Saveti koje bih voleo da sam dobio pre svog prvog maratona


Volonteri, jedna od svetlih tačaka svakog Beogradskog maratona

Pre tačno tri godine istrčao sam svoj prvi maraton i trku uopšte u Beogradu. Bio je to plod jednogodišnjih priprema, treninga po najgorem avgustovskom suncu i jezivom februarskom minusu, i bio sam neverovatno ponosan na sebe kada sam trku završio, iako mi je za to trebalo skoro četiri i po sata. Ali stvar koja mi se najduže zadržala u sećanju je to koliko se praksa trčanja na jednoj ovakvoj trci razlikuje od svega onoga što sam na tu temu pročitao i očekivao. Postoje stvarno neke stvari koje treba doživeti da bi iz njih izvukli pouke, i kako postajete iskusniji trkač shvatićete da ih skupljate podjednako predano kao i startne brojeve ili medalje sa trka. Koliko će vam ovo pomoći na samoj trci teško je reći, siguran sam da ćete nešto morati da otkrijete na teži način jer će se naši doživljaji razlikovati, ali definitivno vam neće predstavljati nepotrebnu ili suvišnu informaciju. Većina stvari koje pomenem specifične su za Beogradski maraton, ali neke se mogu primeniti i na svakoj drugoj trci za koju se spremate.

Čekanje u redu na trci

Preuzmite startni paket na vreme

Iz nekog razloga volimo da ostavljamo sve za poslednji momenat. Iako je prijavni centar u Francuskoj otvoren cele maratonske nedelje, najčešće se dešava da zaposleni u njemu nemaju skoro uopšte posla prvih pet dana, a onda moraju da prime sve u subotu kada je ionako skraćeno vreme. Naime, Beograđani često ostavljaju podizanje startnog paketa za poslednji dan ne računajući na to da postoji veliki broj ljudi iz unutrašnjosti koji dolazi ranije kako bi se dobro odmorio za trku, kao i da još veći broj ima nekoga u Beogradu ko će ga za njih preuzeti da ne bi oni to morali da učine par sati pred početak maratona. Kada se sve to skupi na jednom mestu dobija se pet dana kada možete da dođete po broj i praktično ga podignete u roku od nekoliko minuta, i jedan kada se u redu čeka po nekoliko sati. Dodajte na to da se onda desi i da nestane brojeva ili majici pa se čeka nova tura, da je radno vreme do 16 umesto do 20 časova i shvatićete da nepotrebno pravite problem i sebi, i organizatoru, i ljudima koji u centru rade. Učinite sebi uslugu i završite ovo na vreme, dan pred trku treba da služi za odmor, ne za stajanje u mestu satima.

Prijavni centar u Domu vojske otvoren je svakog radnog dana od 10 do 20 časova, u subotu od 10 do 16.

Dobro se naspavajte

Odmor je izuzetno važan za dobro istrčanu trku, a dovoljno sna presudno. Ali ako vam je ovo prvo učešće velika je verovatnoća da zbog nervoze ili uzbuđenja nećete uspeti da spojite previše sati kvalitetnog sna u toku noći, i zato je izuzetno važno da to učinite dve noći pred maraton. Ukoliko veče pred trku uspete da sklopite oči i na samo tri sata, to ne bi moralo da vam bude preveliki problem – atmosfera na startu i sam čin trčanja i učestvovanja u jednom ovakvom događaju će vas dovoljno razbuditi. Ali ukoliko je neispavanost hronična, ukoliko je prethodna noć samo jedna u nizu koju ste skratili za par sati kako biste imali više vremena za dnevne obaveze, onda će se to i te kako osetiti na stazi. Iz tog razloga, umesto da govorite sebi kako ćete veče pred trku leći ranije i nadoknaditi sve propušteno prethodnih dana, računajte na to da se uvek može desiti nešto nepredviđeno što će vas sprečiti da se na startu pojavite maksimalno odmorni i naspavani.

Ne eksperimentišite

Ono što nikako ne bi trebalo da radite na trci je da je koristite za isprobavanje novih stvari. Ako ste u patikama koje trenutno nosite prešli više od hiljadu kilometara, to znači da ste savršeno naviknuti na njih, ne da je vreme da ih zamenite nekoliko dana pred trku. Isto važi za novu majicu, šorc, čarape, nemojte dozvoliti da vam trka bude prilika na kojoj ćete ih prvi put obući. Dobro pravilo je da ne treba nositi ništa što niste i na bar jednom treningu dužine (za maraton 30+ kilometara). S obzirom da se poslednji trening dužine pred maraton odvija tri nedelje pre trke, i da nije dobra ideja ni na njega nositi neisprobanu opremu, računajte da bar mesec dana ranije treba razmišljati o tome šta ćete nositi kako biste dali sebi dovoljno vremena da se na novu opremu naviknete.

