Šta se čitalo prethodne nedelje – 12.03.2012.


Trčanje i čitanje

Trčanje i čitanjeČesto mi se dešava da naletim na tekst za koji dok čitam shvatim da bi mogao nekome biti veoma koristan i zanimljiv, a nemam nameru da iz nekog razloga pišem o tome na sajtu. Prvi razlog je očigledan – ne želim da prevodim tekstove i preuzimam nešto u šta je neko uložio trud i vreme, osim ako nisam i sam spreman da svoje uložim u dodatno istraživanje teme. Drugi je taj što ne volim da osećam kako mi je tekst kopija, to me baš pogađa na ličnom nivou. Pronaći interesantnu temu i pisati o njoj, čak i ako je pre toga sažvakana milion puta, sa tim nemam problem. Uzeti nešto što je drugi napisao i potpisati se ispod, i da niko nikada ne sazna, sam bih sebi izgledao jadno i neiskreno. Treći razlog je naravno taj da jednostavno ima previše informacija. Dešava mi se da ne stignem ni da pročitam šta sam planirao pa mi linkovi stoje otvoreni nedeljama u Firefox-u, kamoli da pišem o svemu što bi moglo nekome da bude iole interesantno. Iz tog razloga odlučio sam da sve te linkove stavim na jednu gomilu koju bih objavljivao na nedeljnom nivou, pa da svako može iz kratkog sadržaja da zaključi da li je to nešto što bi moglo da ga interesuje i pročita originalni tekst. Takođe, svako ko je i najmanje zainteresovan da doprinese, može da ostavi zanimljiv link na koji je naleteo u komentarima i ubaciću ga sa ostalima sledeće nedelje.

 • Maja Bonačić na sajtu trčanje.hrpiše o psihološkim dobrobitima trčanja. Pogotovo je zanimljiv poslednji deo u kojem se navode tri teorije za to koje nemaju veze sa fiziološkim aspektima treninga.
 • Ivana Radić nas upoznaje sa trekingom uopšteno, i konkretno u Hrvatskoj, uz video zapis sa predavanja o osnovama trekinga Adidasove škole trčanja.
 • Matt Fitzgerald daje nekoliko saveta za građenje baze, pre početka priprema za takmičarski deo sezone (video)
 • Isti autor preporučuje fokusiranje na zdraviju ishranu umesto uvođenje restrikcija kao zdrav način da se izgube kilogrami (video)
 • Runner’s Worldnavodi vežbe kojima možemo sprečiti nastanak grčeva ili ih ublažiti ukoliko se jave za vreme trke ili treninga.
 • Nekoliko jako zanimljivih tekstova i prelepih slika u poslednjem broju Go Trail magazina.
 • U nastavku njihovog nedeljnog serijala, active.comdaje sedam saveta stručnjaka za trening dužine.
 • Na istom sajtu, 4 odlične „core“ vežbe za razvijanje stabilnosti, snage i prevenciju povreda kod trkača.
 • Jessica Sebor razbija 6 popularnih mitova vezanih za trčanje.
 • Najnovije istraživanje na elitnim kenijskim maratoncima (PB u proseku 2:07) i elitnim evropskim maratoncima (PB u proseku 2:08) nije pronašlo razlike u VO2 max, ekonomiji trčanja i procentu VO2 max koji može da se održava na trci određene dužine, koje bi mogle da objasne razliku u razultatima između ove dve grupe sportista.
 • Pokušavajući da pronađu vezu između neaktivnosti i bolesti srca i dijabetesa tipa 2, naučnici su otkrili da prestanak aktivnosti dovodi do naglog skoka šećera u krvi neposredno nakon obroka, čak 26% većeg nego dok se trenira, i rezultati postaju ozbiljniji sa svakim neaktivnim danom. Na svu sreću, fizička aktivnost je dovoljna da se sve brzo vrati u red, ali ostaje otvoreno pitanje na koji način to deluje na one koji godinama ne ispunjavaju minimum propisan od strane vodećih zdravstvenih organizacija.
 • Ok, ovaj link je samo za prave geekove među vama. U pitanju je istraživanje nečega što nije tačno definisano, ne znamo kako zaista funkcioniše i da li uopšte ima ikakav uticaj na trčanje, ali postoji način, pa zašto ne bi…? Radi se o merenju odgovora simpatičkog nervnog sistema na stres prouzrokovan treningom i to na tri nivoa – kako se telo dovodi u stanje „uzbuđenja“ pre početka treninga, kako reaguje na različite vrste treninga i koliko mu je potrebno da se iz tog „uzbuđenog“ stanja vrati u stanje mirovanja. Za sada je sve još uvek u fazi prikupljanja podataka, ali odaje utisak nečega što bi možda moglo biti bitno, a to je dovoljno da mi se upale lampice u glavi i da sa nestrpljenjem iščekujem rezultate do kojih se došlo.
Prethodno ECCO Indoor Trail 2012
Sledeće Trening dužine Billa Squiresa