Šta se čitalo prethodne nedelje


Trčanje i čitanje

Trčanje i čitanjeČesto mi se dešava da naletim na tekst za koji dok čitam shvatim da bi mogao nekome biti veoma koristan i zanimljiv, a nemam nameru da iz nekog razloga pišem o tome na sajtu. Prvi razlog je očigledan – ne želim da prevodim tekstove i preuzimam nešto u šta je neko uložio trud i vreme, osim ako nisam i sam spreman da svoje uložim u dodatno istraživanje teme. Drugi je taj što ne volim da osećam kako mi je tekst kopija, to me baš pogađa na ličnom nivou. Pronaći interesantnu temu i pisati o njoj, čak i ako je pre toga sažvakana milion puta, sa tim nemam problem. Uzeti nešto što je drugi napisao i potpisati se ispod, i da niko nikada ne sazna, sam bih sebi izgledao jadno i neiskreno. Treći razlog je naravno taj da jednostavno ima previše informacija. Dešava mi se da ne stignem ni da pročitam šta sam planirao pa mi linkovi stoje otvoreni nedeljama u Firefox-u, kamoli da pišem o svemu što bi moglo nekome da bude iole interesantno. Iz tog razloga odlučio sam da sve te linkove stavim na jednu gomilu koju bih objavljivao na nedeljnom nivou, pa da svako može iz kratkog sadržaja da zaključi da li je to nešto što bi moglo da ga interesuje i pročita originalni tekst. Takođe, svako ko je i najmanje zainteresovan da doprinese, može da ostavi zanimljiv link na koji je naleteo u komentarima i ubaciću ga sa ostalima sledeće nedelje.

 • Krenimo iz susedstva. Trčanje.hr (ranije utrke.net) objavilo je zanimljiv tekst o trčanju na traci i praktičnim savetima za isto, nešto što bi u hladnim danima moglo biti izuzetno korisno. U samom tekstu nalazi se i primer kako bi trening na traci mogao da izgleda.
 • Srpski paraolimpijci Goran Nikolić i Lazar Filipović krenuli su u strašan poduhvat – deset maratona za deset dana, od Kragujevca do Mostara. Više o tome i njihovom napretku možete pročitati ovde.
 • Igor Vujičić na portalu trčanje.rs, daje nam dvanaest saveta za trčanje po zimi.
 • Na istom sajtu, Ivan Radenković piše o pliometrijskom treningu, uz primere vežbi koje se tokom njega mogu raditi.
 • Drago Boroja, čovek sa najvećim brojem istrčanih maratona u Srbiji, piše o svom putu u Poljsku, Češku i Slovačku, trkama na kojima je učestvovao, a posebno o nesvakidašnjem maratonu koji se održava u hodniku jedne osnovne škole.
 • hi runner bavi se temom trčanja za oporavak tokom lakših dana koji slede nakon zahtevnijih treninga.
 • active.com daje primer vežbi snage prilagođenih onima koji treniraju sportove izdržljivosti.
 • competitor ima dva teksta na temu kako da svoje svakodnevne treninge tempa i deonica na 400 metara učinite zanimljivijim i izazovnijim.
 • na istom sajtu možete naći tekst o tome zašto trenirati po pulsmetru nije uvek najbolja ideja.
 • Running Samadhi daje detaljno uputstvo kako da rute koje napravite na kompjuteru konvertujete, prebacite na Garmin Forerunner i koristite ga kao GPS vodič.
 • Na kraju, Runner’s World donosi priču o trkačima koji pokušavaju da nastave sa normalnim treninzima za vreme egipatske revolucije.
Prethodno Shizo Kanakuri - Priča o najsporijem maratoncu
Sledeće Četiri godine...