Šta se čitalo prethodne nedelje – 30.10.2012.


Trčanje i čitanje

Trčanje i čitanjeČesto mi se dešava da naletim na tekst za koji dok čitam shvatim da bi mogao nekome biti veoma koristan i zanimljiv, a nemam nameru da iz nekog razloga pišem o toj temi na sajtu. Zbog toga sam odlučio da sve te linkove stavim na jednu gomilu koju bih objavljivao na nedeljnom nivou, pa da svako može iz kratkog sadržaja zaključiti da li je to nešto što bi moglo da ga interesuje i pročita originalni tekst. Takođe, svako ko je i najmanje zainteresovan da doprinese, može da ostavi zanimljiv link na koji je naleteo u komentarima i biće ubačen sa ostalima sledeće nedelje.

Trening

  • Ironman Marinko Barac na portalu Trcanje.hr govori o treningu kojim podižemo svoj maksimalni aerobni kapacitet (VO2max) i daje predlog kako ga najbolje uklopiti u period van sezone.
  • Mogu li vam saveti profesionalnih trenera pomoći da se lakše izborite sa maratonom? Active.com daje četiri preporuke koje su pomogle njihovim trkačima da od prosečnih postanu olimpijci.
  • Lee Gardner, trener triatlonaca, opisuje tri treninga brda koje možete raditi za vreme svojih priprema.
  • Erik Taylor piše o značaju treninga snage za trkače i kako bi početnici trebalo da krenu sa njim.
  • Časopis Runner’s World preporučuje da malo izmenite neke od najboljih vežbi snage za trkače ukoliko ih često i već dugo radite, kako biste mišićima pružili novi izazov i od njih imali najveće moguće koristi (video)

Ishrana

Zdravlje

Povrede

  • Jordan Metzl, sportski doktor časopisa Runner’s World, govori o jednoj od najčešćih povreda trkača, takozvanom trkačkom kolenu, i o tome kako da se izborite sa ovim problemom i merama prevencije (video)

Sve ostalo

  • Koji su najčešći strahovi koje imaju trkači početnici? Sajt Active.com navodi šest primera i kako da se sa njima izborite.
  • Smeh kao oblik vežbanja? U grupi? Možda jednoga dana ako je verovati ovom tekstu The New York Times-a.
  • Runner’s World daje primere nekih od najčešćih problema koji vam se mogu desiti za vreme trke i kako da ih sprečite.
  • Lance Armstrong je izgubio sedam titula Tour de France-a, ali možda još važnije, poštovanje koje je u svetu imao. Meta je postao i autorima kultne serije South Park. U najnovijoj epizodi koja se emituje u sredu, stanovnici grada staju u redove kako bi im sa ruke uklonili Livestrong narukvice koje su zbog njega mesecima i godinama nosili (video)

Prethodno Blog: Vidimo se u Ljubljani
Sledeće Časovi fizičkog vaspitanja ne čine decu aktivnijom