Vežbe koje vas čuvaju od povreda


Trkači su dosta podložni povredama. Jedna studija nad poluprofesionalnim kros-kantri trkačima pokazala je da je čak 74% njih imalo neku umerenu ili težu povredu zbog koje su bili primorani da naprave pauzu od treninga. U pitanju su ozbiljni trkači, sa velikim nedeljnim dužinama ali sportske povrede nisu strane ni rekreativcima koji trče mnogo manje i mnogo slabijim intenzitetom.

Nije teško pretpostaviti zbog čega je tako. Trčanje je repetitivan proces u kojem se ograničeni broj pokreta ponavlja veliki broj puta, a sile sa kojima se trkač suočava pre svega prilikom doskoka nisu uopšte zanemarljive. To znači da može doći do, generalno govoreći, dve vrste povreda. Prve su prouzrokovane stalnim angažovanjem istih mišića, tetiva i zglobova, na isti način, u dugom vremenskom periodu, tako da jednostavno dolazi do „zamora materijala“. Druge su prouzrokovane angažovanjem onih mišićnih grupa koje su retko aktivne za vreme trčanja ili su aktivne na neki drugi način, tako da nisu dovoljno jake za neke nagle, ekscentrične pokrete do kojih može doći prilikom nezgodnog doskoka, preskakanja prepreke, saplitanja, pada ili nečeg sličnog.

Povrede u trčanju ponekad mogu delovati kao neizbežne, ali to ne znači da ne postoje načini da se one spreče ili makar ublaže ako prvo nije moguće. Popravljanje tehnike trčanja, vežbanje onih mišića koje trening ne pogađa, uočavanje ranih znakova potencijalne povrede u obliku bolova, oteklina i umora i njihovo saniranje, sve ovo ima snažan uticaj na to da li ćete i koliko morati da pauzirate u nekom narednom periodu.

Sajt Runner’s World daje preporuku od čak 13 vežbi čija je funkcija da vam popravi položaj tela za vreme trčanja i ispravi tehniku, angažuje one mišićne grupe koje indirektno dovode do povreda i preventivno deluje na mestima na kojima postoji najveći rizik od njih. Ove vežbe možete raditi kao deo zagrevanja za trčanje ili neki drugi trening, ali i posebno u lakšim danima ili danima kada odmarate jer nisu preterano zahtevne i pored velike koristi koju vam donose.

Kao i za sve drugo vezano za zdravlje, prevencija je uvek najbolje rešenje. Ove vežbe pomoći će vam upravo u tome.

Prethodno 1000 ždralova za BELhospice: Origami
Sledeće "Ja to mogu!"