Program za trčanje


Program za trčanje

Program za trčanje trke zadovoljstva (5 km)

Program za trčanje trke zadovoljstva namenjen je onima koji se spremaju za trku od 5 kilometara. U ponudi su dva programa. Oba su početnička s tim da je prvi program za trčanje namenjen osobama koje su apsolutno neaktivne i ne misle da su u stanju da pretrče više od par minuta bez prestanka, dok je drugi za one koji imaju iole ozbiljniju kondiciju i u stanju su da trče lagano makar 10-15 minuta, mada ni ovo nije obavezan uslov.

Prvi program zasniva se na smenjivanju perioda trčanja i hodanja, s tim da kako program odmiče periodi trčanja su sve duži a hodanja sve kraći, dok se drugi zasniva na kontinuiranom trčanju bez prestanka koje se produžava iz nedelje u nedelju.

Program za trčanje polumaratona

Oni koji na Beogradskom maratonu žele da istrče nešto veću distancu, mogu odabrati jedan od četiri programa priprema za polumaraton različitih težina.

Prva dva namenjena su početnicima. Prvi program za trčanje polumaratona je za one koji nikada nisu istrčali ovu distancu niti neke dužine veće od 5 km, koji su nedavno počeli da trče ali u stanju su da istrče makar tri puta nedeljno po 5 km i žele da se okušaju na ovoj distanci. Drugi je takođe za početnike koji imaju makar nekog iskustva sa trčanjem, imaju iza sebe bar par meseci treninga, a možda i neku trku, ne obavezno polumaraton, ali dovoljno da znaju šta ih čeka i žele da posvete više vremena trčanju.

Druga dva programa namenjena su onima koji imaju malo veća očekivanja od trke, možda žele da istrče što bolje ili obore lični rekord, a imaju i dovoljno vremena i iskustva da se ozbiljno posvete treningu.

Umereno jak program za trčanje polumaratona namenjen je onima koji su već ranije imali priliku da istrče polumaraton i žele da poprave vreme koje su ostvarili. Ovo je plan za one koji su u stanju i mogućnosti da trče pet puta nedeljno i nemaju problem sa redovnim treninzima brzine.

Napredni plan je za one koji žele najviše od svog programa, koji su spremni da trče skoro svakoga dana u nedelji, i da pri tome nekoliko puta nedeljno rade naporne treninge kao što su brda, intervali i tempo. Ovo je program za sve one koji žele da ostvare maksimum svojih trenutnih mogućnosti bez rizika od pretreniravanja i povrede.

Program za trčanje polumaratona rezultat je dugogodišnjeg rada i iskustva trenera Hala Higdona. Nastao je sa idejom da svako, u zavisnosti od svoje trenutne forme i pripremljenosti, ostvari što bolji rezultat na toj distanci, i višenedeljni program prođe uz minimalni rizik od povreda i pretreniranja.