Slično važi i za ishranu. Ako niste nikada pili kafu pre treninga, nemojte sa tom praksom početi na dan trke. Ukoliko vam se doručak uvek sastojao od kukuruznih pahuljica i voća, nemojte isprobavati ono što ste veče pre toga pročitali na nekom internet portalu. Gelovi koje nosite sa sobom trebalo bi da su ranije testirani kako biste bili sigurni da vam ukus odgovara i da vam neće teško pasti za vreme trčanja.

Računajte na gužvu i zastoj u saobraćaju

Dođite na start ranije

Ma koliko mislili da ste dali sebi vremena kako biste se na najbolji način pripremili, uvek nešto neplanirano iskrsne. Nemojte dozvoliti da se deset minuta pred trku presvlačite, ili nameštate broj, ili čekate u redu za WC, kad bi trebalo da budete već zagrejani, naoštreni i spremni za start. Takođe, nemojte da dođete u situaciju da je celo vaše društvo na okupu a vi ste još uvek ispred šatora sa garderobom čekajući da predate kesu sa svojim stvarima. S tim u vezi, gledajte da sve što možete završite kod kuće i pred start samo uskočite u svoju opremu. Lično, imam običaj da veče pre već namestim broj na majicu, spremim sve što nosim sutra i kada ustanem, na trku krenem kompletno opremljen, sa gornjim i donjim delom trenerke ili duksericom preko, u zavisnosti od vremenskih uslova. Maraton je u pitanju, nikoga nećete impresionirati ako se pojavite u farmerkama i košulji samo da biste ih nabili u kesu i ubacili u šator. Dođite spremni, završite sve što treba čim stignete, a preostalo vreme možete potrošiti na zagrevanje i upoznavanje sa drugim trkačima.

Saobraćaj je na dan trke izmenjen

Imajte ovo u vidu kako biste na trku krenuli na vreme. Neke linije su skraćene, nekima je izmenjena trasa, a neke su skroz ukinute u određenom periodu. Do završetka maratona stari režim je uglavnom vraćen ali ukoliko učestvujete u polumaratonu ili trci zadovoljstva ne bi bilo loše da se upoznate na vreme sa situacijom kako biste isplanirali povratak. Takođe, ukoliko planirate dolazak kolima, vodite računa da je veliki broj saobraćajnica duž trase trke zatvoren, kao i da je u njima zabranjeno parkiranje. Detaljne informacijeovde. Poslednje što vam treba je da sat vremena pred trku prelazite velike distance pešice ili vozite sporednim ulicama i tako zakasnite na start. Planirajte dolazak unapred.

Ulazak u zonu starta

Još uvek nije postavljeno obaveštenje gde će se ostavljati garderoba pred trku, tako da pretpostavljam da će biti na istom mestu kao i prošle godine. Tada su se stvari ostavljale u šatoru gde su se podizali i brojevi, na Trgu Nikole Pašića. Za razliku od prethodnih godina kada se stvarala nepotrebna gužva u sporednoj ulici iza zgrade Telekoma, prošle nije pri ostavljanju stvari, ali jeste prilikom podizanja. Sa Trga Nikole Pašića prolazilo se kroz start Trke zadovoljstva do ograđenog dela na uglu Bulevara Kralja Aleksandra i Kneza Miloša, gde su ulazili maratonci i polumaratonci. Na zvaničnom sajtu stoji da je ulazak u predstartnu zonu moguć od 8.30 do 9.30, a u startnu najkasnije u 9.45.

Ako je sunčano, očekujte da prži. Ako je kišovito, očekujte da pljušti

Iako ove godine najavljuju kišu, vreme u aprilu u Beogradu ume da bude nepredvidivo. Kada donosite odluku šta nosite na trci, nemojte se fokusirati toliko na temperaturu već na vremenske prilike. Desetak stepeni na startu zvuči prohladno, ali ukoliko je vedar dan, temperatura naglo poraste a sunce je nemilosrdno i nemate gde da se sakrijete od njega na stazi. U principu, moj savet je da se uvek obučete lakše nego što mislite. Ukoliko je sunčano, odgovaraće vam, ukoliko bude kiše, manje mokrih stvari ćete imati na sebi za nošenje. Novi Beograd je poznat po tome da u jednom delu ume da bude veoma vetrovit, ali šta je alternativa – jakna za trčanje celom trasom? Imam rezervu da ikome to preporučim. Takođe, s obzirom na to da ste sve vreme na otvorenom, ukoliko je sunčano trku ćete završiti crveni kao rak. Ja imam običaj da koristim mleko za sunčanje, neki su protiv toga, ali u mom slučaju funkcioniše. Ako se za to odlučite, nikako ga nemojte stavljati na lice i operite obavezno ruke pre starta. Ukoliko bude kišovito očekujte da vam se stvari natope i budu teške. I u jednom i u drugom slučaju kačket je idealan saputnik, pogotovo na dužim distancama.

