Trčanje za bicikliste (i obrnuto)


Istraživanja pokazuju da bi delimična zamena vožnje bicikla treningom trčanja mogla imati pozitivne efekte na rezultate biciklista.

bicycling

Neimenovani profesionalni norveški biciklista odlučio je da deo svojih treninga u predsezoni zameni trčanjem. Razlozi za to bili su čisto praktične prirode, u periodu od kasne jeseni do ranog proleća u Norveškoj je veoma teško trenirati zbog vremenskih uslova i hladnog vremena. Umesto da vežbanje prebaci na zatvorenu stazu ili na sobni bicikl, odlučio je da od novembra do februara pokuša da kondiciju održi nekim oblikom cross-treninga.

Ukupnu dužinu na biciklu spustio je za čitavih 60% i u isto vreme dodao treninge trčanja visokog intenziteta. Iako je ukupno vreme na taj način spustio za 18%, trening na 90-95% maksimalnog pulsa je zapravo povećao za 41%.

Tokom celog eksperimenta pratila ga je grupa eksperata koja je merila promenu njegovih performansi, pre svih ekonomiju vožnje bicikla, VO2max i rezultate na test-trkama. Kao što se može pretpostaviti, ni do kakve promene ekonomije vožnje bicikla nije došlo, rezultati nisu pali usled smanjenog obima ali ni porasli, međutim VO2max je zabeležio skok od 10.3%, a vremena na test trkama su popravljena za čitavih 14.9%.

Nažalost, anonimnost norveškog trkača znači da ne možemo videti kakve je efekte ovaj trening imao na dalji tok sezone, makar u poređenju sa prethodnom. Podizanje forme u ovoj meri ne mora obavezno biti dobra stvar jer je za profesionalne sportiste važno dostići vrhunac negde u drugoj polovini godine kada se stvari „lome“, ali stičemo uvid u to koliko efikasna zamena za biciklizam trčanje može biti što se tiče održavanja kondicije, čak i kod profesionalnih sportista kod kojih su trening i pripreme dovedeni do savršenstva.

Ne treba sumnjati i da obrnuto važi – da biciklizam može biti efikasan način za održavanje kondicije kada trčanje nije realna mogućnost. Usled određenih povreda postaje teško trčati i tada se vožnja bicikla nameće kao prirodan izbor. Neke povrede tetiva kolena i stopala mogu učiniti ne samo da bicikl postane zamena, već i bolja opcija u takvim situacijama. Dovoljno je setiti se priče o Amerikancu sa najdužim neprekinutim nizom treninga, i koliko mu je olakšanje donelo to kada je otkrio lepotu vožnje bicikla.

Prethodno Zeleni čaj - problem za testiranje sportista
Sledeće Istezanje - rešenje za stres na poslu