Shizo Kanakuri – Priča o najsporijem maratoncu


Shizo Kanakuri

Shizo KanakuriU kvalifikacionoj trci za Olimpijske igre 1912., Shizo Kanakuri postigao je rezultat od 2:32:45 što je u tom trenutku bio svetski rekord u maratonu (iako je kasnije utvrđeno da je staza bila nešto kraća), i u Stokholm je stigao kao jedan od glavnih favorita za osvajanje zlatne medalje. U toku same trke, iscrpljen izuzetno jakim suncem i napornim putem do glavnog grada Švedske, videvši grupu ljudi kako sedi u bašti pored staze i uživa u sokovima, Kanakuri je zastao da se osveži i zadržao se celih sat vremena. Odatle se vratio direktno u hotel, odspavao do sledećeg jutra i, duboko postiđen što nije završio trku, seo na prvi brod i vratio se u Japan ne obavestivši organizatore.

Iako je u međuvremenu učestvovao na mnogim trkama, pre svega na Olimpijadama 1920. i 1924., njegova sudbina u Švedskoj je i dalje bila nepoznata i zvanično se vodio kao nestao punih 50 godina, pre nego što mu je jedan švedski novinar ušao u trag i pronašao ga na jugu Japana gde je u miru provodio svoje penzionerske dane. 1966., saznavši za ovu nesvakidašnju priču, Švedska državna televizija ponudila mu je da ponovo poseti Stokholm i na Olimpijskom stadionu završi svoju trku. Zvanično vreme – 54 godine, 8 meseci, 6 dana, 8 sati, 32 minuta, i 20,3 sekundi, rekord koji će sigurno ostati neoboren. „Bila je ovo duga trka,“ izjavio je Shizo, „ali opet oženio sam se, dobio šestoro dece i desetoro unučadi za vreme nje, a za to je potrebno vreme, znate.“

I kao da ova priča nije dovoljno bizarna, prilikom ponovne posete kući u kojoj je 55 godina ranije odustao od trke, Bengt Petre, sin Shizovog originalnog domaćina, pokazao mu je svitak na japanskom jeziku koji je njegov otac pronašao u ukrasnoj kutijici dobijenoj kao zahvalnost za pokazano gostoprimstvo, i koji je u njihovom domu punih pet decenija čuvan kao romantični suvenir i simbol prijateljstva, samo da bi saznao da se zapravo radi o starom carinskom formularu koji je bio deo svake međunarodne pošiljke.

Prethodno "Milestones"
Sledeće Šta se čitalo prethodne nedelje