Šta se čitalo prethodne nedelje – 10.04.2012.


Trčanje i čitanje

Trčanje i čitanjeČesto mi se dešava da naletim na tekst za koji dok čitam shvatim da bi mogao nekome biti veoma koristan i zanimljiv, a nemam nameru da iz nekog razloga pišem o tome na sajtu. Prvi razlog je očigledan – ne želim da prevodim tekstove i preuzimam nešto u šta je neko uložio trud i vreme, osim ako nisam i sam spreman da svoje uložim u dodatno istraživanje teme. Drugi je taj što ne volim da osećam kako mi je tekst kopija, to me baš pogađa na ličnom nivou. Pronaći interesantnu temu i pisati o njoj, čak i ako je pre toga sažvakana milion puta, sa tim nemam problem. Uzeti nešto što je drugi napisao i potpisati se ispod, i da niko nikada ne sazna, sam bih sebi izgledao jadno i neiskreno. Treći razlog je naravno taj da jednostavno ima previše informacija. Dešava mi se da ne stignem ni da pročitam šta sam planirao pa mi linkovi stoje otvoreni nedeljama u Firefox-u, kamoli da pišem o svemu što bi moglo nekome da bude iole interesantno. Iz tog razloga odlučio sam da sve te linkove stavim na jednu gomilu koju bih objavljivao na nedeljnom nivou, pa da svako može iz kratkog sadržaja da zaključi da li je to nešto što bi moglo da ga interesuje i pročita originalni tekst. Takođe, svako ko je i najmanje zainteresovan da doprinese, može da ostavi zanimljiv link na koji je naleteo u komentarima i ubaciću ga sa ostalima sledeće nedelje.

Trening:

 • Ostalo je manje od dve nedelje do Beogradskog maratona. Ukoliko trčite maraton sada ste u periodu kada smanjujete kilometražu i intenzitet treninga kako bi u trku ušli što spremniji i odmorniji. Runner’s World vam ukazuje na najčešće probleme koji se javljaju u ovom periodu i kako da ih prevaziđete.
 • Za razliku od prethodnog članka, competitor.com donosi nešto konkretnije savete kako da organizujete poslednje nedelje pred trku, što se tiče dužine treninga, kilometraže i specifičnih treninga koje ne bi trebalo da zapostavite.
 • Mario Fraioli na sajtu competitor.com daje preporuku za poslednju nedelju treninga u zavisnosti od toga na kojoj trci učestvujete. Nažalost, nije naznačeno na koju kategoriju takmičara se ovaj trening odnosi, tako da ukoliko odlučite da ga primenite učinite to sa oprezom ili ga prilagodite sebi i svom nivou forme.
 • Približava se Fruškogorski maraton i možda ste odlučili da date sebi novi izazov nekom ultramaratonskom distancom. Bryon Powell daje praktične savete za one kojima je ovo prva trka ovog tipa, kako u pripremama za nju, tako i za vreme same trke.
 • Obično u tekstovima tipa „5 saveta za…“ ne pronalazim mnogo zadovoljstva. Jednostavno su prekratki i previše površni da bi me zaintrigirali i nakon čitanja brzo mi ispare iz sećanja. Ali ovaj objavljen u časopisu Runner’s World o načinima da ostanete motivisani i nađete inspiraciju i zadovoljstvo u treningu ne spada u takve. Naprotiv, čitajući ga poželeo sam da nastavim da istražujem i saznam nešto više o temi.
 • competitor.com preporučuje kratke sprinteve uz oštra brda kao svoj trening nedelje.

Ishrana:

 • Dimity McDowell navodi 50 načina da izgubite kilograme.
 • Matt Fitzgerald objašnjava zašto su određeni napici nepotreban izvor kalorija i čime ih zameniti da bi lakše gubili kilograme i postizali bolje sportske rezultate (video).
 • Isti autor govori o nekim mitovima vezanim za veći broj obroka u toku dana, i razlozima zbog kojih ih i pored toga treba primenjivati (video).
 • …kao i o takozvanom „efektu kompenzacije„, pojavi da se povećana potrošnja kalorija za vreme vežbanja neutrališe većim apetitom kao posledicom treninga.

Zdravlje:

 • Jon Clemens, trkački trener sa specijalizacijom u fiziologiji treninga preporučuje specifične vežbe kako bi se rešili hroničnog bola u zadnjem delu stopala i peti (Plantar Fasciitis).
 • New York Times piše o oporavku nakon maratona i koliko je vremena za to zapravo potrebno. Ne očekujte konkretne brojeve, ali postoje ideje koje vam mogu pomoći da bolje razumete sopstvene potrebe.
 • Jordan Metzl goori o „trkačkom kolenu„, jednoj od najčešćih povreda kod trkača, i kako na vreme prepoznati njegove simptome i početi s terapijom (video).
 • Isti autor o bolu u leđima i načinima da ga sprečite (video).

Sve ostalo:

 • Fitness Emu prenosi 40 činjenica o trčanju koje verovatno niste znali.
 • Reuters piše o maratoncu, izbeglici iz Etiopije, koji preko dana radi kao čistač i domar a u slobodno vreme se sprema da predstavlja svoju novu zemlju, Norvešku, na Olimpijadi u Londonu.
Prethodno Dan kada su ubili Božić
Sledeće Trčanje sa ili bez patika - šta nauka kaže da je efikasnije?