Šest fitnes tema o kojima ćemo znati više u 2013.


Koliko je zapravo vežbanje bitno za mršavljenje?

Odlučili ste da učinite pravu stvar i budete fit i zdravi u 2013. – ali to može predstavljati izazov kada naučnici stalno menjaju mišljenje o tome šta je uopšte „prava stvar“. Pred vama je šest tema na koje treba obratiti pažnju u tekućoj godini, i za koje bi naučnici mogli da predstave nove dokaze koji će nas usmeriti na pravi put.

Koliko je zapravo vežbanje bitno za mršavljenje?

Paradoks gojaznosti

Do nedavno, mali broj ljudi dovodio je u pitanje to da li je imati nekoliko kilograma viška loše po vas. Ali u poslednje vreme, kritičari ovog stava izneli su ideju da višak kilograma nema zdravstvenih posledica i da vam čak može pomoći da duže živite.

ŠTA ZNAMO: Odnos između težine i smrtnosti je kriva u obliku slova „U“ – oni na ekstremnim krajevima (najviše i najmanje kilograma, prim. ured.) su pod najvećim rizikom. Ali nije najjasnije gde je najniža tačka krive (koja kilaža predstavlja najmanji rizik, prim. ured.) ili koliko brzo ona raste (kako raste rizik od smrtnosti sa rastom/gubitkom kilograma, prim. ured.).

ŠTA ĆEMO NAUČITI U 2013: Određivanje uloge zbunjujućih faktora kao što su pušenje ili ozbiljne bolesti – zbog kojih se prvo izgube kilogrami a tek kasnije umre – je glavni prioritet za epidemiologe. Ali uopšteno govoreći, debata šta je starije – koka ili jaje, odnosno šta je bolji pokazatelj zdravlja – fitnes ili težina, nastaviće da se vodi.

Odnos BMI i smrtnosti sa i bez pušačaObjašnjenje: Pomenuti faktori, kao što je recimo pušenje, dovode do gubitka apetita a samim tim i kilograma, ali takođe podižu i smrtnost. Na taj način, dve osobe od kojih je ona sa manje kilograma pušač a ona sa više nepušač, imaju različit rizik od smrtnosti koji nema nikakve veze sa njihovom kilažom. Iz tog razloga, kada se iz jednačine eliminišu osobe koje puše, kriva rizika ima mnogo veći nagib, odnosno mnogo brže raste rizik od smrtnosti sa porastom kilograma. Takođe, najniža tačka krive pomera se u levo, što odgovara tome da je ipak zdravije imati nešto manje kilograma. U 2013. na naučnicima je da pronađu način da ove faktore uvrste u jednačinu tako da ona daje što realnije rezultate. Više o paradoksu gojaznosti možete pročitati ovde. (prim. ured.)

Bosonogo trčanje

Trčanje u tankim, minimalističkim patikama – ili bez patika – brzo je prešlo iz neuobičajene zanimljivosti u svakodnevni prizor. Sada, istraživanja koja su startovala 2009. i 2010. kada je pokret započeo konačno daju rezultate.

Bosonogo trčanjeŠTA ZNAMO: Kada skinete patike, menjate način na koji trčite, pravite kraće korake i apsorbujete više sile svojim člancima umesto kolenima.

ŠTA ĆEMO NAUČITI U 2013.: Glavno pitanje je da li ove promene smanjuju vaš rizik od povrede. Postoje razlozi za pretpostavku da bi ovo moglo biti istina, ali za prave, detaljne studije potrebno je vreme – zbog čega ćemo tek ove godine početi da dobijamo značajne rezultate.

Objašnjenje: Jedno takvo istraživanje nije dalo očekivane rezultate. Po njemu, trčanje u patikama pokazalo se za 3-4% efikasnije u odnosu na bosonogo trčanje sa istim opterećenjem. Više o ovoj studiji možete pročitati ovde. (prim. ured.)

Zagađenje i vežbanje

Svakoga leta oni koji žive u gradovima moraju da odluče da li – i gde – da vežbaju kada kvalitet vazduha naglo padne.

Trčanje u prirodi pruža jasno vidljive benefite u odnosu na trening u urbanom okruženjuŠTA ZNAMO: Udisanje čestica koje izbacuju automobili i kamioni stvara upalu koja se širi kroz celo telo. Sa druge strane, vežbanje pomaže vašem telu da se bori protiv upala. Ali koji efekat je jači?

ŠTA ĆEMO NAUČITI U 2013.: Ne očekujte crno-beli odgovor: Svako vežbanje u urbanim uslovima neizostavno dovodi do toga da se odlučujete za manje od dva zla, što zavisi od ličnih želja. Ali očekujte više smernica iz predstojećih studija o tome koliko bi trebalo da vežbate i na kom nivou zagađenja pre nego što negativne posledice budu veće od koristi.

