Uganuće skočnog zgloba


Uganuće članka jedno je od najčešćih sportskih povreda

Uganuće skočnog zgloba predstavlja jednu od najčešćih povreda kod trkača do koje dolazi nakon iznenadnih lateralnih pokreta ili uvrtanja stopala usled neravne i nestabilne podloge ili nezgodnog doskoka prilikom trčanja. Rezultat ovoga je istegnuće ligamenata koji drže stopalo u prirodnom položaju i njihovo delimično ili potpuno oštećenje i kidanje. Oko 90% ovog tipa povreda tiče se ligamenata sa spoljašnje strane stopala, mnogo ređe onih sa unutrašnje. Najčešći simptomi koji prate uganuće članka su bol i oticanje uz podlive, intenzitet kojih direktno zavisi od težine povrede. U skladu sa stepenom oštećenja ligamenata razlikujemo tri nivoa uganuća članka.

 • I nivo uganuća: Ovu povredu karakteriše istegnuće ligamenata skočnog zgloba i simptomi su najčešće ograničeni na bol i otok. Povređeni su obično u stanju da hodaju bez štaka ali nisu u mogućnosti da trče ili skaču.
 • II nivo uganuća: U ovom slučaju dolazi do delimičnog kidanja ligamenata članka, koje prate intenzivniji bol uz ozbiljnije oticanje zgloba i podlive ispod kože. Povređeni obično imaju problema sa hodanjem ali su u stanju da naprave nekoliko koraka.
 • III nivo uganuća: Usled ove povrede ligamenti skočnog zgloba su u potpunosti pokidani, bol u članku je veoma velik i hodanje je jako teško ili nemoguće. Povređeni se mogu žaliti na nestabilnost ili osećaj nemoći u stopalu.

Uganuće članka jedno je od najčešćih sportskih povreda

Najbitnije pitanje je naravno treba li zakazati pregled i potražiti savet lekara nakon uganuća. S obzirom na to da je ovo jedna od najčešćih povreda koja se u blažem obliku može relativno brzo sanirati bez potrebe za ozbiljnijim intervencijama, poseta stručnjaku se savetuje u slučajevima kada su ispoljeni simptomi značajni i predstavljaju ozbiljnu smetnju povređenom. Karakteristike koje ne treba ignorisati i zahtevaju pregled su:

 • Nemogućnost hodanja na članku
 • Ozbiljnije oticanje
 • Simptomi koji ne prolaze brzo ili traju duže od par dana
 • Bol u stopalu ili iznad članka

Jedan od problema je i taj što su simptomi frakture zgloba slični i ponekad je neophodan snimak da bi se ona uočila, zato se nikako ne preporučuje ignorisanje bola, pogotovo ako se on vremenom ne smanjuje i ne prolazi.

Rani tretman uganuća skočnog zgloba je takozvana R.I.C.E. metoda, odnosno:

 • Odmor (Rest)
 • Led (Ice)
 • Kompresija (Compression)
 • Podizanje (Elevate)

Odmor

Prvih 24-48 sati nakon povrede se smatraju kritičnim za oporavak i moraju se prekinuti ili ograničiti sve one aktivnosti koje prouzrokuju bol ili hramljanje. Ukoliko je potrebno, koristiti štake ili neko drugo pomagalo kako bi se rasteretio zglob. Međutim, kako vreme prolazi potrebno je, postepeno naravno, staviti stopalo pod sve veće opterećenje i prestati sa korišćenjem štaka kada je povređeni u mogućnosti da održava normalan hod (bez ili sa minimalnim bolom i hramljanjem).

Led

U prvih 48 časova stavljajte ledene obloge na povređeni zglob po 20 minuta na svaka 3-4 sata. Umesto leda možete koristiti i zamrznuto povrće kao što je grašak ili boranija kako biste istu kesu mogli iskoristiti nekoliko puta. Veoma je bitno da obloge ne držite duže od pomenutih 20 minuta. Više od ovoga neće imati nikakve koristi za smanjenje otoka i ozdravljenje zgloba, a dugo izlaganje hladnoći može dodatno oštetiti kako povređeno, tako i zdravo tkivo stopala.

