Suzanne Africa Engo i put od Njujorka do Čikaga


Suzanne Africa Engo

Ne znam koliko vas vodi dnevnik treninga preko sajta Smashrun, ali ja ga prosto obožavam. Volim njegovu preglednost i korisnički interfejs, volim način na koji su statistički podaci povezani i izvedeni iz čini se jednostavnih unosa, ali više od svega volim značke. Volim kada se vratim sa treninga i otkrijem da sam ostvario nešto čemu nisam ni znao da sam bio blizu, bio to broj treninga za redom ili jednostavno ostvareni rezultat. Sinoć sam dobio značku za pređenih 794 milja ili 1278 km od kako sam se registrovao na sajtu, što je udaljenost od Njujorka do Čikaga, distanca koju je Suzanne Africa Engo, aktivistkinja i filantrop, istrčala u humanitarne svrhe, šireći svest o epidemiji side u Africi.

Suzanne Africa Engo

Još od malih nogu Suzanne je pokazivala svoj humani karakter deleći božićne poklone lokalnoj deci sa hendikepom u rodnom Kamerunu. Kao ćerka diplomata pri Ujedinjenim nacijama, rano joj se ukazala prilika da svoj aktivizam iskaže na najvišem nivou. Sa samo šest godina obratila se Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija na Međunarodni dan dece kao predstavnik Kameruna, i to je nastavila da radi do svoje jedanaeste. Sa dvanaest godina, sa još dvanaest žena osnovala je nevladinu organizaciju African Action on AIDS (AAA), čiji je primarni zadatak bio školovanje siročadi žrtava side. Od 2008. organizacija je pri Ujedinjenim nacijama i ima konsultantski status, i obezbeđuje obrazovnu i zdravstvenu podršku deci pogođenom epidemijom side širom Afrike.

Pored ovog, direktnog načina da napravi razliku, Engo je aktivna i u sferi filma, televizije i medija, koristeći svoje javne nastupe da promoviše ciljeve do kojih joj je stalo. 2003. je osnovala New York AIDS Film Festival i tom prilikom izjavila: „Moj zadatak je da dam deci poklon koji sam ja dobila pre 24 godine – Mogućnost da se sanja, i saznanje da snovi mogu postati stvarnost… Znam da mediji mogu biti iskorišćeni kao oruđe društvenih promena.“ Sledeće godine dobila je priznanje kao jedan od 40 najvećih aktivista za decu i sidu u svetu.

2008. godine, nakon što je shvatila da je brz i nezdrav način života doveo do toga da se ugoji sa 59 na 113 kg, donela je odluku da promeni način ishrane, izgubi 45 kilograma i istrči razdaljinu od zgrade Ujedinjenih nacija u Njujorku do studija Opre Vinfri u Čikagu za nešto više od dva meseca, usput nastavljajući svoj aktivizam i dižući svest ljudi o problemima sa kojima se deca u sidom pogođenim oblastima Afrike susreću svakoga dana. Njen put i aktivizam tema su dokumentarca „I Love Africa“, kojim je pokušala da svoju strast prenese na ljude širom sveta i pomogne da se dođe do održivog rešenja ovih problema. U okviru promocije filma, Suzanne je istrčala i dodatnih 1500 milja, preko dva kontinenta, Evrope i Afrike, za vreme Svetskog prvenstva u fudbalu u Južnoj Africi 2010. godine.

Celokupan film „I Love Africa“ možete besplatno pogledati na sajtu MTV-a.

Prethodno Podseti me da obrišem tvoj broj
Sledeće Valjevski izazov 2012 - Akcija, adrenalin, avantura