Šta se čitalo prethodne nedelje – 02.04.2012.


Trčanje i čitanje

Trčanje i čitanjeČesto mi se dešava da naletim na tekst za koji dok čitam shvatim da bi mogao nekome biti veoma koristan i zanimljiv, a nemam nameru da iz nekog razloga pišem o tome na sajtu. Prvi razlog je očigledan – ne želim da prevodim tekstove i preuzimam nešto u šta je neko uložio trud i vreme, osim ako nisam i sam spreman da svoje uložim u dodatno istraživanje teme. Drugi je taj što ne volim da osećam kako mi je tekst kopija, to me baš pogađa na ličnom nivou. Pronaći interesantnu temu i pisati o njoj, čak i ako je pre toga sažvakana milion puta, sa tim nemam problem. Uzeti nešto što je drugi napisao i potpisati se ispod, i da niko nikada ne sazna, sam bih sebi izgledao jadno i neiskreno. Treći razlog je naravno taj da jednostavno ima previše informacija. Dešava mi se da ne stignem ni da pročitam šta sam planirao pa mi linkovi stoje otvoreni nedeljama u Firefox-u, kamoli da pišem o svemu što bi moglo nekome da bude iole interesantno. Iz tog razloga odlučio sam da sve te linkove stavim na jednu gomilu koju bih objavljivao na nedeljnom nivou, pa da svako može iz kratkog sadržaja da zaključi da li je to nešto što bi moglo da ga interesuje i pročita originalni tekst. Takođe, svako ko je i najmanje zainteresovan da doprinese, može da ostavi zanimljiv link na koji je naleteo u komentarima i ubaciću ga sa ostalima sledeće nedelje.

Trening:

 • Vladan Veljović na sajtu Savremeni sport priča o fartleku i daje primer treninga koji sprinteri koriste u svojim pripremama.
 • Praćenje igrača za vreme utakmice pomoću Nike+ GPS sportskog sata pokazalo je da košarkaši pretrče mnogo više nego što se do sada mislilo. Mnogo, mnogo više! Nisam siguran koliko su ovi rezultati ispravni, voleo bih da vidim merenja i nekim drugim aparatom, ali ako jesu, to bi moglo da znači da košarkaši spadaju u red možda najspremnijih (što se tiče brzine i kondicije) sportista na svetu.
 • Jason Robillard, trail trkač i ultramaratonac, govori o svom iskustvu sa raličitim vrstama treninga snage za trkače. Njegov izbor je nešto što se zove Kemme Fitness, vrsta funkcionalnog treninga snage. Više o tome i veliki broj vežbi možete pronaći na zvaničnoj stranici (za svaku vežbu postoji video kao primer).
 • Active.com donosi šest saveta stručnjaka za cross-trening za trkače. Posebno obratite pažnju na predlog broj tri, to je nešto što nisam znao i što ću sigurno primenjivati u budućnosti ako za to bude bilo potrebe.

Ishrana:

 • Runner’s World nam donosi tekst o jajima i njihovoj koristi za zdravlje trkača.

Zdravlje:

 • O trčanju najčešće čitamo kao o načinu da se izgubi višak kilograma. Active.com donosi priču o devojci koja je uz pomoć trčanja uspela da se izbori sa svojim demonima i pobedi anoreksiju.
 • Istraživanje pokazuje da trening visokog intenziteta donosi iste benefite kao i lagano trčanje ali u značajno kraćem vremenskom periodu.
 • U nastavku serije o oporavku, Sage Rountree govori o kvalitativnim i kvantitativnim merilima nivoa odmora (video)

Sve ostalo:

 • Andrija Đorđević na sajtu trčanje.rs govori o ekonomskim aspektima trčanja i profesionalnog sporta uopšte, može li se od njega živeti i šta je to zbog čega kupujemo skupu opremu, idemo po trkama i trošimo novac na aktivnost koju volimo.
 • BBC priča o slučajevima ljudi koji su završili maraton bez ikakvih ozbiljnih priprema, i sa kojim izazovima su se suočili u tom pokušaju.
 • Scott Jurek, jedan od najpoznatijih svetskih ultramaratonaca, učestvovaće na Safaricom maratonu u Keniji. U članku na sajtu nature.org on objašnjava zbog čega je odlučio da trči i angažuje se u akciji očuvanja egzotičnih vrsta ove regije.
 • Susan Lacke je triatlonka. Ona je takođe vegetarijanka i autor na sajtu No Meat Athlete. Ona je takođe gluva. Kada je na biciklu ili na stazi i može da koristi slušni aparat to ne predstavlja veliki problem, ali u vodi ponekad dovodi do komičnih situacija. Kako izgleda biti manjina na trkama i kako se postaviti u takvim situacijama, o tome govori na sajtu competitor.com.
Prethodno Kenenisa Bekele oborio rekord star 80 godina
Sledeće Amela Terzić treći put za redom prvakinja Balkana u krosu