Vežbe za trčanje u prirodi


Fartlek nije ograničen reljefom, podlogom ili preciznim razdaljinama deonica

Fartlek nije ograničen reljefom, podlogom ili preciznim razdaljinama deonicaOvih dana nas je iznenadio sneg, ako se može reći za vreme ove godine da je uopšte u stanju da nas više iznenadi, ali bez obzira na to, sezona trka u prirodi se polako približava. Uskoro će se šumski putevi osušiti, lišće će ozeleneti i svi će pohrliti sa asfalta nazad na njih da pobegnu od buke i uživaju u svežem vazduhu.

Za trčanje van puteva je teško reći da li je lakše ili teže od trčanja po njima. Sa jedne strane, podloga je mekša, tako da se smanjuje stres pri doskoku, međutim predstavlja i jedinstven izazov jer se trkač suočava sa neravnim terenom koji zahteva stalnu pažnju kako ne bi došlo do uganuća zgloba, istegnuća ligamenta, pada ili nečeg sličnog.

Ovo je posebno važno za one koji se tek upoznaju sa trčanjem u prirodi ili koji mu se vraćaju nakon duže pauze, kao posle zimskog perioda.

Postoje stvari koje možete uraditi, vežbe koje možete isprobati kako bi taj povratak prirodi prošao što lagodnije. Vežbe koje će ojačati vaše zglobove, povećati vam stabilnost i učiniti da se van asfalta osećate snažnije i sigurnije. Sajt Runner’s World preporučuje pet takvih vežbi koje možete raditi u svom stanu, na poligonu za vežbanje ili u teretani, i koje se zasnivaju na vrstama pokreta koji od vas zahtevaju da održite balans i ravnotežu vaših nogu i zglobova.

Vežbe možete pogledati u videu koji se nalazi ispod teksta.

Prethodno 1000 ždralova za BELhospice: Dan D
Sledeće McMillan Running Calculator - nova i unapređena verzija, I deo