3/4, a zatim tek na cele helanke. Ideja je da pošto devojke imaju nešto drugačije potrebe od muškaraca, odnosno drugačije reaguju na istu temperaturu, i oprema koja im se preporučuje biće nešto drugačija. Ove razlike su dosta male tako da su uglavnom neprimetne, ali potrebno je naglasiti da ipak postoje.

Glavna strana na kojoj unosite vremenske uslove po kojima trenirate

Temperatura (Temperature): U odnosu na prošlu verziju u kojoj ste se odlučivali za raspon od 5 stepeni celzijusove skale, u novoj je taj raspon u farenhajtima. To praktično znači da je raspon umesto 5 stepeni sada 3 stepena celzijusa, što opet znači da ćete preciznije moći da odredite optimalnu opremu za trenutnu temperaturu.

Uslovi (Conditions): Glavna razlika u odnosu na prethodnu verziju je dodatak termina slabe i jake kiše, kao i umereno oblačnog vremena. U prethodnoj je postojao samo jedan termin – kiša, što je značilo da nije postojalo razlike u oblačenju između trčanja po sitnoj kiši i oluji, a to je bila velika mana starog programa. U novom, u zavisnosti od procene da li je kiša na koju izlazite slaba ili jača, možete dobiti preporuku da izađete u šorcu i majici sa dugim rukavima ili helankama i šuškavcu. Razlika između njih je ogromna.

Vetar (Wind): U novoj verziji postoje samo tri opcije – bez vetra, slab vetar ili jak vetar. U prethodnoj bilo ih je više i bili su raspoređeni po svojim vrednostima, a to je zahtevalo detaljno upoznavanje sa trenutnim vremenskim prilikama, što predstavlja nepotrebnu komplikaciju. Sada jačinu vetra može svako proceniti po sopstvenom kriterijumu, i dobiti preporuku u skladu sa njim.

Strana sa preporukom za odevanje u skladu sa podacima koje ste uneli

Doba dana (Time of Day): Ovo je jedna od najvećih i najfunkcionalnijih promena u odnosu na prethodnu verziju u kojoj nije postojala ova opcija. Od doba dana zavisi kako će se vremenski uslovi menjati za vreme treninga. Ukoliko trčite u zoru, možete očekivati da temperatura raste kako vreme prolazi. Ukoliko trčite u sumrak neće vam biti potreban zaštitni faktor kao u toku dana i temperatura će padati. Opet, ukoliko trčite noću neće vam biti preporučene naočare iako ste u uslovima naveli da je „vedro“.

Intenzitet treninga (Workout intensity): Druga velika promena je dodatak opcije intenziteta treninga. U zavisnosti da li imate lagani trening ili radite dužinu ili intervale, ili čak učestvujete na trci, biće vam potrebna drugačija oprema jer od svakog od ovih tipova treninga zavisi koliki napor ulažete i koliko ćete zbog njega biti zagrejani. Tempo trening, recimo, podrazumeva nešto lakšu odeću od treninga dužine, dok trka podrazumeva još lakšu jer pored toplote treba razmišljati i o tome koliko vas duža i teža oprema ometa da ostvarite najbolji mogući rezultat.

Subjektivni osećaj (I Like to Feel…): Poslednja opcija kao i u staroj verziji je subjektivni osećaj, odnosno kako vi volite da se osećate za vreme treninga. Ukoliko vam je potrebno duže da se zagrejete, ili jednostavno volite da vam bude toplo za vreme trčanja, onda je opcija „worm“ za vas. Ukoliko pak imate duži trening i svesni ste da je period zagrevanja relativno kratak u odnosu na ostatak koji treba provesti u optimalnoj opremi, ili volite da vam bude prohladno za vreme trčanja, odaberite opciju „cool“. Opcija „in between“ je za one koji nisu sigurni koju od prve dve da odaberu ili im se izbor nalazi negde između njih.

Sve rečeno za prethodnu verziju važi i za ovu – na preporuke dobijene ovim alatom gledajte više kao na savet nego na obavezu. Vremenski uslovi su složeniji od ograničenog broja opcija koje možete da odaberete, a ponekad i nije moguće imati sve od opreme koja se preporučuje za trening. Sledite svoj osećaj, pogotovo ako ste prethodno trčali u sličnim uslovima, i ako smatrate da vam ono što sami odaberete više odgovara od preporuke – poslušajte svoj instinkt.

Sa druge strane, ukoliko ste nesigurni ili nemate dovoljno iskustva da donesete pravu odluku, saveti ovog programa mogu vam biti i više nego korisni.

Prethodno Pokrenuti se je bolje nego napredovati
Sledeće Najnezdraviji restoran na svetu izgubio je svog predstavnika. Ponovo...