Šta se čitalo prethodne nedelje – 22.10.2012.


Trčanje i čitanje

Trčanje i čitanjeČesto mi se dešava da naletim na tekst za koji dok čitam shvatim da bi mogao nekome biti veoma koristan i zanimljiv, a nemam nameru da iz nekog razloga pišem o toj temi na sajtu. Zbog toga sam odlučio da sve te linkove stavim na jednu gomilu koju bih objavljivao na nedeljnom nivou, pa da svako može iz kratkog sadržaja zaključiti da li je to nešto što bi moglo da ga interesuje i pročita originalni tekst. Takođe, svako ko je i najmanje zainteresovan da doprinese, može da ostavi zanimljiv link na koji je naleteo u komentarima i biće ubačen sa ostalima sledeće nedelje.

Trening

Ishrana

  • Spadate li u onu grupu aktivnih osoba koje žele da dobiju na težini ali im to ne polazi za rukom? Nancy Clark daje savete kako to da učinite balansiranom promenom u ishrani umesto skupim suplementima.
  • Dathan Ritzenhein, elitni američki dugoprugaš, priča o svojoj ishrani u danima pred trku i kako postiže to da unese dovoljno ugljenih hidrata a da se ne oseća puno
  • Dr. John Berardi govori o novom načinu za stvaranje maksimalnih zaliha glikogena koji podrazumeva aktivnosti koje se sprovode 24 sata pred trku (video)

Zdravlje

  • Igrate li fudbal? Studije pokazuju da sredovečne osobe koje imaju problema sa visokim pritiskom mogu značajno uticati na njegovo spuštanje igrajući rekreativno fudbal dva puta nedeljno po sat vremena. Rezultati koji su zabeleženi nešto su bolji od onih koje su postigli trkači i mnogo bolji od onih koje su postigli oni koji vežbaju u teretani.
  • Pre nekoliko nedelja pisali smo o studiji koja nije pokazala velike prednosti organskog načina proizvodnje hrane u odnosu na industrijski. Neki naučnici sada dovode u sumnju rezultate ove studije navodeći kao razlog nedostatke u načinu prikupljanja i obradi podataka.

Povrede

Oprema

Sve ostalo

  • Jedna velika trka ima problema sa organizacijom. U Čikagu, gradu poznatom po korupciji, sprovodi se istraga kako je došlo do toga da 1300 maratonaca koji su završili Čikaški maraton nije dobilo učesničku medalju iako je dovoljan broj naručen pre samog događaja
  • Kako da provedete ceo dan trčeći u prirodi ako će vas put odvesti na potpuno drugu stranu planine, desetine, čak i stotine kilometara daleko od prevoza kojim ste došli? Jednostavno, pronađite društvo koje će krenuti u suprotnom smeru i razmenite ključeve od kola na pola staze.
  • Američki srednjoškolac odustao je od jurenja ličnog rekorda kako bi pomogao iscrpljenom trkaču iz rivalske škole da ustane i završi trku (video)

Prethodno Pravilno vezivanje pertli II: Napredne tehnike
Sledeće Oktobar, mesec Ginisovih rekorda