Veliki skandal sa upotrebom steroida u Keniji


Pamela Jelimo, jedno od zvučnih imena za koje se veruje da je umešano u skandal

Keniju trenutno potresa veliki skandal sa upotrebom nedozvoljenih sredstava u sportu po kojem je ta zemlja postala prepoznatljiva i cenjena u svetu – srednjeprugaškom i dugoprugaškom trčanju. S obzirom na to da se dugo negiralo postojanje ikakvog problema čak je i predsednik atletskog saveza na kraju morao da se obrati javnosti kako bi odgovorio na sve veće pritiske da se ispitaju tvrdnje o dopingu u pojedinim regijama države.

Pamela Jelimo, jedno od zvučnih imena za koje se veruje da je umešano u skandalPriča je potekla od nemačkog sportskog novinara Hajo Seppelta koji je u razgovoru sa jednim zvaničnikom Danske antidoping agencije otkrio da su primećene određene promene u krvi kenijskih atletičara koji su nastupali u Evropi u periodu od 2008. do 2010., što samo po sebi ne bi moralo ništa da znači ali obično ukazuje na zloupotrebu steroida. Preciznije, supstanci koje povećavaju broj crvenih krvnih zrnaca u krvi i sposobnost organizma da prenosi kiseonik do mišića što direktno utiče na performanse.

Sa ovim saznanjem Sappelt je otišao u Keniju predstavljajući se kao sportski agent i tamo je otkrio čitav sistem izgrađen da promoviše zloupotrebu steroida umesto da, što bi se dalo očekivati, očuva sport fer i poštenim.

U centralnom delu nalazili su se medicinski radnici koji su atletičarima nudili nedozvoljene supstance u zamenu za procenat zarade koju bi ostvarili na trkama u zemlji i inostranstvu. Među pomenutim imenima ima vrhunskih kenijskih atletičara, maratonskih prvaka i olimpijskih šampiona kao što je Pamela Jelimo, koja je doduše samo povezana sa jednim doktorom koji je promovisao upotrebu steroida, ne i direktni dokazi da ih je i ona koristila. Osim Kenijaca, postoji sumnja da je i veliki broj drugih atletičara koji su u Keniju dolazili zbog visinskih priprema bio deo ovog procesa.

Razlog zbog čega je ovo toliki problem je činjenica da steroidi mogu imati pozitivan uticaj na performanse mnogo pošto se sa njihovom upotrebom prestane. Jedna studija švedskih istraživača pokazala je da su efekti korišćenja steroida kod bildera vidljivi godinama nakon prestanka korišćenja istih, čak i ako osobe u međuvremenu prestanu da se bave dizanjem tegova. Oni su toliki da su veći i od onih koji aktivno treniraju a nikada nisu koristili nedozvoljene supstance, u nekim slučajevima čak i od onih koji i aktivno treniraju i koriste steroide.

Ova istraživanja dovela su do toga da se počne sa preispitivanjem dužine suspenzija za atletičare koji bi bili uhvaćeni u dopingu jer bi motivacija da se koriste nedozvoljene supstance bila veća od rezerve zbog eventualne pauze ukoliko su rezultati vidljivi godinama kasnije. I onda zamislite jednu zemlju koja se ponosi svojim rezultatima i tradicijom a u kojoj ne postoji nikakav sistem kontrole, i celu generaciju mladih atletičara koji su u situaciji da odrastu i razvijaju se koristeći steroide jer se sa testiranjem prvi put susreću tek na međunarodnoj sceni.

Zbog toga i ne čude reči predsednika Atletskog saveza Kenije koji je izjavio: „Kenijci su obično pod lupom zbog svojih dobrih rezultata na međunarodnim takmičenjima i kredibiliteta, i mi moramo da se postaramo da se antidoping mere primenjuju kako bismo izbegli sumnju.“ Prva hapšenja očekuju se do decembra ove godine kad se sakupi dovoljno dokaza, a od 2013. biće obaveza svih organizatora trka u Keniji da obezbede uslove za testiranje na nedozvoljene supstance kako bi trka uopšte mogla biti organizovana.

Prethodno Kako izgledaju pripreme elitnih maratonaca
Sledeće Grčevi - uzroci, prevencija i tretman