Promašila skretanje na polumaratonu, pobedila u maratonu


Pobednička medalja umesto učesničke

Meredith Fitzmaurice za vikend u planu nije imala ništa više osim da proveri svoju trenutnu formu pred prvi maraton za koji se zapravo sprema kroz nekoliko nedelja. Prijavila se za polumaratonsku trku Run for Heroes maratona u Ontariju i krenula sa namerom da istrči okvirno u vremenu 1:28. Međutim, kada je štoperica otkucala to vreme i nastavila dalje a cilja nije bilo nigde na vidiku, Meredith je shvatila da je verovatno napravila grešku koja bi mogla da je košta učesničke medalje.

Pobednička medalja umesto učesničke

Trčim sa satom, tako da sam pratila vreme pošto sam planirala da završim polumaraton ispod 1:28. Trka mi je služila kao trening za prvi pun maraton u Detroitu. Ali gledam vreme i pitam se gde je ciljna ravnina…

U međuvremenu joj je jedan od redara na biciklu saopštio da je promašila skretanje za polumaraton.

Kada sam shvatila šta sam uradila razmišljala sam, ok, istrčaću dužinu od tridesetak kilometara umesto treninga i to će biti to.

Ali saznanje da se nalazi na pogrešnoj stazi nije bilo jedino, ubrzo je shvatila i da se ispred nje nalazi samo devet muškaraca – i nijedna devojka.

U tom trenutku trka postaje blago komična. Dok sa jedne strane pokušava da održi tempo koji je sebi zadala i prednost koju je napravila u odnosu na ostale devojke, istovremeno se raspituje kod redara da li će joj se trka uopšte računati ukoliko završi jer nije prijavljena za nju već za polumaraton.

Jedan od redara na biciklu odlazi do direktora trke kako bi iz prve ruke saznao odgovor a zatim je ponovo pronalazi na stazi kako bi joj saopštio da ne samo da će joj se rezultat računati kao kvalifikacija za Boston ako ga ostvari, već će se naći i na postolju ukoliko uspe da održi stečenu prednost.

To se na kraju i dogodilo. Jedno pogrešno skretanje i 3 sata 11 minuta i 48 sekundi kasnije, Meredith Fitzmaurice prošla je kao prva devojka kroz cilj na svom prvom neplaniranom maratonu i uspela da ostvari vreme kojim se kvalifikovala za Boston, najstariji maraton na svetu, što joj je i bio cilj kada je počela sa pripremama nekoliko meseci ranije.

Izvor: The Gazette

Prethodno Koje voće je najzdravije?
Sledeće Zid: Šta smo novo naučili