Šta se čitalo prethodne nedelje – 16.04.2012.


Trčanje i čitanje

Trčanje i čitanjeČesto mi se dešava da naletim na tekst za koji dok čitam shvatim da bi mogao nekome biti veoma koristan i zanimljiv, a nemam nameru da iz nekog razloga pišem o tome na sajtu. Prvi razlog je očigledan – ne želim da prevodim tekstove i preuzimam nešto u šta je neko uložio trud i vreme, osim ako nisam i sam spreman da svoje uložim u dodatno istraživanje teme. Drugi je taj što ne volim da osećam kako mi je tekst kopija, to me baš pogađa na ličnom nivou. Pronaći interesantnu temu i pisati o njoj, čak i ako je pre toga sažvakana milion puta, sa tim nemam problem. Uzeti nešto što je drugi napisao i potpisati se ispod, i da niko nikada ne sazna, sam bih sebi izgledao jadno i neiskreno. Treći razlog je naravno taj da jednostavno ima previše informacija. Dešava mi se da ne stignem ni da pročitam šta sam planirao pa mi linkovi stoje otvoreni nedeljama u Firefox-u, kamoli da pišem o svemu što bi moglo nekome da bude iole interesantno. Iz tog razloga odlučio sam da sve te linkove stavim na jednu gomilu koju bih objavljivao na nedeljnom nivou, pa da svako može iz kratkog sadržaja da zaključi da li je to nešto što bi moglo da ga interesuje i pročita originalni tekst. Takođe, svako ko je i najmanje zainteresovan da doprinese, može da ostavi zanimljiv link na koji je naleteo u komentarima i ubaciću ga sa ostalima sledeće nedelje.

Trening:

 • Mario Fraioli govori o pravilnoj konzumaciji vode, napitaka i okrepe za vreme trke kako vam ne bi predstavljala problem da ostvarite što bolji rezultat.
 • Amby Burfoot na svom blogu na Runner’s World-u raspravlja o tome na šta trkač treba da se fokusira ukoliko želi da poboljša svoje polumaratonsko vreme u zavisnosti od toga koliku nedeljnu kilometražu prelazi i koja vremena na trkama ostvaruje.
 • U najnovijem izdanju časopisa Runner’s World, Alex Hutchinson daje savete kako da ubacite kraće trke u svoje pripreme kako bi ih podigli na viši nivo, a u isto vreme i sebe testirali i ostvarili najbolji mogući rezultat.
 • 5 preporuka active.com-a sa kojima možete eksperimentisati ovog proleća kako bi poboljšali trening i pronašli novu motivaciju.

Ishrana:

 • competitor.com donosi članak o vodi i funkciji koju ona ima za organizam, pogotovo kod sportista kojima je za vreme treninga neophodna.
 • Ukoliko ste pretrenirani i imate problema da pronađete snagu za naporne treninge, razlog može biti nedovoljan unos kalorija u toku dana. Competitor.com daje tri saveta kako da ishranom smanjite efekte pretreniranosti kao i primer kako bi izbalansiran dan što se ishrane tiče trebalo da izgleda.
 • Jedan od glavnih razloga povećanja gojaznosti u razvijenim zemljama je ne samo kultura jeftine i „junk“ ishrane, već i nemogućnost racionalisanja unosa kalorija u toku dana. U razgovoru sa dva eksperta New York Times pokušava da dođe do odgovora zašto je to baš tako.

Zdravlje:

 • Dana Reid piše o tehnici trčanja, različitim faktorima koji utiču na nju i zašto je položaj stopala u odnosu na telo možda važniji od tipa doskoka za efikasnost i izbegavanje povreda.
 • Active.com priča o bolu u zadnjem delu butine, jednoj od najčešćih povreda kod trkača, i istezanju i vežbama kojim ga možete sprečiti i ojačati ovu grupu mišića.
 • Devet saveta sa istog izvora za izbegavanje povreda prouzrokovanih treningom.

Sve ostalo:

 • Nikola Milošević na sajtu trcanje.rs piše o prvoj dugoprugaškoj trci u Srbiji – Velikoj pešačkoj utakmici
 • Izašao je novi broj Go Trail magazina za april/maj
 • Krajem marta svet je izgubio jednog inspirativnog i divljenja vrednog trkača, Micah Truea iliti Caballo Blancoa, Belog Konja. U intervjuu sa novinarkom Runner’s World-a još jedan svetski poznat trkač, Scott Jurek, priča o svom velikom prijatelju i kako im je ljubav prema trčanju ukrstila puteve.
 • New York Times objavio je članak koji se bavi pitanjem sve rasprostranjenije pojave da rekreativni sportisti podižu intenzitet treninga iznad svojih mogućnosti u cilju ostvarivanja što boljih rezultata, a u širem smislu i našom potrebom da postavljamo sebi iznova i iznova sve veće izazove bez obzira na posledice.
 • Student iz Amerike istrčao je polumaraton u humanitarne svrhe vodeći loptu za košarku kako bi promovisao dobrotvornu organizaciju Compassion International za vreme akcije Dribble the World.
Prethodno Postani deo tima koji će na Beogradskom maratonu trčati u humanitarne svrhe
Sledeće Moje drugo ja...