Šta se čitalo prethodne nedelje – 05.11.2012.


Trčanje i čitanje

Trčanje i čitanjeČesto mi se dešava da naletim na tekst za koji dok čitam shvatim da bi mogao nekome biti veoma koristan i zanimljiv, a nemam nameru da iz nekog razloga pišem o toj temi na sajtu. Zbog toga sam odlučio da sve te linkove stavim na jednu gomilu koju bih objavljivao na nedeljnom nivou, pa da svako može iz kratkog sadržaja zaključiti da li je to nešto što bi moglo da ga interesuje i pročita originalni tekst. Takođe, svako ko je i najmanje zainteresovan da doprinese, može da ostavi zanimljiv link na koji je naleteo u komentarima i biće ubačen sa ostalima sledeće nedelje.

Trening

 • Većina maratonaca ne trči više od jednog, eventualno dva maratona godišnje. I šta onda raditi kada se, kao u Njujorku, trka za koju ste se spremali mesecima iznenada otkaže? Za kada zakazati maraton kako vam toliki period priprema ne bi propao.
 • Competitor.com preporučuje skakanje na kutiju (ili neku platformu) kao vežbu kojom možete da popravite svoju brzinu i eksplozivnost.
 • Šta da radite kada osetite kako ste upali u kolotečinu sa treningom? Možda nikako da se oporavite od povreda koje vas prate, ili vam trčanje više ne predstavlja zadovoljstvo kao nekada, ili jednostavno ne uspevate da postignete rezultate koje očekujete na osnovu treninga? Jeff Gaudette daje predloge kako da iz nje izađete.
 • Morgan Johnson daje primere pet vežbi koje možete raditi van bazena biste postali bolji i snažniji plivač.
 • Nemate vremena za intervale, tempo i brda svake nedelje? Pokušajte sa ovim treninzima koji kombinuju sva tri oblika u jednom.

Ishrana

Zdravlje

 • Jesu li lakši triatlonci ujedno i bolji? Po svemu sudeći težina i veći procenat masti negativno utiču na njihove rezultate, a to se najbolje vidi po rezultatima u trkačkom delu takmičenja. Međutim savet je ipak veći fokus na način treninga nego na pokušaj da se smanji težina.
 • Način i uzroci nastanka celulita nisu u potpunosti istraženi ali postoje određena saznanja koja nam mogu pomoći da ga sprečimo i eliminišemo. Madeline Romeo daje savete kako to da učinimo promenom načina ishrane i životnog stila.

Povrede

Oprema

 • Koliko često bi trebalo da menjamo patike za trčanje. Mario Fraioli daje predlog koji nije vezan za fiksnu kilometražu već za lični osećaj koji trkač ima u njima i stanje u kojem se trenutno nalaze.
 • Magazin Competitor predstavlja novu verziju patike Asics Gel-Kayano 19, jednu od najpopularnijih patika za trkače ovog proizvođača (video)

Sve ostalo

 • Mo Farah razmišlja da na Olimpijskim igrama u Riju 2016. nastupa u maratonu umesto u svojoj disciplini na 5.000 metara, ali još uvek nije doneo konačnu odluku.
 • Njujorški maraton je otkazan ali to ne znači da nije bilo trčanja u ovom američkom gradu. Nekoliko hiljada ljudi spontano se okupilo u Central parku da zajedno istrče, prikupe pomoć za one najviše pogođene uraganom Sendi i pošalju jednu lepu sliku humanosti i solidarnosti u svet (video)
Prethodno Imate problem sa povredama? Možda vam je potrebno više sna
Sledeće "Raspremi do neutralnog"