Pravilno vezivanje pertli


Pravilno napravljena mašna trebalo bi da stoji u horizontalnom položaju

Da li vam se često dešava da vam se pertle olabavljuju ili odvezuju za vreme trka ili treninga? Možda mislite da je problem u njihovom kvalitetu ili u jačini kojojom ih stežete dok pravite mašnu, ali istina je da se ovo veoma jednostavno rešava malom promenom u tehnici vezivanja.

Pravilno napravljena mašna trebalo bi da stoji u horizontalnom položaju

Prilikom vezivanja pertli moguće je napraviti jednu od dve mašne u zavisnosti od toga koja pertla završi na vrhu kada počnete/završite vezivanje. Ukoliko mašna stoji u skoro uzdužnom položaju, napravili ste labav čvor koji se lako odvezuje bez obzira koliko ga čvrsto stegnete. Prilikom trčanja konstantno vršite pritisak na pertle, a one reaguju tako što čvor postaje sve labaviji i labaviji sve dok u potpunosti ne popusti.

Ukoliko pak mašna na vašoj patici stoji u horizontalnom položaju, uspeli ste da pravilno vežete čvor tako da će ga pritisak koji pravite za vreme trčanja zapravo činiti sve čvršćim i onemogućiti odvezivanje.

Vezivanje pertle sastoji se iz tri koraka – inicijalnog veza, pravljenja omče jednom rukom i obmotavanja te omče drugom. Bez obzira koja pertla se nalazi na vrhu u prvom koraku, ili kojom rukom pravite omču u drugom, u oba slučaja moguće je napraviti kako pravilan, tako i labavi čvor poslednjim potezom u zavisnosti od toga na koju stranu obmotavate slobodnu pertlu oko one u omči – da li preko nje ili ispod nje. To praktično znači da, ukoliko imate problema sa odvezivanjem pertli, dovoljno je samo promeniti smer obmotavanja u poslednjem koraku i izbeći ćete sve neprilike koje ste imali sa labavim čvorovima.

U početku vam se promena tehnike vezivanja može učiniti kao da imate dve leve ruke jer menjate nešto što ste na isti način radili decenijama. Takođe, može se desiti da inicijalni vez koji pravite malo popusti prilikom vezivanja jer niste još uvek savladali tehniku. Primetio sam da je mnogo lakši način da savladate pravljenje ispravnog čvora to da promenite koja vam pertla ide preko koje u prvom koraku, a zatim sve ostalo radite po navici. Dakle, ukoliko primetite da vam mašna na patici ne stoji horizontalno, jednostavno zamenite mesta pertli prilikom pravljenja inicijalnog veza a zatim nastavite normalno vezivanje. Bez obzira za koju tehniku se odlučite – promenu smera obmotavanja u trećem koraku ili zameni mesta pertli u prvom, u oba slučaja dobićete ono što ste želeli – pravilan čvor koji se neće odvezivati i jedan problem manje na trci ili treningu.

Prethodno Rezultati i fotografije 20. Novosadskog maratona
Sledeće Pravilno vezivanje pertli II: Napredne tehnike