Vežbe za proveru fleksibilnosti i snage


flexDa li ste dobar i brz trkač obično zavisi najviše od toga koliko vremena i pažnje posvećujete treningu. Međutim jake i brze noge ne moraju vas obavezno sačuvati i od povreda. Da biste što više smanjili verovatnoću da se povredite, pored naravno treniranja u granicama svojih mogućnosti, potrebno je ravnomerno razvijati čitavo telo.

Dve stvari koje trkači često zanemaruju su snaga i fleksibilnost. I dok je za snagu neophodno raditi dodatne vežbe od kojih je korist velika ali ne i toliko očigledna, fleksibilnost se jednostavno stiče prostim istezanjem nakon treninga, koje nažalost mnogi preskaču.

Vežbe za snagu i fleksibilnost se preporučuju svakome ali neće svako imati podjednake koristi od njih. Ukoliko su to dve oblasti koje ste do sada zanemarivali, velika je verovatnoća da će vam veoma značiti, i vreme je da prvo proverite na kom nivou se zapravo nalazite, a zatim i da taj nivo pokušate da podignete.

Ove četiri jednostavne vežbe pomoći će vam da utvrdite stvarno stanje vaše fleksibilnosti i snage gornjeg i donjeg dela tela, kao i mišića core-a. Ukoliko ne možete da ostvarite zadatak postavljen na početku svake vežbe (bilo u vidu broja ponavljanja ili nekog drugog kriterijuma), onda postoji rizik da u budućnosti zbog toga doživite povredu i trebalo bi da se više fokusirate na treniranje te oblasti.

Prethodno Ne opterećujte se previše, početnici prirodno razvijaju svoju tehniku
Sledeće Koliko puta nedeljno je najbolje vežbati?