Tetovaža – idealna zamena za pulsmetar


Tetovaža - idealna zamena za pulsmetar

Pulsmetar je veoma koristan, pogotovo za nekoga ko želi izuzetno precizno da definiše i izvodi svoje treninge na određenom nivou. Ipak, problem sa njim je to što puls ne zavisi samo od intenziteta treninga već i od brojnih drugih faktora kao što su temperatura vazduha ili umor, nad kojima često nemamo kontrolu ili nismo u stanju da tačno izmerimo kako utiču na nas.

Tetovaža - idealna zamena za pulsmetar

Sada, istraživači sa Kalifornijskog Univerziteta u San Dijegu veruju da su pronašli mnogo bolji i precizniji način za merenje intenziteta treninga, i on ne uključuje pulsmetar i neugodnu traku koju treba nositi preko grudi, već običnu nalepnicu, privremenu tetovažu tačnije, koju trkač može postaviti bilo gde na telu.

Kako tetovaža menja pulsmetar?

Princip na kojem tetovaža funkcioniše je taj da meri nivo mlečne kiseline, nusprodukta treninga, u znoju sa površine kože. Kada je intenzitet dovoljno nizak, mlečna kiselina se efikasno odstranjuje iz mišića. Međutim, kada intenzitet poraste ili se dugo održava umereno jak intenzitet, kao za vreme tempo treninga, recimo, telo nije u stanju da odstrani višak i ona počinje da se nagomilava stvarajući osećaj umora.

Značaj ovog pristupa je taj što se mnogo preciznije mogu odrediti zone treninga jer se direktno meri njegov rezultat, ne posredno kao što čini pulsmetar. To bi posebno moglo biti značajno da se odredi laktatni prag, intenzitet treninga pri kojem se stvaranje mlečne kiseline i njeno uklanjanje nalaze u ravnoteži. Laktatni prag je pored maksimalnog aerobnog kapaciteta najbolji pokazatelj toga koliko je neko dobar trkač, a treniranjem na laktatnom pragu on se najefikasnije pomera.

Koliko je ova tetovaža dobro i praktično rešenje pokazuje i to da je trenutno jedini način da se odredi nivo mlečne kiseline za vreme treninga to da se u laboratorijskim uslovima uzima krv iz prsta trkača na svakih deset minuta, što je kako invanzivno, tako i neefikasno jer zahteva da se trening u tom trenutku zaustavi.

Pa ipak, pre nego što se ove tetovaže nađu na tržištu i u potpunosti zamene pulsmetar postoji još jedan korak. One precizno mere nivo mlečne kiseline u znoju, međutim on nije isti kao i nivo u krvi. Potrebno je prethodno u laboratorijskim uslovima pokazati da postoji direktna veza između ove dve vrednosti i utvrditi formulu koja pokazuje njihov tačan odnos.

Istraživači veruju da to ne bi trebalo da bude komplikovan i dug proces, tako da bi u skorijoj budućnosti na velikim atletskim takmičenjima već mogli da vidimo sportiste koji svoje telo ukrašavaju ne samo iz estetskih već i iz praktičnih razloga. A nakon njih, to ćemo početi da radimo i mi rekreativci.

Prethodno Kako visina utiče na potrošnju kalorija i mršavljenje?
Sledeće Bol u stopalu i kako ga se rešiti