Run For Your Lives – Kako preživeti zombi apokalipsu


Zombiji kao prepreka na putu

Za mnoge ljude istrčati pet kilometara bez pauze predstavlja dovoljno veliki izazov. Zamislite da ih morate preći preko vode, blata, brda, prepreka, puziti, plivati i klizati se kako bi se dokopali cilja. A sada na sve to dodajte hordu zombija koja vas sve vreme juri i pokušava da vas izbaci iz trke.

Zombi kao prepreka na putu

Trke sa preprekama nisu nova stvar, štaviše 19. maja 2012. biće održana i kod nas jedna na Košutnjaku (trka-izazov, da ne bude zabune, ne zombi trka), ali ovaj novi, nesvakidašnji pristup – mešavina sporta, zabave i pop kulture, svakako jeste. Ono što je razlikuje od sličnih trka je to što je takmičar primoran ne samo da pokaže svestranost u savlađivanju prepreka, već i da brzo razmišlja, prilagodi se situaciji, promeni taktiku, i uz sve to prikaže spretnost i brzinu.

Na početku trke svaki takmičar dobija pojas koji nosi oko struka sa crvenim trakama koje predstavljaju zdravlje. Zadatak zombija je da pri susretu sa njima pokuša da skine ove trake i tako zarazi trkača. Pri tom, zombi može juriti učesnika ili mu predstavljati prepreku na putu u zavisnosti od toga kojem tipu pripada. Ukoliko osoba ostane bez traka i dalje može da završi trku, ali pri dolasku na cilj dobija posebnu medalju za „zaražene“. Fizički kontakt između zombija i takmičara nije dozvoljen, osim onog slučajnog prilikom pokušaja skidanja trake.

[youtube id=“A4XvnVz9qDQ“ width=“620″ height=“360″]

Svi trkači su podeljeni u grupe, a svaka ima svoju ljudsku žrtvu čiji je zadatak da navuče zombije na sebe i omogući svojoj ekipi siguran prolazak. Pored samih zombija, učesnici se suočeni i sa preprekama u obliku strmih uzbrdica, prelaska reka, penjanja uz rampe, prolaska kroz duboko blato, lavirinata od bala sena, preskakanja prepona, provlačenja kroz cevi i slično, njih dvanaest ukupno raspoređenih duž cele staze.

Cilj je naravno preživeti ali i pobediti, a da bi to postigli takmičari moraju završiti trku sa najmanje jednom trakom za pojasem. Na pojedinim deonicama nalaze se i dodatne trake kojima se može obnoviti zdravlje, ali su skrivene i učesnici ih moraju pronaći i rizikovati postojeće.

Run For Your Lives zombi trke se odvijaju širom Amerike i svako stariji od 14 godina je slobodan da učestvuje, bilo kao takmičar, zaraženi ili jedan od gledalaca koji su raspoređeni i navijaju duž staze.

Prethodno Da li je gubitak mišića zaista neizbežan?
Sledeće Šta se čitalo prethodne nedelje - 27.02.2012.