Preti li tužba kompanijama za proizvodnju minimalističkih patika?


Proizvođači na različite načine reklamiraju svoje patike, obično fokusirajući se na prirodnost pokreta

Pre nekoliko meseci američka Savezna komisija za trgovinu (FTC) naložila je proizvođaču tkz. fitnes patika ili patika za mršavljenje, Skechers, da isplati čak $40 miliona dolara odštete zbog lažnog reklamiranja i preuveličavanja koristi njihovog proizvoda po zdravlje korisnika, a slična tužba mogla bi da zadesi i proizvođače minimalističkih i patika za „bosonogo“ trčanje (barefoot shoes). Međutim, dok je kod patika za mršavljenje glavni problem bio u tome što iznete tvrdnje nisu bile potkrepljene dokazima, proizvođačima minimilističkih patika zamera se to što nisu u potpunosti upozorili korisnike na opasnost od brzog prelaska sa običnih patika na njih, odnosno sa doskoka na petu na doskok na prednji deo stopala.

Proizvođači na različite načine reklamiraju svoje patike, obično fokusirajući se na prirodnost pokreta i izgleda

Dugoročni efekti trčanja sa doskokom na prednji deo stopala nisu u potpunosti otkriveni ali na osnovu istraživanja poslednjih godina mogu se naslutiti. Jedno od njih pokazuje da ovaj način trčanja prouzrokuje mnogo manje povreda od doskoka na petu, kao i da je mnogo ekonomičniji u smislu utrošene energije. Čitajući ovo lako je doneti odluku da se promeni tehnika i eksperimentiše sa minimalističkim patikama, međutim sva ova istraživanja sprovedena su na subjektima koji već godinama, neki ceo život, primenjuju ovaj način doskoka, a tranzicija može predstavljati veliki problem, pogotovo ukoliko nije postepena i u dovoljno dugom periodu.

Istina je da osoba prvo treba da nauči pravilnu tehniku i tek nakon toga da se okuša sa bosonogim trčanjem. Usporeni snimak sa Njujorške bosonoge trke (na dnu članka) pokazuje da ogroman broj učesnika ima pogrešnu tehniku i dočekuje se na petu, čak i u minimalističkim patikama ili bez obuće. U kombinaciji sa tankim đonom i bez apsorpcije udara koju klasične trkačke patike pružaju trkačima sa ovom tehnikom doskoka to može predstavljati veliki problem – problem na koji proizvođači nisu u dovoljnoj meri ukazali, i na čemu se zasniva tužba protiv njih.

Sredinom juna Joseph Rocco tužio je Adidas, proizvođača minimalističkih patika adiPURE, zbog preterivanja u naglašavanju zdravstvenih koristi njihovog modela. Po njemu tanji đon pruža manju apsorpciju udara i iz tog razloga postoji veća verovatnoća za nastanak povrede. Zanimljivo je da je tužba podneta protiv kompanije čiji je udeo u prodaji ove vrste patika relativno mali. Računajući samo „bosonoge“ patike, modele bez potpore i sa minimalnom apsorpcijom, Adidas čini oko 3% tržišta. Ali za razliku od Vibrama koji drži čak 60%, Adidas uz svoje modele nije dostavljao brošuru u kojoj se govori o dugoročnom procesu prelaska na bosonogo trčanje i rizicima od povrede.

adiPURE, model koji je predmet spora

Po rečima sportskog ortopeda dr Howarda Liebeskinda ovaj slučaj će biti teško dokazati na sudu jer se ipak očekuje određeni nivo odgovornosti i obaveštenosti potrošača prilikom kupovine patika. „Iskusni trkači su na kraju krajeva osobe koje su odgovorne za izbor svojih patika. Kada kupujete atletsku obuću podrazumeva se da posedujete osnovno znanje o tome kako trčite, na kojoj podlozi trčite i da li vam je biomehanika pokreta odgovarajuća.“ U njegovoj ličnoj praksi on nije primetio disproporcionalni broj povreda kod osoba u ovoj vrsti obuće.

Kompanije će u pokušaju da se izbore za što bolje mesto na tržištu često preterivati prilikom reklamiranja svojih proizvoda, obično navodeći nepotpuna ili neproverena istraživanja, ili izvlačeći iz konteksta zaključke studija na način koji njima odgovara (u Adidasovom slučaju sporna je rečenica u kojoj se tvrdi da „pokret bez ograničenja od pete do prstiju pomaže da povećate svoju snagu, agilnost i balans“), zbog čega svakako treba da odgovaraju, ali postavlja se pitanje treba li takvi slučajevi da bace senku na ceo jedan trkački pokret i granu industrije koja se još uvek razvija. Ukoliko postoje dokazi za tako nešto – naravno, ali za razliku od patika za mršavljenje čija su istraživanja bila u najboljem slučaju izmanipulisana, a u najgorem svesno krivotvorena kako bi se konstruisali najpovoljniji rezultati, iza minimalističkih patika ipak ne stoji jedna ovakva zavera. Ali kombinacija neobaveštavanja potrošača o rizicima prelaska na njih uz želju da se što bolje i pompeznije izreklamira sopstveni proizvod, mogla bi da dovede do toga da određene kompanije počnu da plaćaju visoku cenu zbog svojih postupaka.

[youtube id=“B4r-An3psXo“ width=“620″ height=“470″]

Prethodno Kako stres utiče na trening?
Sledeće Usain Bolt vs. Ostatak sveta