Pomaže li kompresiona oprema trkačima?


Ženske kompresione helanke

Na tržištu postoji velika količina opreme za koju proizvođači tvrde da pruža određene koristi sportistima i rekreativcima koji ih nose, ali prednosti nijedne nisu toliko promovisane kao one kompresione opreme.

Na sajtu jednog proizvođača navodi se da nošenje njihove opreme poboljšava rezultate za čak 5%, sprečava povrede, ubrzava oporavak, smanjuje temperaturu pokrivenog dela tela, a sve to prostim poboljšanjem cirkulacije i pritiskom na određene mišićne grupe. U teoriji to ne deluje tako kontraintuitivno, poboljšanje cirkulacije dovodi do efikasnijeg sprovođenja kiseonika do mišića, dostavljanja elemenata potrebnih za njihovu izgradnju i obnavljanje, uklanjanja mlečne kiseline i nusprodukata treninga, a kompresija smanjuje vibraciju prilikom aktivnosti, čak i otpor vazduha u odnosu na slobodniju opremu ili golu kožu. U teoriji. U praksi, istina je da postoje veoma ograničeni dokazi da je to zaista i slučaj.

Ženske kompresione helanke

Studije na koji način kompresiona oprema deluje na mišiće za vreme treninga pokazuju da zaista postoje određene koristi, međutim kada te rezultate treba pretvoriti u performanse na stazi ili trci, prednosti se iznenada gube. Da li je u pitanju manjkavost ovih eksperimenata ili postoje određeni elementi koji neutrališu teorijske prednosti nošenja kompresione opreme nije poznato, ali ostaje činjenica da se koristi svode uglavnom na lični osećaj sportista, bio to veći komfor ili manja percepcija napora.

U jednom istraživanju iz 2011. koje je pokušalo da dâ odgovor na to da li kompresiona oprema, i više od toga, kompresiona oprema za broj manja od uobičajene (koja bi u teoriji pravila još veći pritisak na mišiće) pruža neke koristi, primećen je čitav niz kardiovaskularnih i fizioloških benefita, ali svi su oni neutralisani za vreme praktične primene.

Neki eksperimenti zaista ukazuju na to da nošenje kompresione opreme, konkretno kompresionih čarapa, može imati pozitivan uticaj na performanse, ali za razliku od ostalih studija ova je sprovedena nad osobama koje umereno treniraju, tako da je možda slučaj da se sa podizanjem kondicije smanjuju i efekti na performanse, ali ovo je za sada samo spekulacija.

Sa druge strane, postoje određeni, dosta jaki dokazi da nošenje kompresione opreme nakon treninga pomaže telu i mišićima da se brže i bolje oporave. U jednom eksperimentu biciklisti su podeljeni u dve grupe koje su dva dana za redom vozile punom snagom 40 kilometara. Nakon prvog testa jedna grupa je dobila kompresione helanke a druga obične od spandeksa (koje se vizualno nisu razlikovale tako da su praktično imale funkciju placeba) uz instrukciju da ih punih 24 sata ne skidaju (osim prilikom tuširanja), a zatim je test ponovljen sledećeg dana. Nakon nedelju dana ceo eksperiment je ponovljen ali ovoga puta sa obrnutim ulogama, prva grupa dobila je obične helanke a druga kompresione.

Rezultati su nedvosmisleno pokazali da su biciklisti drugi test na 40 kilometara vozili brže ukoliko su tokom 24 sata koja su prethodila nosili kompresione helanke a ne obične, i to za u proseku 1,2%. Ono što je zanimljivo je da bolje performanse nisu mogle biti objašnjene nijednim faktorom koji se merio kao što je povećana potrošnja kiseonika ili smanjena percepcija napora. Jedna od teorija je da je bolja cirkulacija u nogama omogućila efikasniju obnovu zaliha glikogena u mišićima koji se troši za vreme intenzivnog fizičkog napora, ali za to ne postoje konkretni dokazi.

Uticaj oporavka u kompresionoj opremi na prikazanu snagu biciklistaAli to što ne poboljšava performanse ne znači obavezno i da se ne isplati nošenje kompresione opreme za vreme trčanja. Efekti ubrzanog oporavka pomenuti u prethodnom primeru prisutni su i u slučaju kada se radi o aktivnom odmoru za vreme samog treninga.

25 poluprofesionalnih ragbista podeljeno je u dve grupe od kojih je jedna dobila kompresione helanke a druga obične i dat im je zadatak da odrade intervalni trening trčanja umerenog do visokog intenziteta tokom kojeg im je analizirana krv i praćen puls. Studija je pokazala da je nivo mlečne kiseline u krvi kao i puls bio niži kada je nošena kompresiona oprema u odnosu na običnu. Niži nivo mlečne kiseline znači duži period pre nego što dođe do zamora mišića, a niži puls manje vremena potrebnog da se telo dovoljno oporavi za nastavak vežbanja. I jedno i drugo podrazumeva efikasniji trening, što može imati posledice na pripreme kako rekreativaca tako i profesionalnih sportista.

Iz svega pomenutog lako je videti da iako nas kompresiona oprema verovatno neće učiniti bržim i boljim trkačem, ona ima svoju funkciju, pre svega u oporavku sportista. Da li ćete je nabaviti ili ne zavisi isključivo od vas i odnosa između cene i benefita koje od nje očekujete. Čarape poznatih proizvođača koje koštaju i preko $40 mogu delovati skupo za rekreativca, ali za vrhunske sportiste i one koji smatraju da je svaki i minimalan napredak vredan ulaganja, to ne mora obavezno biti slučaj.

Prethodno Neaktivnost i bol u leđima
Sledeće Brda