Smashrun – kako da statistiku učinite zabavnom, a od treninga napravite igru i izazov


Čak i izbor boje za prikazivanje grafike je neuobičajen i zanimljiv

Pregled treningaPre nekoliko meseci imao sam tu nesreću da mi se hard disk na kojem mi se nalazio dnevnik treninga pokvari i izgubim celokupnu statistiku svog rada i napretka od trenutka kada sam počeo da se malo ozbiljnije bavim trčanjem, do momenta kada sam završio svoj prvi olimpijski triatlon dve i po godine kasnije. Nisam osoba koja bi kukala zbog tog gubitka, iako mi je kao nekome ko na granici opsesivno-kompulzivnog poremećaja beleži svaki trening bilo izuzetno krivo, ali jesam ona koja ume da uči na svojim greškama i ne dozvoli da joj se nešto slično ponovi, bilo iz lenjosti ili prostog nemara.

Iz tog razloga odlučio sam da, osim na kompjuteru, treninge beležim i na nekom od bezbroj web servisa koji to omogućavaju. Isprobao sam ih nekoliko, na nekima sam se zadržao duže, na nekima kraće, neke sam odmah napustio, ali mi se do pre nekoliko dana nije desilo da mi se neki na prvi pogled toliko svidi da poželim da ga podelim sa svima.

Pregled pojedinačnog treningaSmashrun je, čini se, veoma jednostavan program – sve što od vas traži je datum, vreme trčanja, kilometražu i rezultat, ali ono što iz toga uspe da izvuče je zaista impresivno. Na glavnoj stranici nalazi se pregled vaših dosadašnjih treninga i dostignuća, koji se mogu posmatrati ukupno ili po mesecu i godini. Koliko ste istrčali svakoga dana, kako je kilometraža rasla tokom vremena, kada ste najčešće i najređe trčali i koliko, koja vam je prosečna brzina i najveća kilometraža, i još toliko sitnica a sve prikazano na jedan vizuelno neverovatno pregledan i pronicljiv način.

Pored uopštenog pregleda, moguće je pogledati i statistiku svakog pojedinačnog treninga, brzinu i kilometražu koja je ostvarena, kao i gde se taj trening nalazi u poređenju sa drugim istrčanim, a pre svega onima slične distance. Ono što čini Smashrun tako interesantnim su male stvari, kao recimo ta da pored broja potrošenih kalorija stoji ekvivalent u obroku, zdravom ili nezdravom, koji biste tim treningom uspeli da sagorite. Tako bi za moju dužinu od 32.4 kilometara bila potrebna cela jedna pita od jabuka ili ogroman biftek od preko 600 grama, pečeni krompir sa prelivom i spanać pride. Ogladneo sam samo pišući ovu rečenicu.

Čak i izbor boje za prikazivanje grafike je neuobičajen i interesantan

Svaki trening koji ostvarite stavlja vas u konkurenciju sa ostalim trkačima koji koriste sajt. Vaša kilometraža, brzina kao i koliko često održavate treninge utiče na to gde ćete se nalaziti na listi korisnika. S obzirom na još uvek relativno mali broj članova, nije toliki problem i za prosečnog trkača kao što sam ja da ostvari zavidno mesto kao što je ulazak među prvih deset po istrčanoj dužini u prethodnih mesec dana, ali kako broj bude rastao, a rašće sigurno, u to ne sumnjam, biće moguće stvoriti realniju sliku o svom mestu u trkačkoj zajednici.

Rang u konkurenciji ostalih korisnikaAko je popravljanje pozicije među konkurencijom ono što u nama budi izazov i takmičarski duh, onda su značke kao nagrade za bitne rezultate koje u svom treningu postižemo ono što ovaj sajt čini zanimljivim. Za svaki značajan uspeh koji ostvarimo – prvi kilometri, polumaraton, maraton, pet dana treninga u nizu, deset, dvadeset, 25 milja u nedelji, 75 u mesecu, za sve dobijamo značku kao nagradu koja nam kao medalja stoji na profilu. Za sada postoji njih 40 ali u planu je 108 i još ko zna koliko njih koje su poslate kao predlozi od strane korisnika. Zvuči malo detinjasto od nekoga ko iza sebe ima nekoliko maratona, ali te značke su tako zarazne da nemam reči. Svakih dan-dva moram da proverim koliko sam blizu osvojanju sledeće, i da li ću uspeti da neku dobijem u toku ovog meseca ili sledećeg. Nije da mi osvajanje pričinjava toliko zadovoljstvo, ali sama ta ideja o nekom dostignuću čini da o trčanju počinjem da razmišljam kao o igri, na način na koji sam to činio kada sam tek počinjao sa njim. A najlepše od svega je to da nisam ni na koji način izmenio treninge, i dalje pratim program koji sam ranije napravio, ne menjam ništa u pristupu, ali nekako uspevam da od njega dobijem više zadovoljstva, čudna stvar…

Ali da ne ispadne da se previše fokusiram na banalnu stranu sajta, Smashrun stvarno deluje kao moćan alat čija grafički i vizuelno prikazana statistika zaista može da vam pruži koristan uvid u vaš dosadašnji trening, mogućnost za napredak i ono što bi u njemu možda mogli da ispravite. Nisam imao prilike da isprobam, ali po komentarima sa neta, Nike+ sistem je sjajno implementiran na sajtu, a njegovo korišćenje podiže vrednost i praktičnost programa na jedan novi, viši nivo.

Značke koje dobijate za kompletiranje određenih izazovaSmashrun ima i aspekt društvenih mreža, pružajući vam priliku da dodajete prijatelje i imate pregled i njihovih treninga. Možete se na njega povezati preko profila na fejsbuku ili Tviteru i pronaći prijatelje koji ga takođe koriste, kao i postavljati statuse o završenim treninzima automatski, direktno iz njega. Ukoliko ga neko od prijatelja ne koristi a mislite da bi im značio, moguće je i direktno poslati poziv za pristup, bilo putem mejla ili direktnog linka, i po registraciji pratiti njihove rezultate i upoređivati ih sa sopstvenim. Način dodavanja prijatelja više podseća na Tviterovu i Google+ koncepciju praćenja željenih korisnika nego na fejsbukov sistem koji se zasniva na obostranom pristanku.

Sve u svemu, Smashrun predstavlja pravo osveženje u odnosu na veliki broj drugih, u poređenju sa njim dosadnih programa i dnevnika treninga. Lakoća korišćenja, pregledan korisnički interfejs, praktičnost, intuitivnost i inovativnost koje poseduje zaista su unikatni, a kada na sve to dodamo zabavni i društveni element, to čini ovo jednim od najboljih programa posvećenim trkačima koje sam bar ja lično ikada koristio.

Smashrun

Prethodno POBEDINA škola orijentacije za 2012. godinu
Sledeće Be a gunner. Be a runner. - humanitarna trka fudbalskog kluba Arsenal