Suknje za trčanje – stil i performanse


Izgled Asics suknje za trčanje

Ana Frost jedna je od najdominantnijih devojaka ultramaratonskog i planinskog trčanja, i zaštitno lice prestižnog brenda sportske opreme Salomon. Ali jedna od stvari koja je odvaja od ostalih trkačica u disciplini, pored njenih fantastičnih rezultata, je i oprema u kojoj trči. „Frosti“ nastupa u suknjama za trčanje.

Ana Frost na takmičenju u Salomonovoj suknji za trčanje

Suknje za trčanje ili „skorts“ (skirt-suknja + shorts-šorc) i dalje predstavljaju tabu u svetu trčanja iako se slična oprema ustalila u nekim drugim sportovima kao što su tenis, golf ili hokej na travi. I dalje preovladava mišljenje da je trčanje u suknji više modni hir nego nešto iza čega stoje rezultati, zapravo predrasuda je da su ženstvenost i performanse dve stvari koje ne idu ruku pod ruku, ali primer Ane Frost je nešto što upravo pokazuje suprotno.

Iako je teško govoriti o prednostima trčanja u suknji u odnosu na šorc, za mnoge devojke to je ipak subjektivna stvar, postoje određene karakteristike koje jasno odvajaju ove dve vrste opreme.

Generalno govoreći, suknje se sastoje iz dva dela. Glavni, spoljašnji deo obično je od laganog, rastegljivog materijala i pruža veći opseg pokreta u odnosu na šorceve iste dužine. Sa strana ponekad se nalaze i šlicevi da to dodatno naglase. Postava je izrađena od materijala koji upija znoj i odvodi ga od tela, produžavajući osećaj svežine. Ono što suknja omogućava je da ova postava bude nešto duža u odnosu na onu na šorcevima što obezbeđuje bolje prijanjanje uz telo i manje problema na dužim treninzima.

Mnogi gledaju na suknje za trčanje kao na modifikovane uske šorceve i ne vide prednosti njihovog nošenja u odnosu na pomenute. Međutim, uski šocevi su napravljeni od materijala i na način koji od njih zahteva da zadovolje dve funkcije – da budu udobni i istovremeno estetski i vizuelno zanimljivi. To obično podrazumeva određene kompromise u konstrukciji na koje suknje nisu obavezne. Kod suknji su ove dve funkcije odvojene tako da je unutrašnji sloj u popunosti podređen udobnosti. Šta to u praksi znači? Znači da je postava izrađena od materijala koji su mekši, prijatniji i funkcionalniji. Materijali zavise od proizvođača i patenata koje poseduju, na primeru Nike suknji u pitanju je Dri-FIT tehnologija, dok je kod Adidasa to Climalite. Takođe, glavni deo koji pokriva postavu omogućava da se svi šavovi na njoj nalaze sa spoljašnje strane tako da ne dolazi do kontakta sa kožom, nezgodnog trenja i stvaranja poderotina na dugim treninzima ili trkama, ali ima i estetsku funkciju za sve devojke koje se ne osećaju prijatno i privlačno u uskim šorcevima.

Izgled Asics suknje za trčanje

Iako postoje suknje sa kratkom postavom, kao na klasičnim trkačkim šorcevima, moguće je napraviti razliku i između ova dva proizvoda iako ona nije toliko funkcionalna koliko praktična. Za vreme trčanja deo na preponama, između dve nogavice, konstantno se tare o butine, tako da nakon određenog vremena dolazi do njegovog izlizavanja i cepanja pa je neophodna kupovina nove opreme. Suknje se sastoje iz jednog dela koji pokriva obe noge tako da mnogo duže ostaju cele i u upotrebljivom stanju.

Gornji, elastični deo oko struka koji drži suknju na mestu je širi nego na šorcevima, i to čak dva do tri puta. Na ovaj način suknja mnogo bolje pristaje uz telo i prati njegove pokrete bez spuštanja ili podizanja za vreme treninga, ali ima i estetsku funkciju pošto čini da trkačica izgleda mnogo vitkije. Za one devojke koje ipak žele malo više slobode na trčanju, obično je napravljen tako da se može preklopiti, čime se gubi „strukirani“ izgled ali i dobija na pokretljivosti. Na zadnjem delu suknje obično se nalazi džepić sa rajsferšlusom za manje predmete kao što su novac ili ključevi, a koji ne pravi smetnju za vreme trčanja jer je smešten između glavnog sloja i postave.

Iako još uvek nije došlo do pomame za suknjama za trčanje, njihova prodaje raste iz godine u godinu i polako prelazi u pokret koji postavlja čini se jednostavno pitanje – postoji li razlog da devojke ne budu dobre sportistkinje, sa vrhunskim rezultatima, a da uz to nekako zadrže i iskažu sopstvenu ženstvenost? Postoje proizvođači opreme čiji je celokupan program usmeren na tu stranu. U Americi se organizuju trke u suknjama na kojima devojke dobijaju 3 minuta prednosti u odnosu na momke, koji zatim kreću za njima – simbolično jureći za suknjama. Kristin Armstrong na sajtu Runner’s World objašnjava kako devojke ne moraju da budu ograničene tuđim predrasudama pri odabiru opreme i kako osećati se lepo ne predstavlja prepreku za trčanje već naprotiv – oblik oslobađanja od sopstvenih rezervi i nesigurnosti. Ana Frost je u tome prepoznala mesto za sebe, nešto što bi u budućnosti moglo da postane praksa.

Cena suknji za trčanje kreće se u rasponu od $30 do $50, više za modele sa unikatnim dezenom.

[youtube id=“50wjNC-RyQ0″ width=“620″ height=“380″]

Prethodno Baba za dedu, deda za Sašu, Saša za Gacika..... i iščupaše 42K
Sledeće Dvanaest sati kilometara