Volonteri, jedna od svetlih tačaka svakog Beogradskog maratona

Pronađite pravo mesto za sebe

Prošle godine više od polovine polumaratonaca trčalo je preko dva sata, više od polovine maratonaca preko četiri. Ovo naravno ne znači ništa, svako ko je završio trku dobio je medalju koja je podjednako sjajna kao i kod onih najbržih, ali to bi moglo da vam kaže gde je vaše mesto na startu trke. Beogradski maraton nije izuzetno posećen kao neki drugi evropski i svetski, ali na startu ume da se napravi velika gužva. Kako ne biste došli u situaciju da preskačete sporije ili da vas zakačinju oni brži kojima smetate, pronađite poziciju koja odgovara vašim mogućnostima i očekivanjima. Imajte u vidu da su prva dva kilometra maratona konstantna uzbrdica tako da bi verovatno trebalo i da krenete malo sporije nego što pretpostavljate. Prošle godine uvedeni su čipovi tako da više i nije toliko bitno proći kroz kapiju odmah po znaku za start, mada postoji anegdotalan primer da je neko (moj poznanik) namerno sačekao nekoliko minuta posle starta kako bi se razišla gužva, međutim i to vreme mu je uračunato u rezultat. Ukoliko niste sigurni, obratite pažnju gde se nalaze pejsmejkeri za određena vremena i držite se onog najbližem vama. Ove godine pejsmejkere će samoinicijativno organizovati trkači BELhospice-a!

Ne očekujte pomoć na stazi

Kad ovo kažem ne mislim da ne očekujete da će vam neko pomoći ukoliko se ne budete osećali dobro, već da ne očekujete da će vam trka biti ni na koji način olakšana. Duž staze nisu raspoređene oznake za kilometre, ili su postavljene za elitne takmičare koje već očekuju u drugom krugu, slika na zvaničnoj prezentaciji nije precizna, volonteri, ma koliko predusretljivi i ljubazni bili, obično ne znaju na kom se kilometru nalaze, a ne postoji ništa gore nego misliti da ste na 38., a zapravo ste na 35.

Takođe, ne računajte na okrepu, ukoliko trčite maraton ponesite sopstvenu. Iz nekog meni nepoznatog razloga organizator svake godine obe postavlja na polumaratonskoj stazi, tako da, i ako uspete da pronađete nešto u prvom krugu posle polumaratonaca, u drugom to skoro sigurno neće biti slučaj.

Ali znate šta sve ovo samo znači? Da će trijumf i prolazak kroz cilj, ma koliko vremena bilo potrebno, ma koliko vam teško pao, na kraju ipak biti samo vaš!

Šta nakon trke?

Prilikom ulaska u ciljnu ravninu prestrojite se u skladu sa tim koju trku trčite i nemojte biti prepreka drugima. Pre nekoliko godina lik je stao i radio sklekove na liniji dok su se drugi trkači sklanjali levo i desno da ga ne zakače. Svaka mu čast, postao je primer kako se ne treba ponašati na stazi, nadam se da je ponosan. Pošto preuzmete medalju i plazmu, banane, vodu, šta god da dele na cilju, nastavite napred i napravite mesta za one koji tek dolaze.

Ukoliko se nalazite sa nekim ne bi bilo loše da se još pre trke dogovorite gde i kad. Podizanje garderobe ume da se oduži i ako ne nosite telefon sa sobom na trci nemojte računati da ćete odmah po završetku moći da pročitate poruku gde vas društvo čeka. A garderoba je, uz okrepu na cilju, prva stvar kojoj bi trebalo da posvetite pažnju, pogotovo ako ne bude sunčano i toplo kako najavljuju. Ako odlučite da odmah nakon trke krenete kući, najbliže mesto na kojem možete zaustaviti taksi je Makedonska, mada bi i Bulevar dotle trebalo da bude otvoren za saobraćaj.

Ulazak u cilj

Nadam se da vas ovolikim brojem saveta nisam previše obeshrabrio. Radi se o tome da kada ste deo jedne ovakve priče svaku stvar na koju se opečete doživljavate skoro fatalno i ona vam ostaje urezana u sećanje iako ste se tokom trke možda sjajno proveli. Verujte mi, nakon trke, kad osetite težinu medalje koja vam visi oko vrata poslednje o čemu ćete razmišljati je to da li je stanica sa vodom bila na osmom ili devetom kilometru, ali ako vas za godinu dana budu pitali čega se najbolje sećate, mogu da potpišem da će to biti jedna od prvih stvari koja će vam pasti na pamet. Zato, fokusirajte se na ono pozitivno, gledajte da uživate u trci i atmosferi koju ona sa sobom nosi, ali ne dozvolite da vas eventualni problemi na koje možete naići iznenade.

Da li ste i vi imali priliku da se susretnete sa nekom nepredviđenom situacijom na trci koja nije pomenuta? Ostavite odgovor u komentarima…

Prethodno Razigrani gluteusi - zero points
Sledeće Boston