Vlasnici pasa aktivniji su od prosečne osobe


Kupovina ili usvajanje psa mogli bi biti najbolja odluka za vas i vaše zdravlje

Ukoliko se lomite da li da uzmete psa razmišljajući o obavezama koje će vam to doneti, a u isto vreme imate želju da smršate i postanete aktivniji, vreme je da presečete i učinite to. Istraživanja pokazuju da su vlasnici pasa ne samo aktivniji od osoba koje pse nemaju, već i da mnogo lakše uspevaju da ispune minimume fizičke aktivnosti preporučene od strane zdravstvenih organizacija.

Kupovina ili usvajanje psa mogla bi biti najbolja odluka za vas i vaše zdravlje

U studiji u kojoj su se analizirala istraživanja sprovedena od 1990. do 2010. godine na području pre svega Sjedinjenih Američkih Država i Australije, utvrđeno je da je to da li osoba ima ili nema psa veoma dobar pokazatelj koliko će vremena dnevno provoditi aktivno u šetnji.

U proseku, osobe koje imaju pse šetaju ih 4 dana nedeljno ili oko 160 minuta, međutim ovaj efekat nije ograničen samo na njih već i na članove njihovih porodica. Deca koja rastu u porodici koja ima psa kao kućnog ljubimca takođe provode u proseku 1,7 dana nedeljno izlazeći sa njim u šetnju.

Nedeljna doza fizičke aktivnosti za odrasle preporučena od strane zdravstvenih organizacija iznosi minimalno 150 minuta. Naravno, podrazumeva se nešto viši intenzitet treninga od šetnji sa psom, u najmanju ruku brzo hodanje, ali istraživanje je pokazalo da osobe koje imaju pse mnogo lakše ispunjavaju ove preporučene minimume. Mnogo lakše od onih koji pse nemaju.

Ono što istraživanje nije bilo u stanju da pokaže je to na koji način pas kvalitativno doprinosi ispunjavanju ovog minimuma, odnosno da li je šetnja sa psom zamena za neku drugu aktivnost kojom bi se vlasnici pasa bavili da psa nemaju, ili je pak slučaj da je pas taj koji direktno utiče na to da vlasnici ispunjavaju navedene minimume tako što sa njima izlaze u šetnju umesto da budu sedentarni.

U svakom slučaju, vidi se da je pas bitan faktor za aktivnost njegovih vlasnika, a koliki tačno moraće da pokaže neko drugo, malo preciznije istraživanje.

Ukoliko već imate psa i otkrijete da se nalazite u ovoj prvoj grupi, odnosno da zbog šetnji sa psom počinjete da preskačete treninge, to uopšte ne mora biti slučaj. Psi su sjajni partneri za trčanje ukoliko ih postepeno uvodite u njega i trčite onim tempom koji za njih nije previše naporan.

Takođe, ukoliko ste trkač a tek planirate da kupite psa i to kako bi vam bio partner na treningu, možete se poslužiti ovom tabelom časopisa Runner’s World po kojoj su rase grupisane po tome kakve vrste treninga im najviše odgovaraju. Ali nemojte dozvoliti da vam to bude glavni i jedini razlog. Najbolja stvar koju možete da učinite je da usvojite psa iz nekog prihvatilišta, pružite mu dobar dom, a on će vam to višestruko vratiti, kako na stazi, tako i van nje.

Psi za trčanje

Prethodno Džoger opljačkan pošto je napravio pauzu za cigaretu
Sledeće Bolt ili Farah. Ili Bekam...