Šta se čitalo prethodne nedelje – 20.03.2012.


Trčanje i čitanje

Trčanje i čitanjeČesto mi se dešava da naletim na tekst za koji dok čitam shvatim da bi mogao nekome biti veoma koristan i zanimljiv, a nemam nameru da iz nekog razloga pišem o tome na sajtu. Prvi razlog je očigledan – ne želim da prevodim tekstove i preuzimam nešto u šta je neko uložio trud i vreme, osim ako nisam i sam spreman da svoje uložim u dodatno istraživanje teme. Drugi je taj što ne volim da osećam kako mi je tekst kopija, to me baš pogađa na ličnom nivou. Pronaći interesantnu temu i pisati o njoj, čak i ako je pre toga sažvakana milion puta, sa tim nemam problem. Uzeti nešto što je drugi napisao i potpisati se ispod, i da niko nikada ne sazna, sam bih sebi izgledao jadno i neiskreno. Treći razlog je naravno taj da jednostavno ima previše informacija. Dešava mi se da ne stignem ni da pročitam šta sam planirao pa mi linkovi stoje otvoreni nedeljama u Firefox-u, kamoli da pišem o svemu što bi moglo nekome da bude iole interesantno. Iz tog razloga odlučio sam da sve te linkove stavim na jednu gomilu koju bih objavljivao na nedeljnom nivou, pa da svako može iz kratkog sadržaja da zaključi da li je to nešto što bi moglo da ga interesuje i pročita originalni tekst. Takođe, svako ko je i najmanje zainteresovan da doprinese, može da ostavi zanimljiv link na koji je naleteo u komentarima i ubaciću ga sa ostalima sledeće nedelje.

Trening:

 • Zoran Jančić na sajtu trčanje.hrprenosi svoja iskustva sa korišćenjem telefona kao pomagala za vreme treninga.
 • Alex Hutchinson na Runner’s World-u priča o vežbanju trčanja po određenom tempu i kako da to u praksi primenimo.
 • Wired donosi tekst o tome kako nas loša trkačka forma može sprečiti da postignemo mnogo bolje rezultate, i kako da je ispravimo.
 • Na sajtu competitor.com, Jeff Gaudette daje savet kako da na dan trke mentalno i taktički savladate izazove sa kojima ćete se susresti.
 • Selene Yeager nas upoznaje sa CrossFit Endurance-om, idejom da su kraći treninzi visokog intenziteta za celo telo dovoljni da nas spreme za izazove izdržljivosti kao što je maraton.
 • LAist prenosi intervju sa Kimberly Fowler, osnivačem programa Yoga for Athletes i bivšom triatlonkom, u kojem govori o dobrim stranama joge za trkače, usput dajući primere vežbi od kojih bi oni mogli imati najviše koristi.

Ishrana:

 • U intervjuu sa Cleteom McLeodom, sportskim nutricionistom i trenerom na univerzitetu Južni Ilinois, competitor.com otkriva koje je najbolje piće za konzumaciju odmah nakon trke.
 • Amanda Cassell govori o značaju pravilne ishrane za gubljenje kilograma i sportske rezultate, navodeći primere dva triatlonca, Marie, koja se kvalitetno hranila ali ne i u optimalnom trenutku, i Maxa, koji je pokušavao raznim dijetama da skine višak kilograma i tako sputavao sebe da postigne pun potencijal.
 • Još jedan sličan tekst, u kojem se ističe značaj pravilne ishrane za sportiste.
 • Matt Fitzgerald nam daje jednostavno pravilo od 8% kao merilo da li smo dozvolili sebi da nabacimo previše kilograma van sezone (video)

Sve ostalo:

 • LA Times prenosi priču o Christianu Alvaradu, slepom maratoncu koji će učestvovati na sledećem losanđeleskom maratonu.
 • Jedan Britanac je našao praktičan način da iskoristi svoj trening – tražeći usput i posao.
 • Japanski maratonac i budući olimpijac, Arata Fujiwara, navodi časove plesa kao jedan od glavnih razloga za svoje uspehe.
Prethodno Dragi čitaoče...
Sledeće Anton Krupicka - Sam