Šta se čitalo prethodne nedelje – 05.03.2012.


Trčanje i čitanje

Trčanje i čitanjeČesto mi se dešava da naletim na tekst za koji dok čitam shvatim da bi mogao nekome biti veoma koristan i zanimljiv, a nemam nameru da iz nekog razloga pišem o tome na sajtu. Prvi razlog je očigledan – ne želim da prevodim tekstove i preuzimam nešto u šta je neko uložio trud i vreme, osim ako nisam i sam spreman da svoje uložim u dodatno istraživanje teme. Drugi je taj što ne volim da osećam kako mi je tekst kopija, to me baš pogađa na ličnom nivou. Pronaći interesantnu temu i pisati o njoj, čak i ako je pre toga sažvakana milion puta, sa tim nemam problem. Uzeti nešto što je drugi napisao i potpisati se ispod, i da niko nikada ne sazna, sam bih sebi izgledao jadno i neiskreno. Treći razlog je naravno taj da jednostavno ima previše informacija. Dešava mi se da ne stignem ni da pročitam šta sam planirao pa mi linkovi stoje otvoreni nedeljama u Firefox-u, kamoli da pišem o svemu što bi moglo nekome da bude iole interesantno. Iz tog razloga odlučio sam da sve te linkove stavim na jednu gomilu koju bih objavljivao na nedeljnom nivou, pa da svako može iz kratkog sadržaja da zaključi da li je to nešto što bi moglo da ga interesuje i pročita originalni tekst. Takođe, svako ko je i najmanje zainteresovan da doprinese, može da ostavi zanimljiv link na koji je naleteo u komentarima i ubaciću ga sa ostalima sledeće nedelje.

 • Ninoslav Rašković, autor sajta pobedidijabetes.rs, prenosi utiske sa Kristall maratona koji se odvija u rudniku soli, 500 metara ispod zemljine površine.
 • Boško Stupar iz ARK Fruška Gora piše o pravom načinu da započnemo dan – uz zdrav doručak.
 • Još jedan zanimljiv tekst o starim srpskim atletičarima na portalu trčanje.rs, ovaj put priča o Živku Nastiću.
 • Yahoo! izveštava o pobedniku maratonske trke kome je oduzeta medalja jer, iako je trčao, na njoj nije bio prijavljen.
 • active.com donosi sedam saveta stručnjaka za građenje baze rano u sezoni.
 • Matt Fitzgerald, autor knjige „Racing Weight“, govori o značaju doručka za treninge izdržljivosti i kako vam obilan doručak zapravo može pomoći da izgubite kilograme (video).
 • Isti autor pomaže vam da odredite tačan broj treninga nedeljno koji vam je potreban.
 • Jeff Gaudette sa sajta competitor.com piše o tome šta u trkači mogu naučiti od bodi-bildera kako bi usporili i eliminisali proces razgradnje mišića, bez razvijanja dodatne mišićne mase.
 • Trening nedelje competitor.com-a – kako da spojite brda, intervale i tempo u jedan trening.
 • Najnovija studija pokazala je da vežbanje smanjuje rizik od bolesti srca i kod muškaraca i kod žena (nešto više kod žena), i da što više vremena ulažemo u trening taj rizik postaje sve manji. Štaviše, i minimalna preporučena aktivnost od 150 minuta nedeljno donosi veliku korist za  one koji je primenjuju.
 • Da je vežbanje izuzetno korisno kao način za smanjenje rizika od srčanog udara, to je odavno poznato (videti gornji link), ali istraživanje sprovedeno na miševima pokazuje da ono takođe ima i zaštitnu ulogu u slučaju da do srčanog udara ipak dođe.
 • John Leicester, novinar Associated Press-a, postavlja pitanje da li je možda došlo vreme da legendarni dugoprugaš Haile Gebrselassie razmisli o povlačenju.
 • Runner’s World piše o tome da li je minimalna razlika u performansama nakon konzumacije različitih sportskih napitaka dovoljan razlog da se njom vodimo pri odabiru, umesto svojim ukusom.
Prethodno Tim Hojt
Sledeće Treniranje samokontrole