Kompresija

Vršite kompresiju kako biste ubrzali smanjenje otoka i izlečenje zgloba. Najbolje je koristiti elastični zavoj koji se stavlja od prstiju na nozi do sredine lista, tako da svakim prelaskom prekrije polovinu svoje širine iz prethodnog kruga. Pritisak treba biti pristojan i ujednačen celom dužinom, ali ne treba dozvoliti da dovede do prekida cirkulacije u članku i stopalu. Ukoliko vam stopalo postane hladno, pomodri ili utrne, neophodno je da opustite zavoj i ponovo previjete nogu.

Podizanje

Držite povređeni članak iznad nivoa srca što je češće moguće. Ukoliko ležite u krevetu stavite knjige ispod donjeg dela dušeka ili na drugi način ostavite nogu blago izdignutom, samo ukoliko spavate na ovaj način ustanite lagano ujutru. U toku dana, ukoliko je moguće na poslu ili času, držite nogu u nivou kukova.

Ozbiljnija uganuća skočnog zgloba, što uključuje potpuno kidanje ligamenata članka i/ili frakture kostiju, mogu zahtevati drugačiji tretman ili rehabilitaciju, zato nemojte ignorisati simptome, pogotovo ukoliko se oni ne popravljaju kako vreme prolazi.

Poseta stručnjaku može biti neophodna ukoliko simptomi potraju

Mnogi primećuju da nakon uganuća zadržavaju određene simptome povrede iako je proces zalečenja u poodmakloj fazi. Ukoliko je ovo slučaj rađenje određenih prostih vežbi koje imaju konkretan cilj da povrate funkcionalnost stopala u stanje pre povrede može umnogome pomoći.

Ograničenje imobilizacije

Povređeni mogu primetiti da im korišćenje određenih pomagala kao što su gips ili čizma za imobilizaciju olakšava da izađu na kraj sa bolom, međutim njihovo preterano korišćenje može jako usporiti proces zalečenja i dovesti do toga da stopalo bude sklono obnavljanju povrede.

U toku procesa zalečenja dolazi do formiranja novog tkiva koje može biti zategnutije i manje organizovano ukoliko je stopalo u potpunosti imobilisano. Što su pokreti zgloba ranije uvedeni kao deo terapije, to će ovo tkivo biti kvalitetnije i primerenije konkretnom slučaju. Ukoliko se ovo ne dogodi obični pokreti stopala mogu postati bolni i sklonost ponovnoj povredi raste. Čak i ako je hodanje bez čizme bolno, povređeni bi trebalo nekoliko puta dnevno da je skidaju kako bi radili na jednostavnim vežbama mobilnosti koje pomažu da se ligamenti zaleče pravilno.

Vežbe raspona pokreta

Vežbe ovog tipa pomažu da se održi normalan raspon pokreta stopala bez dodatnog bola i istežu povređene ligamente u skočnom zglobu.

Istezanje ahilove tetive:

Istezanje ahilove tetiveSa ovom vežbom se može početi ubrzo nakon povrede. Sprovodi se u sedećem ili ležećem položaju. Sa ispruženim nogama, prebacite peškir ispod prstiju i prednjeg dela stopala i lagano ga povlačite ka sebi dok ne osetite zatezanje u zadnjem delu članka. Radite ovu vežbu 3-4 puta dnevno po nekoliko minuta. Istezanje ne bi trebalo da traje duže od 20 sekundi odjednom i nikako se ne smeju vršiti nagli pokreti koji mogu obnoviti povredu.

