Usain Bolt vs Mo Farah


Imamo tu sreću da živimo u vremenu velikih atletskih zvezda, sjajnih sportista i ličnosti u moru skandala zbog korišćenja doping sredstava koji su toliko dominantni u svojim disciplinama da je jedina šteta to što nikada neće moći da se susretnu na stazi i navijačima daju odgovor na pitanje ko je zaista najbolji na svetu.

Usain Bolt vs Mo Farah

U normalnim takmičarskim uslovima to je zaista nezamislivo, ali vrata su otvorena da se jedan takav događaj ipak održi i to u humanitarne svrhe, sudar verovatno najboljeg sprintera svih vremena i najboljeg dugoprugaša na svetu – Usain Bolt vs Mo Farah.

Oba atletičara učestvovaće u Moskvi na svetskom prvenstvu gde će se takmičiti u svojim disciplinama, Bolt na 100 m, 200 m i u štafeti 4 x 100 m, a Mo Farah na 5 i 10.000 metara.

Inače dobri prijatelji, koji imaju običaj da imitiraju jedan drugoga, odnosno gestove i poteze ovog drugog za vreme trka, koji imaju istog agenta i sopstvene humanitarne fondacije, otvoreni su za tu ideju. Pitanje je samo na kojoj distanci i kada, a distanca koja se najčešće pominje je 600 metara.

„On ima svoju humanitarnu fondaciju, ja imam Mo Farah Fondaciju,“ izjavio je nedavno Farah u Londonu gde je trijumfovao na 3.000 m dok je Bolt pobedio u trci na 100 m. „Bilo bi sjajno da bude na distanci za koju bi ljudi, pravi atletski fanovi, glasali da je odgovarajuća.“ Za njega, ta distanca je između 600 i 800 metara.

„Da li si raspoložen?“ upitao je Bolta. „Hajde, moramo to da uradimo,“ na šta je ovaj odgovorio „Bilo bi teško, ali da u humanitarne svrhe,“ dodajući šaljivo „I 600 metara bi bilo bolje za mene.“

Ovo ne bi bio prvi put da dva atletičara rade nešto zajedno u humanitarne svrhe. Bolt je svoje sprinterice u kojima je osvojio zlato na 100 m na Olimpijskim igrama u Londonu dao na licitaciju, a celokupan prihod od $50.000 doniran je Mo Farah Fondaciji.

Svi preduslovi postoje, oba trkača su raspoložena, javnost itekako, i jedino pitanje je kada bi to moglo da se desi. Jedna od opcija je jako brzo, dok je druga negde u 2014., možda i kasnije, a to najviše zavisi od Faraha i toga za šta će se spremati u budućnosti – za svoje distance (5.000 m i 10.000 m) ili će napasti maraton pred Olimpijske igre u Riju 2016.

Ovakva nadmetanja jesu retka ali nisu u potpunosti strana atletskoj javnosti. Prošle godine na Bečkom polumaratonu održana je humanitarna trka između Haile Gebrselasia i Pole Redklif, ali nema sumnje da bi sudar najboljeg dugoprugaša i sprintera današnjice izazvao mnogo veću pažnju atletskog sveta i poslužio ne samo kao zabava i kuriozitet, već i način da se kraljica sportova dodatno promoviše i privuče nove fanove.

Prethodno Voće ≠ šećer + vlakna
Sledeće Kako nam trening pomaže da učimo?