„Raspremi do neutralnog“


Ponekad je teško započeti sa novim obavezama ukoliko nas još uvek čeka nered od prošlih

Prokrastinacija ili odlaganje izvršenja određenih radnji i obaveza je bolest savremenog sveta. Zapravo to je nešto što nas je pratilo kroz čitavu evolutivnu istoriju ali tek danas u eri u kojoj je produktivnost presudna a stvari koje skreću pažnju sveprisutne dolazi do izražaja.

Veoma je lako sesti, upaliti televizor, ući na fajsbuk, odložiti zadatke na sat vremena, dva sata, tri, sve dok ne budete primorani da obavezu njihovog izvršenja prepustite nekom drugom, budućem sebi, koji će sutra imati više vremena i strpljenja, i neće morati da se bori sa gomilom sitnica i gluposti koji mu skreću pažnju i odvlače ga od onoga što mora da završi. A onda sutra dođe i sve kreće ispočetka.

Ponekad je teško započeti sa novim obavezama ukoliko nas još uvek čeka nered od prošlih

Prokrastinacija je stvarna i izuzetno surova. Zbog nje nikako da krenemo sa dijetom, počnemo da se bavimo sportom, naučimo da sviramo gitaru (što planiramo od osnovne). Zbog nje sve obaveze ostavljamo za sutra, za ponedeljak, za prvi u mesecu. Zbog nje smo konstruisali nekog novog, boljeg sebe, nekoga ko je vredan, radan, produktivan, uporan, efikasan, neumoran, istrajan, nepokolebljiv, i zbog toga nam je toliko lako da stvari ostavimo nesvršenima, jer ćemo ih proslediti njemu, a njemu je to nije nikakav problem. Problem je samo što on ne postoji. Postojimo ponovo samo mi i zadatak koji još uvek nije završen.

Prokrastinaciju je nemoguće eliminisati, ali postoje načini da se sa njom lakše izborimo. Shawn Achor, autor i predavač na Harvardu, na svom primeru je pokazao kako je to moguće učiniti. On je stalak sa gitarom postavio na sred sobe i tako ne samo da je eliminisao svakodnevni posao njenog vađenja iz ormana, već je i na veoma vidnom mestu postavio sebi podsetnik da ma koliko umoran ili neraspoložen bio mora pronaći vremena za vežbanje. Taj koncept nazvao je 20 sekundi – eliminisati posao od 20 sekundi koliko je potrebno da se ode do ormana i izvadi gitara kako bismo olakšali sebi započinjanje izvršenja obaveze, u ovom slučaju sviranje.

Ta ideja, da je moguće lakše uraditi nešto ukoliko odstranimo male prepreke koje nam se nalaze na putu, i zbog kojih nam je teško da uopšte započnemo, osnova je i koncepta „raspremi do neutralnog“ (Clean to Neutral – CTN).

Zamislite da odjednom poželite da se hranite zdravije. Pronađete lak recept na internetu za koji znate da imate sve potrebne sastojke, ali onda odete do kuhinje i otkrijete da vam je sve posuđe u sudoperi. Sada, da biste uopšte počeli zanimljiv i zabavan proces kuvanja morate prvo oprati sudove što je i naporno i dosadno, i lakše je podići slušalicu i naručiti nešto iz restorana brze hrane.

U prevodu, nešto što ste ostavili sami sebi iz prethodne aktivnosti upravo vas je sprečilo da počnete sa novom.

Ili zamislite da ste u škripcu sa vremenom i imate ga taman toliko da izletite na trening, istuširate se i večerate pre nego što vas obaveze odvuku dalje. Ali onda otkrijete da ne možete to da uradite jer ste tog jutra ostavili opremu za trčanje u veš mašini umesto da je iznesete na sušač na terasi. Raspremi do neutralnog je ideja da bismo sve poslove koje nas mogu naterati da prokrastiniramo tako što otežavaju započinjanje obaveza morali da završimo pre nego što uopšte dođemo u situaciju da  nam zasmetaju.

Želite da započnete sa dijetom? Nije bitno što je tek od ponedeljka, siđite do prodavnice i napunite frižider voćem i povrćem kako ne biste došli u situaciju da vam u ponedeljak jedini izbor bude čokoladna torta od prethodne večeri. Morate da trčite odmah nakon posla jer kasnije nemate vremena? Spremite torbu sa opremom dan ranije kako ne biste u žurbi pre polaska zaboravili nešto što može odložiti trening. Planirate da ostavite cigarete? Izbacite preostale paklice iz stana, operite i odložite piksle kako vas ne bi čekale pored kreveta čim ustanete i pozvale da se vratite starim navikama.

Spremite unapred stvari za trening kako vam njihovo skupljanje i pakovanje ne bi predstavljalo dodatni problem

CTN  traži da se radnji kao njen sastavni deo doda i „raspremanje“ nakon nje. To raspremanje može biti bukvalno kao što je sređivanje radnog i životnog prostora, spremanje opreme i alata za sledeći put ili čišćenje za sobom, ali može biti i apstraktnije. Jedan od takvih načina primene koncepta CTN je neostavljanje nerešenih konflikata i sukoba sa ljudima koji vam mogu otežati buduću saradnju ili je zakomplikovati. To ne znači obavezno biti strana koja će pristati na kompromis ili ustupke, već više pronaći rešenje koje će obezbediti normalne odnose u sledećoj prilici.

U oblasti koja se nas tiče, ne postoji razlog da idete na trku ili trening razmišljajući da li ćete tamo sresti nekoga sa kim imate nesuglasice, ukoliko postoji prilika da o njima popričate i razrešite ih.

Raspremi do neutralnog traži od nas da promenimo svoje navike, ali i da prihvatimo da kraj akcije nije njen završetak, već to kada smo u mogućnosti da pređemo na sledeću. Kao što se može videti, te sitnice koje sami sebi ostavljamo obično predstavljaju i najveću prepreku.

Na isti način na koji je prokrastinacija sveprisutna, a borba protiv nje bitna bez obzira u kom domenu našeg života, tako je i CTN univerzalan i može se primeniti u gotovo svakoj situaciji. On vam može pomoći da budete produktivniji, da brže završite svoje poslovne obaveze, da posvetite više vremena rekreaciji, ali i da napravite promene u vašem životu za koje vam je uvek nedostajalo snage i koje su vam se činile preteškim.

Prvi korak u svakoj promeni, pored postojanja želje za njom, je i to da prestanete sami sebi da stvarate načine za neuspeh.

Prethodno Šta se čitalo prethodne nedelje - 05.11.2012.
Sledeće Zid - The Wall