Treniraj iz zadovoljstva, budi svestran i izbegni povrede


Bavljenje sportom iz zadovoljstva i svestranost izuzetno je bitna, pogotovo u mlađem uzrastu

Trenirati ekskluzivno jedan sport može učiniti da brže napredujete, da se bolje specijalizujete, ali takođe može i višestruko povećati verovatnoću da se trenirajući povredite. To je rezultat studije koju je sprovela grupa naučnika sa univerziteta Layola prateći mlade tenisere i njihovo učešće na turnirima tokom godine. Po njoj, mladi teniseri koji su osim trenirajući svoj sport provodili vreme baveći se i drugim aktivnostima iz zadovoljstva, mnogo su ređe dolazili u situaciju da sa turnira budu primorani da se povuku iz medicinskih razloga.

Trčanje nije tenis ali određeni opšti zaključci mogu se izvući i iz ove studije.

Bavljenje sportom iz zadovoljstva i svestranost izuzetno je bitna, pogotovo u mlađem uzrastu

Sa jedne strane, što više pažnje posvećujemo svom sportu, pogotovo ukoliko je u pitanju kompetitivan sport i zahtevaju se intenzivni treninzi, veća je verovatnoća da to dovede do određene povrede usled pretreniranosti i osteljivosti mišića, tetiva i zglobova. Sa druge strane, ova posvećenost jednom sportu takođe znači i da mišići koji se ne aktiviraju previše za vreme treninga mogu biti preslabi tokom određenih ekstremnih pokreta ili situacija, i upravo dovesti do povrede.

Čini se da je svestranost i bavljenje sportom iz zadovoljstva rešenje za obe ove stvari. Mladi teniseri u studiji koji su se bavili većim brojem sportova nisu trenirali manje od njihovih kolega koje su bile ekskluzivne, ali je struktura tih treninga bila drugačija. Dok su drugi posvećivali tenisu u proseku 12,6 časova nedeljno a ostalim aktivnostima oko 2,4 časa, prvi su provodili 9,7 časova trenirajući i dodatnih 4,3 časa baveći se rekreativno i iz zadovoljstva drugim sportovima.

Čitajući tekstove o malim Đokovićima, Bekamima i Brajantima koji su od malih nogu život posvetili jednom sportu, roditelji su pod pritiskom da decu što ranije usmere i tako im daju startnu prednost u odnosu na njihove vršnjake. Ali pri tome često zaboravljaju jednu stvar – Đoković je kao mali skijao, Bekam je nastupao na krosevima, Brajant je igrao fudbal. To što su rano počeli nije značilo da im nije pružena prilika da uživaju u sportu i odaberu onaj koji im se najviše dopada. Mladi teniseri iz ove studije počinjali su da treniraju tenis sa šest godina, da se takmiče sa devet a da se specijalizuju već sa deset.

Ali nije i svaki sport iz zadovoljstva dobar kao zaštita od povreda, i ne treba doći u situaciju da upravo on postane razlog za pauzu. Teniseri iz studije bavili su se tipičnim grupnim sportovima sa svojim vršnjacima – košarkom i fudbalom, i lako je videti na koji način bi ti sportovi za njih mogli da budu korisni. U tenisu postoji dosta bočnog kretanja i zglobovi tenisera su navikli na njih tako da im mala modifikacija tih pokreta za vreme partije basketa i fudbala neće smetati. Naprotiv. Međutim trkači se kreću pravolinijski, bez mnogo skretanja i naglih pokreta, i ovakvi sportovi bi mogli predstavljati preveliki napor. Da ne navodimo mogućnost za povredu u svakom kontaktnom sportu, pogotovo ukoliko ga igramo sa onima koji malo preozbiljno shvataju rekreativnu partiju basketa i fudbala s vremena na vreme.

Postoje standardne aktivnosti koje se preporučuju trkačima kao što su plivanje, biciklizam, joga i slično. Ne treba se obavezno ograničiti na ovaj izbor, ali treba biti svestan prednosti i mana svakog sporta i rizika koji on nosi. U svakom slučaju potrebno je napraviti balans – između ozbiljnog treninga i rekreacije, rizika koji sport nosi i zadovoljstva koje pruža, napretka koji ekskluzivnost podrazumeva i mentalne i fizičke iscrpljenosti zbog te posvećenosti.

Jako je važno nikada ne zaboraviti – sport bi trebalo da bude igra. Ne uvek i ne u svakoj situaciji, ali ukoliko nikada to nije, dobijamo li od njega onoliko koliko bi on trebalo da nam pruži? Pitanje o kojem možda vredi razmisliti…

Prethodno Trčanje u grupi: Odaberi bržeg partnera i postani i sâm bolji
Sledeće 1000 ždralova za BELhospice: Dan D