What Should I Wear? – Kako se prikladno obući za trčanje


Podešavanja

Znati kako se obući za trčanje je stvar koja dolazi vremenom i posledica je više učenja na sopstvenim greškama nego dobre procene spoljašnjih prilika. Početnike ćete najčešće videti pretoplo obučene jer je njihovo rezonovanje zasnovano na iskustvu van treninga, a šetnja i trčanje na desetak stepeni dve su potpuno različite stvari. Što ste duže trkač manje će vam vremena trebati da se prilagodite svim uslovima i shvatićete da za svaki postoji raspon u okviru koga se osećate komforno i prijatno, što najčešće zavisi od vrste treninga koji radite.

Poseban oblik neprikladnog oblačenja za vremenske prilike je ono zasnovano na zabludi da više znojenja znači i brže mršavljenje. Njime se neću podrobnije baviti sem da naglasim kako, osim toga što je pogrešno, može biti i izuzetno opasno.

PodešavanjaKako onda pomoći i dati savet onima koji počinju sa trčanjem u periodu kada se vreme pogoršava, a dok još nisu razvili osećaj da se sami prikladno obuku. Odgovor na to daje sajt „Runner’s World“ i njihov alat „What Should I Wear?„. Ovaj jednostavan online program na osnovu nekoliko promenljivih koje su, redom – temperatura, vetar, vremenske prilike i subjektivni osećaj, daje preporuku koja može odgovarati većini trkača.

Primer br. 1Temperatura – Pod temperaturom smatramo realnu spoljašnju temperaturu, merenu termometrom, bez obzira na to kako faktori kao što su vlažnost vazduha ili količina UV zračenja utiču na subjektivni osećaj. Temperaturu možete saznati preko TV-a i vremenske prognoze (neki programi, kao što je Studio B u Beogradu, uvek prikazuju trenutnu temperaturu, dok dugi, B92 recimo, imaju poslednju izmerenu za sve gradove na teletekstu), ili sajtova posvećenih tome, kao što su weather2umbrella.com ili weather.com.

Vetar – Jačina vetra nas zanima jer on menja način na koji se oblačimo, pogotovo hladnim danima ili na kiši i snegu. Jačinu vetra možete saznati na isti način kao i temperaturu, putem vremenske prognoze ili posetom sajtovima posvećenim tome.

Primer br. 2Vremenske prilike – Za razliku od temperature i jačine vetra, vremenske prilike možemo saznati jednostavnim gledanjem kroz prozor. Ponuđene opcije su sunčano, oblačno, kiša, sneg i ostalo, gde se pod ostalim podrazumeva ledena kiša, susnežica ili neki drugi oblik zimskih padavina.

Subjektivni osećaj – Ovde ne govorimo o osećaju vezanom za vreme, već za samo trčanje, odnosno kako vi volite da se osećate na treningu. Ukoliko vam prija da vam bude prohladno, ili imate običaj da se dobro zagrejete pre nego što izađete napolje, onda je „Cool“ vaša opcija. Naprotiv, ukoliko želite da vam bude toplo za vreme trčanja ili imate lakši trening koji podrazumeva da se nećete mnogo fizički trošiti, onda je „Warm“ bolji izbor. Ukoliko ste negde između ove dve opcije ili niste sigurni za koju da se opredelite, odaberite „In-between“.

Primer br. 3Iz datih primera, neretkih u našim krajevima, može se videti koliko raznoliko bi trkač trebalo da bude spreman da se obuče u različitim situacijama. Sve ostalo što možete primetiti na drugim trkačima, kao što su maske koje štite celo lice od hladnoće i vetra, ili neki oblici svilenih šalova i marama koje sprečavaju gubljenje toplote u predelu vrata na niskim temperaturama, stvar su izbora.

Postoje neki faktori koji nisu ponuđeni kao opcija a o kojima ipak treba voditi računa – jedan od njih je mikroklima. Trčati prostranim i otvorenim Novim Beogradom nije isto kao i Dorćolom, uskim ulicama zaštićenim drvećem i zgradama. Ako vas staza vodi pored reke imajte na umu da je kraj nje uvek svežije i vetrovitije bez obzira na godišnje doba. Ukoliko su vam treninzi toliko dugi da ih započinjete danju a završavate kad je sunce već uveliko zašlo, dobro je računati na očekivani pad temperature i obući se prikladno tome. Asfalt se brže greje i brže hladi od šume. Ukoliko ste planirali posetu Košutnjaku, Avali ili odlazak van grada nemojte to zaboraviti.

Takođe, jedna od bitnih stvari prilikom treninga u uslovima smanjene vidljivosti (magla, sneg, mećava) je označiti svoje prisustvo na stazi. Većina kvalitetnije opreme ima bar neki reflektujući deo na sebi, ali ukoliko on nije prisutan, potrebno ga je nositi, ako je potrebno i u vidu fluorescentnog prsluka preko standardne odeće.

 Na kombinaciju datu na sajtu gledajte više kao na preporuku nego na obavezu. Nakon nekog vremena razvićete sopstveni osećaj koji, na kraju krajeva, uvek treba slediti. U međuvremenu, nadam se da će vam ovaj tekst pomoći da do njega dođete.

Prethodno Trčanje van sezone - kako da uđete u proleće kao bolji, brži i snažniji trkač
Sledeće Povratak u budućnost