Objašnjenje: Jedno istraživanje pokazalo je da oni koji ne trče u urbanim uslovima ne samo da nemaju upale kao posledice zagađenja, već i da njihove kognitivne sposobnosti rastu za razliku od trkača u gradskim sredinama. Više o tome možete pročitati ovde. (prim. ured.)

Dodaci ishrani ili hrana

Ono što je sigurno je da ćete pročitati bezbroj novosti, često kontradiktornih, o dodacima ishrani koji vam mogu ili ne moraju promeniti život na neverovatne načine.

MultivitaminiŠTA ZNAMO: Hrana sadrži bukvalno hiljade hemikalija i sastojaka koji se kombinuju kako bismo bili živi i zdravi. Do sada, izdvajanje pojedinačnog elementa iz zdrave hrane i stavljanje u oblik pilule nije dalo rezultate koliko i sama ta hrana.

ŠTA ĆEMO NAUČITI U 2013.: Istraživači počinju da se fokusiraju na širi kontekst ishrane, pokušavajući da shvate zdravu ishranu kao celinu koja je veća od prostog zbira njenih mikro-sastojaka.

Objašnjenje: Istraživanje australijske organizacije za zaštitu potrošača pokazalo je da ne samo da su potrebe za multivitaminima značajno preuveličane, već i da kompanije koje ih proizvode pronalaze marketinške načine da tu potrebu eksploatišu. U Australiji se godišnje potroši stotine dolara na kupovinu (nepotrebnih) pilula i što je možda opasnije, ignoriše se potreba za zdravom i uravnoteženom ishranom. Više o tome možete pročitati ovde. (prim. ured.)

Predoziranje oporavkom

Vrhunski atletičari imaju dostupno beskonačno mnogo pomagala za oporavak, od kriosauna do mašina za kompresiju. Ali eksperti sada postavljaju pitanje da li je to ipak malo previše dobre stvari.

Ženske kompresione helankeŠTA ZNAMO: Pomagala nakon treninga kao što su ledene kupke ili lekovi protiv upale mogu pomoći da se ograniči oštećenje mišića i ubrza njihovo obnavljanje posle intenzivnih treninga, ali čineći to ona možda guše signale koji govore telu da se adaptira i postane jače.

ŠTA ĆEMO NAUČITI U 2013.: Jednostavno pitanje je da li su koristi bržeg oporavka veće od posledica smanjene adaptacije. Jedini način da se to proveri je sprovođenje eksperimenata što naučnici trenutno čine.

Objašnjenje: Jedan od najpopularnijih načina za oporavak je korišćenje takozvane kompresione opreme. U teoriji ona poboljšava cirkulaciju što pomaže obnavljanje mišića, mada su rezultati istraživanja dosta oprečni. Više o toj temi možete pronaći ovde. (prim. ured.)

Epigenetika

Stara rasprava o okolini ili nasleđu kao osnovi zdravlja i atletskih uspeha dobila je novi obrt. Dok ne možete da promenite svoj DNK, možete promeniti to koji delovi vašeg DNK su aktivni ili neaktivni preko nečega što se naziva „epigenetičke adaptacije“.

Dobro zdravlje i vitalnost u ranijim godinama dobar je pokazatelj dužeg i kvalitetnijeg života u kasnijim.ŠTA ZNAMO: Pojedinačan snažan trening može probuditi prethodno neaktivne delove DNK koji utiču na to kako stvaramo i trošimo energiju u organizmu. Druge studije sugerišu da epigenetičke promene dozvoljavaju osobinama izazvanim okruženjem kao što je gojaznost da budu prenesene sa roditelja na dete.

ŠTA ĆEMO NAUČITI U 2013.: Ovo je mlado polje tako da postoji mnogo toga što može da se nauči. Kako da uključimo ili isključimo ove epigenetičke prekidače i koliko dugo te promene traju?

Objašnjenje: Epigenetika kao naučna oblast bavi se naslednim promenama izazvanim mehanizmima različitim od mutacija. Najpoznatiji primer je promena matičnih ćelija od kojih nastaju sve druge u organizmu i to tako što se u različitim ćelijama aktiviraju drugačiji geni koji dovode do njihove diferencijacije iako se sama DNK ne menja. Ukoliko postoji način da se neke od ovih epigenetičkih promena svesno aktiviraju, to može predstavljati revolutivan napredak ne samo na polju sporta i fitnesa nego i medicine kao celine. (prim. ured.)

* * *

Članak „Šest fitnest tema o kojima ćemo znati više u 2013.“ objavljen je u januaru 2013. na stranicama časopisa The Globe and Mail od strane autora i naučnog saradnika časopisa Runner’s World Alexa Hutchinsona.

Tekst je prenet u celosti sa dodatnim objašnjenjima urednika sajta, pri čemu je to naznačeno.

Prethodno Da li ste ranoranilac? Od toga možda zavisi koliko ćete biti uspešni u sportu.
Sledeće Kinetic Charger - dopunite telefon trčanjem