Pisanje alfabeta:

Pisanje alfabetaU sedećem ili ležećem položaju pišite slova alfabeta svojim prstima. Trudite se da budu što veća kako bi i raspon pokreta zgloba to bio. Možete biti kreativni, pisati štampana, pisana slova, mala, velika, brojeve itd.

Vežbe snage

Sledeći korak u oporavku od uganuća članka je jačanje mišića koji ga okružuju. Jačanjem ovih mišića učvršćujete potporu za zglob i na taj način umanjujete verovatnoću za buduće povrede.

Dizanje na prste:

Dizanje na prsteStanite na ivicu stepeništa na prste sa petom bez oslonca, podignite se na njih a zatim se kontrolisanim pokretom spuštajte lagano dok vam se peta ne nađe ispod nivoa prstiju. Ponovite 10-20 puta (za svaku nogu), 4 puta dnevno.

Hodanje na prstima i peti:

Hodanje na prstimaHodajte jedan minut na prstima a zatim jedan minut na peti, smenjivajući ih do ne dođete do 10 minuta vežbanja. Ponovite 4 puta u toku dana.

Vežbe balansa

Wobble BoardJedan od problema koji se može javiti nakon uganuća skočnog zgloba je taj da bude poremećen sistem kojim telo obaveštava mozak o položaju koji trenutno zauzima, te stvaranje problema prilikom pokreta stopala i održavanja balansa tokom kretanja. Najlakši način da se ovaj osećaj povrati je uz pomoć takozvanih „nestabilnih ploča“ (wobble boards) koje ne samo da imaju ovu funkciju već i pomažu pri povećanju raspona pokreta i ojačavaju mišiće koji drže zglobove.

Povratak treningu

Poslednje, možda i najbitnije pitanje je kada je moguće vratiti se treningu. Odgovor zavisi od osobe do osobe, stepena povrede i kvaliteta oporavka, ali moguće je postaviti određene univerzalne uslove koji moraju biti ispunjeni da bi se nastavilo sa trčanjem bez straha od obnove povrede. Da bi se vratili uobičajenom treningu potrebno je da svi navedeni zadaci budu ispunjeni, počev od najviših ka onima na dnu liste:

 • Imate pun raspon pokreta na povređenom zglobu kao i na zdravom
 • Imate punu snagu u povređenom zglobu u poređenju sa zdravim
 • Možete džogirati u pravoj liniji bez bola i hramljanja
 • Možete uraditi sprint u pravoj liniji bez bola i hramljanja
 • Možete promeniti pravac pod uglom od 45 stepeni, prvo sa pola brzine a onda i punom brzinom
 • Možete „praviti osmice“ na polju veličine 20m x 20m, prvo sa pola brzine a onda i punom brzinom
 • Možete promeniti pravac pod uglom od 90 stepeni, prvo sa pola brzine a onda i punom brzinom
 • Možete „praviti osmice“ na polju veličine 10m x 10m, prvo sa pola brzine a onda i punom brzinom
 • Možete skočiti na obe noge bez bola i možete skočiti na povređenu nogu bez bola

Ukoliko su svi pomenuti uslovi ispunjeni spremni ste da se vratite nivou treninga pre povrede, samo imajte u vidu da pri nastavku uzmete u obzir i pauzu koju ste zbog uganuća morali da napravite.

Najčešći uzrok bola nakon uganuća skočnog zgloba je nepotpuna rehabilitacija, što može značiti da povređeni ili nije dobio pravi tretman, ili je progres bio neadekvatan, bilo prebrz ili prespor. Ukoliko bol ne prolazi ili imate druge simptome koji bi trebalo da su se u međuvremenu povukli, neophodno je da potražite savet stručnjaka kako biste bili sigurni da ne postoji još neki problem koji ste prevideli, i da je tretman koji sledite odgovarajući za vaš stepen povreda i sposobnost oporavka.

Prethodno Hercules Maraton 2012 - stopama grčkog poluboga
Sledeće 20 sekundi - razlika između istrčanog i preskočenog treninga