Recept za uspešnu trku


Maja

[toggle title=“Reč urednika“]

Kada smo počeli da idemo po trkama i da se zadržavamo zbog druženja i nakon njihovog završetka, prešlo nam je u naviku da sa sobom svako ponese po nešto za grickanje kako bi razbili monotoniju vojničkog pasulja koji je u Srbiji nešto što se ni ne dovodi u pitanje. Krenuli smo sa raznim piticama, kiflicama, pogačicama, da bi u jednom trenutku počeli da se nose i kolači i torte i da se taj obrok pretvara u jednu veliku gozbu. Vremenom se to proredilo, trka je previše a vremena premalo, ali i dan-danas neko ima običaj da nas nekom ukusnom zakuskom iznenadi. Ovo je Majin recept.

[/toggle]

Vojvođani su poznati po dobroj hrani i po tome što oni tu hranu konzumiraju sa uživanjem. Ja ne mogu da kažem da sam tipična Vojvođanka ali da volim da jedem, to ne može da se porekne.

Kada sam pitala brata šta on podrazumeva pod dobrom hranom (a inače je veliki gurman i obično nosi majcu sa natpisom: “Bogu hvala što sam lala”) i šta bi mi preporučio za pre i posle treninga, on je uglavnom nabrojao obroke pune crvenog mesa, slanine, sve neke prelive pune majoneza (naravno mene da zeza) i na kraju je još dodao kako posle treninga ne smem ništa sem jabuke, a banane da izbacim jer su jako kalorične. Mislim, za osobu koja ne zna ništa o zdravoj ishrani, ovo za bananu me je baš iznenadilo :D

Maja

Tada sam shvatila zašto mene niko ne razume i zašto uglavnom ja pojedem sve što napravim (osim kad su mi kalorični dani pa iznenadim članove porodice dobrim ručkom).

Pošto sam nedavno izašla iz “anonimnosti” i počela da se pojavljujem na trkama, svaki moj put nije put na trku nego put ka dobroj zabavi. I naravno, na svakoj zabavi mora dobro da se “gricne” pa ja povremeno napravim neki kolač, hlepčić, medenjake, šta mi padne na pamet. Pre par dana iznenadila sam i ugrejala ekipu u Kanjiži svojim sendvičima i kolačićima za “prvu pomoć”. Dobro, nisu samo sendviči njih ugrejali, bilo je tu i po koje pivo, ali nećemo sad o tome.

P.S. Ovaj recept sam dobila od koleginice sa posla, tako da ga nisam ja izmislila. Osim za posle trke ili treninga može da se spremi i kao energetski doručak, ili lagana večera.

Evo šta sam im ja priredila:

  • 400g ovsenih pahuljica
  • 9 belanaca i jedno celo jaje
  • 3 kašikice soli, vode
  • Jedno pakovanje Ela sira

Pahuljice se potope u toplu vodu i ostave pola sata da nabubre. Sa strane se umute belanca i to jedno jaje, spoji se sa pahuljicama, doda se Ela sir, so i sve se to zapeče u rerni dvadesetak minuta na 200° C. Ovo je recept za veliku ekipu, moj savet je da se smanje sastojci npr na pola.

Problem će možda nastati kada ostanu žumanca, ali to kod nas Vojvođana nije problem, sve se smaže.

Prethodno Može li se mršaviti vežbanjem?
Sledeće Koliko zapravo mršavimo?