Višak kilograma i dobra fizička kondicija


Zašto je dobra kondicija važnija od dobre linije

Tokom godina veliki broj istraživanja pokušavao je da dâ odgovor na pitanje može li dobra fizička kondicija da neutrališe efekte gojaznosti, ili da ih bar u određenoj meri umanji a samim tim i rizik po zdravlje koji oni predstavljaju. Rezultati do kojih su istraživači dolazili kretali su se od toga da fizička aktivnost može skoro u potpunosti eliminisati pomenute efekte, pogotovo u slučajevima bolesti srca, do zaključka da višak kilograma predstavlja opasnost za sve bez obzira na nivo forme u kojoj se pomenuta osoba nalazi. Mana svih ovih studija bila je ta da su do zaključaka dolazile uzimajući rezultate subjekata u jednom momentu u njihovom životu, bez dodatnih ispitivanja kako su se promene u težini ili aktivnosti odrazile na njihovo zdravlje u budućnosti. Istraživači sa Univerziteta Južna Karolina u najnovijoj studiji pokušali su da uzmu ovaj faktor u obzir.

Može li dobra forma da neutrališe ili ublaži efekte gojaznosti?

Cilj studije bio je, kao što je pomenuto, da otkrije kako se promene u telesnoj težini i kondiciji odražavaju na faktore rizika za bolesti kardio-vaskularnog sistema, povišen krvni pritisak, holesterol i druge probleme sa kojima se gojazne osobe često suočavaju. Istraživači su odabrali više od 3.000 subjekata u četrdesetim godinama bez ijedne od ovih bolesti, a koji su u dobroj fizičkoj kondiciji ali ne i sportisti, i upoređivali njihove rezultate sa pregleda koji su usledili nakon nekoliko godina.

Nakon drugog pregleda, obično dve ili tri godine posle prvog, većina učesnika u studiji je dobilo nekoliko kilograma masti, ali, paradoksalno, i poboljšalo svoju formu. Začuđujuće zapravo samo ukoliko ne uzmete u obzir da su ovo muškarci i žene koji vode računa o svom zdravlju, redovno se konsultuju sa lekarima i ozbiljno uzimaju njihove savete da više vežbaju. Za vreme ovog pregleda niko od subjekata nije pokazao izraženo veći faktor rizika za bilo koji oblik bolesti srca.

Međutim do sledećeg pregleda koji je obavljen nekoliko godina kasnije, skoro četvrtina učesnika je imala povišeni pritisak, visok nivo holesterola ili kombinaciju faktora koji se nazivaju metabolički sindrom a koji su dobar pokazatelj rizika za oboljenja kardio-vaskularnog sistema ili nastanak dijabetesa. U najvećem problemu su naravno bili oni koji su povećali svoj procenat masti i izgubili kondiciju, oni su imali čak 71% više šansi da razviju metabolički sindrom u odnosu na one koji su izgubili masne naslage. Dobra fizička forma pružala je određenu zaštitu ali bila je u stanju samo da ublaži efekte gojaznosti, ne i da ih u potpunosti eliminiše. Oni koji su u ovom periodu poboljšali svoju kondiciju, bez obzira na višak kilograma, imali su 22% manji rizik da obole od onih koji su se u istom periodu i ugojili i bili u lošijoj formi. Gubitak kilograma logično je doveo do smanjenog rizika od razvijanja metaboličkog sindroma i drugih oboljenja, ali premalom procentu učesnika je to pošlo za rukom da bi mogli da se izvuku neki ozbiljniji zaključci.

Najzanimljiviji rezultat istraživanja bio je taj da se možda precenjuje efekat koji poboljšanje forme ima na razvijanje određenih oboljenja. Subjekti kojima je u ovom periodu kondicija napredovala, uzimajući u obzir faktor godina (sa godinama aerobni kapacitet opada, čak i među onima koji redovno vežbaju),  imali su 28% manje šanse za razvijanje visokog krvnog pritiska. Kada se to uporedi sa onima koji su u istom periodu čisto održali formu na istom nivou, njihov rizik je bio samo 2% viši – jedva primetna razlika.

Koliko su zaključci ove studije pozitivni zavisi pre svega od toga kakva očekivanja ste pre nje imali. Ukoliko ste verovali da vam je dobra fizička kondicija dovoljna da u potpunosti neutrališe efekte gojaznosti, onda se možete osetiti obeshrabreno rezultatima. Ali ako okrenete situaciju naopako i zapitate se – šta je to što dobra forma čini za vas i koliko vam pomaže da pomenute efekte ublažite, počećete da gledate na vežbanje ne kao na magični lek za sve, već kao na nezaobilazan faktor zdravog, kvalitetnog i dugovečnog života.

Prethodno Nacionalnost: Trkačica
Sledeće Hercules Maraton 2012 - stopama grčkog poluboga