Umesto najboljih želja…


Koji ste tip trkača, onaj što svoj trening završava par dana pred Novu godinu i nastavlja nakon praznika ili onaj što želi da staru završi i novu započne u patikama za trčanje?

socks

Ne postoji tačan odgovor na ovo pitanje. Ja lično spadam u drugu grupu ali to nije ni hvaljenje niti prekor, jednostavno svako na drugačiji način pronalazi sreću u trčanju i svakome zauzima drugačije mesto u srcu. Bitno je da ima svoje mesto, zar ne?

Nova godina je vreme kada sebi dajemo mnoga obećanja. Jedan veliki ponedeljak za koji smo ostavili sve ono što nam je teško i za šta nismo imali snage u prošloj godini. I mislim da se na taj način malo odričemo odgovornosti i zasluga za sopstvenu istrajnost, ali to ne znači da nam ne može poslužiti kao dodatan motiv.

Nisam neko ko će vam poželeti da istrčite prvi maraton ili neko specifično vreme. To ne znači da vam to ne želim već jednostavno da verujem da postoji hiljade malih stvari koje možemo da ostvarimo svakog dana i vikenda a koji nas čine mnogo srećnijim.

Sećanja blede. Uspesi takođe. Ali kad radimo ono što volimo možemo biti srećni bez obzira kako izgledamo ostatku sveta i da li nam se ime nalazi na nekom spisku koji će sutra biti zaboravljen.

santa1

Zato trčite. Trčite uz stepenice, trčite za autobusom, trčite po parku, po keju, po tartanu, kad god vam se ukaže prilika.

Svaki trenutak je dragocen, naučite da ga ugrabite. Naučite da kada imate pola sata slobodno kažete sebi „I to je nešto!“ To nije rečenica, to je mantra, životni pristup.

Iskorišćavajte prilike. Ako vas neko pozove negde, prihvatite. Uvek će se naći dovoljno vremena i para ako je rezultat da sebe učinite srećnijim.

Radite nove stvari. Kada upoznate zanimljivu osobu pitajte je kako je ona postala planinar, penjač, paraglajder… Svi su od negde krenuli, njihov put samo znači da postoji staza koju možete slediti.

Ne budite pasivni. Svet je pun ljudi koji sede sami sanjajući da će doći neko i pokrenuti ih. Ne čekajte tu osobu, postanite ta osoba za nekog drugog.

Radite stvari koje vas plaše. Ako vas nešto ne plaši znači da nije dovoljno izazovno. Pronalazite izazove i naučite i da ih savladate i da vas ne obeshrabre.

Radite stvari koje su besplatne. Vozite bicikl, šetajte šumom, sedite pored reke i uživajte. Kada plaćate kupujete zadovoljstvo. Kada ne plaćate dobijate ga na poklon.

Uživajte u iskustvima, ne u stvarima. Ne kupujte ljudima prstenje, kozmetiku, odeću, poklonite im masažu, članarinu za jogu, startninu za trku, putovanje. Kupite im loptu ako će ih izvući iz kuće i knjigu ukoliko će im promeniti život.

cookie

Provodite vreme u prirodi, popnite se na planinu, uradite jednu stvar koju bi uradilo neko dete ali nikada ne bi neko odrastao, spavajte u šatoru, idite stepenicama umesto liftom, jedite malo manje, istražujte, zasadite drvo, putujte vozom, upoznajte nove ljude, zaljubite se…

Godina je duga, ima vremena za sve, a ja vam od sveg srca želim da sve postignete.

Srećna nova 2014. godina, i nadam se da će nam se putevi tokom nje negde ukrstiti…

Prethodno Auf Wiedersehen, Ksendžo...
Sledeće BELhospice - trčanje na srce