Šta se čitalo prethodne nedelje – 03.12.2012.


Trčanje i čitanje

Trčanje i čitanjeČesto mi se dešava da naletim na tekst za koji dok čitam shvatim da bi mogao nekome biti veoma koristan i zanimljiv, a nemam nameru da iz nekog razloga pišem o toj temi na sajtu. Zbog toga sam odlučio da sve te linkove stavim na jednu gomilu koju bih objavljivao na nedeljnom nivou, pa da svako može iz kratkog sadržaja zaključiti da li je to nešto što bi moglo da ga interesuje i pročita originalni tekst. Takođe, svako ko je i najmanje zainteresovan da doprinese, može da ostavi zanimljiv link na koji je naleteo u komentarima i biće ubačen sa ostalima sledeće nedelje.

Trening

 • Ukoliko ste početnik i želite da počnete sa treningom brzine, najbolja ideja je da ne skočite odmah na intervale i tempo već da se postepeno pripremite zanjih. Jason Fitzgerald vam daje savet na koji način.
 • Trening dužine ne mora obavezno biti istrčan laganim tempom. Naprotiv, ponekad je preporučljivo ubaciti brže deonice u toku treninga kako bi se bolje simulirao intenzitet i napor za vreme same trke.
 • „Taper“, ili period priprema pred trku tokom kojeg se smanjuje dužina a neretko i broj i intenzitet treninga, može značajno poboljšati performanse trkača za vreme nastupa. Koje su sve koristi tapera i kako ga na najbolji način prilagoditi sopstvenim potrebama i dužini trke, objašnjava trener i doktor fiziologije vežbanja Jason Carp.
 • Kako dani postaju kraći i sve hladniji, možda ćete se odlučiti da trčanje napolju zamenite trakom. Koje su osnovne razlike između trčanja na njoj i na otvorenom, i u kojim situacijama je trening na traci ne samo bolji izbor već i sigurniji?
 • Ukoliko se ipak odlučite za trčanje na otvorenom, kako se obući po hladnom vremenu, i šta činiti u situacijama kada uspemo da se razbolimo a i dalje želimo da nastavimo sa treningom?

Ishrana

 • David Zinczenko i Matt Goulding iz časopisa Men’s Health upozoravaju na 8 aditiva i sastojaka komercijalno dostupnih prehrambenih proizvoda koje bi trebalo izbegavati.
 • Naše kosti su najjače u dvadesetim godinama, ali već u tridesetim počinju da gube svoju čvrstinu i masu i vremenom postepeno slabe. Na koji način dolazi do ovoga, zašto su žene podložnije tome nego muškarci, koliko je kalcijum bitan za očuvanje zdravlja skeleta i koji su njegovi prirodni izvori? Odgovore na sva ova pitanja nudi Charles Stuart Platkin.
 • Ukoliko želite da izgubite kilograme bez dijete, rešenje bi mogla biti hrana sa više vlakana koja usporava proces varenja i duže vam daje osećaj sitosti. Rob Gordon preporučuje 20 namirnica sa najvišim procentom vlakana u svom sastavu.
 • Kad već pričamo o vlaknima, red je da saznate nešto više o njima i koliko su istiniti neki od najčešćih mitova koji se za njih vezuju.
 • Ishrana namirnicama bez glutena je trenutno veoma popularan oblik dijete kod sportista. Ukoliko osećate da je gluten ono što vam pravi probleme i da ste alergični na njega, pratite ove smernice kako biste izbegli njegov unos bez opasnosti po zdravlje ili osećaja da sebi nešto previše uskraćujete.

Zdravlje

Povrede

 • Korišćenje Ibuprofena i sličnih lekova nakon treninga kako bi se smanjila upala mišića postalo je praksa. Pa ipak, ne postoje dokazi da su oni efikasni osim u situacijama kada je u pitanju akutna povreda kao što je iščašenje zgloba, i to samo u prvih 48-72h nakon povrede. Postoji li opravdanje za uzimanje lekova protiv upala, i ako je odgovor da, kada ih treba piti kako bi se postigli maksimalni efekti?
 • Vežbe snage trebalo bi da budu sastavni deo treninga trčanja jer se jačanjem mišića koji se inače ne aktiviraju tokom njega povećava efikasnost čitavog tela. Jedna od najboljih i najpopularnijih vežbi sa tegovima je takozvani „benč“, koji može biti i dosta opasan ukoliko se ne radi na ispravan način jer su obično u pitanju velike težine koje podrazumevaju prisustvo i trenera ili trening partnera. Leila Harper, sertifikovani trener, daje savet kako raditi benč bez rizika od povrede ramena koja je dosta česta prilikom izvođenja ove vežbe.

Motivacija

Sve ostalo

Prethodno Intenzivan trening ubrzava potrošnju kalorija satima nakon vežbanja
Sledeće Suvo grožđe i njegov uticaj na zdravlje