„Trkačko kopito“ – poslednja inovacija minimalističkih patika za trčanje


Model Topo minimalističkih patika za trčanje

Pre nešto više od mesec dana osnovana je nova kompanija za proizvodnju atletske opreme pod nazivom Topo Athletic, što samo po sebi ne bi predstavljalo značajnu vest da je ne vodi Tony Post, čovek koji se nalazio na čelu Vibrama kada je ovaj izbacio jedan od najjedinstvenijih i prepoznatljivijih modela patika za trčanje – Vibram FiveFingers. Ta patika, ne može se reći da je pokrenula „bosonogu“ revoluciju u trčanju, samo je odgovorila na tražnju koja je već počela da se javlja, ali postala je simbol jednog pokreta i jednog novog pristupa kako trčanju, tako i tome u kom pravcu bi „industrija“ trebalo da se kreće.

Od tada do danas proizvodnja minimalističkih patika kretala se u različitim smerovima. Dok su neki kao Vibram svojim modelima pokušavali da trčanje u patikama što više približe bosonogom trčanju, drugi su počeli da proizvode modele koji pružaju određenu zaštitu i podršku kao klasične patike, ali lakše, sa tanjim đonom, više prostora za prste i sa manjom razlikom u visini pete u odnosu na prste što promoviše doskok na prednji deo stopala.

Model Topo minimalističkih patika za trčanje

Sada, Topo predstavlja svoja tri modela koja pokušavaju da odgovore na neke nedostatke sa kojima su se suočile minimalističke patike za trčanje, i jedinstven dizajn koji ih odvaja od sličnih kompanija na tržištu.

„Trkačka kopita“, kako je izgled ovih patika nazvao jedan britanski novinar, zasnovana su na tradicionalnoj japanskoj „tabi“ obući. Originalno, to su čarape koje dozvoljavaju nošenje papuča, takozvanih „japanki“, ali u nekim oblastima one se prave od čvršćeg materijala i nose se zasebno poput čizama koje se navlače na stopala.

Razlog za ovakav neuobičajen pristup nalazi se u tome što podela prednjeg dela stopala na palac sa jedne i ostale prste sa druge strane ima određene koristi za trkača koje druge minimalističke patike jednostavno ne pružaju. Na taj način postiže se veća mobilnost stopala, a samim tim i osećaj stabilnosti i kontrole pokreta na stazi, a opet se izbegava nešto što je čest slučaj kod drugih modela, da više prostora u prednjem delu dovodi do proklizavanja stopala unutar patike, pogotovo pri trčanju na nizbrdicama.

Sa druge strane, ovo znači i da sa njima neće moći da se koriste klasične čarape za trčanje, ali već je postignut dogovor sa kompanijom Injinji za proizvodnju posebnih čarapa koje bi pratile koncept patika.

Osim samog dizajna, Topo patike se razlikuju i po primenjenoj tehnologiji. Za razliku od običnih pertli, trkački model RR (model RT na slici više je za generalnu upotrebu) vezuje se sistemom zatezanja tankih čeličnih vlakana u omotaču od najlona točkićem koji se nalazi sa spoljašnje strane patike i na taj način onemogućava odvezivanje pertli i smetnje prilikom trčanja.

Sve patike imaju „nula pad“, što znači da ne postoji razlika u visini đona na peti u odnosu na prste, veoma su lagane, model RT težak je samo 170 grama (model RR još manje, 150 grama), ali sadrže i određene stabilizatore za petu koji se nalaze isključivo na klasičnim patikama, zbog čega proizvođač napominje da im  fokus nije na izgradnji minimalističke patike, već da ona bude što lakša i praktičnija patika za trčanje.

Topo patike još uvek nisu zvanično predstavljene i teško je reći da li one zaista imaju kvalitet da pronađu svoje mesto na tržištu. Koncept je stvarno zanimljiv ali ne i tako inventivan kako bi se moglo zaključiti. Modeli sa odvojenom pregradom za palac u proizvodnji su od sredine devedesetih, najpoznatiji je svakako Nike Air Rift, ali i mlada kompanija Born 2 Run počela je sa proizvodnjom minimalističkog modela koji dosta podseća na Topove, i mogla bi u budućnosti da im bude glavni konkurent.

Prodaja Topo patika krenuće krajem maja ili početkom juna, a najavljena cena biće između 100 i 130 dolara u zavisnosti od modela.

Prethodno Napredni program priprema za polumaraton
Sledeće Da li ste ranoranilac? Od toga možda zavisi koliko ćete biti uspešni u sportu.