Pokušaj postavljanja svetskog rekorda u Bostonu


Michael Wardian za vreme priprema na traci

Michael Wardian za vreme priprema na traciZbog konfiguracije terena i pada u nadmorskoj visini koji favorizuje brza vremena, rezultati Bostonskog maratona se verovatno nikada neće računati za svetske rekorde, ali to ne znači da ova trka neće na posredan način ući u Ginisovu knjigu. Naime 14. i 15. aprila, za vikend pred samu trku, na sajmu u okviru događaja će se održati pokušaj obaranja svetskog rekorda u maratonu na traci za trčanje u muškoj i ženskoj kategoriji. I dok u subotu u muškoj konkurenciji Michael Wardian, iskusni ultramaratonac, pokušava da povrati rekord koji je od njega preoteo Eric Blake s vremenom 2:21:40, Kim Duclos će u nedelju u ženskoj imati mnogo lakši posao jer trenutno ne postoji rekord na traci za devojke. Njeno najbolje vreme postavljeno 2009. godine iznosi 2:38:21.

Ali ono što odvaja ovaj pokušaj od svih prethodnih je to što će se trkači truditi da obore rekord trčeći trasom Bostonskog maratona. Već ranije sam imao priliku da pišem o Outside Interactive tehnologiji virtuelnog trčanja. Ona je zasnovana na unapred snimljenoj stazi, u ovom slučaju Bostonskog maratona, kojom se trkač virtuelno kreće dok radi svoj trening na traci. Softver koji emituje snimak u HD formatu bežično je povezan sa Garminovim Foot pod-om (vrstom pedometra) tako da brzina „kretanja“ stazom direktno zavisi od brzine kojom sam takmičar trči. Na taj način će i Wardian i Duclos u svom pokušaju imati priliku da vide sve znamenitosti Bostona i ove trke, doduše samo na ekranu televizora.

Firma Outside Interactive, koja je i sama iz Bostona, za sada u ponudi pored trase Bostonskog maratona ima i nekoliko virtuelnih staza u okolini Bostona, kao i njujorški Centralni park, a u planu su, između ostalog, i australijska divljina u zoru, polja pirinča na Baliju, i zalazak sunca na obalama Mauia.

[vimeo id=“23344036″ width=“620″ height=“350″]

Prethodno Ada i zdravlje, i subota, i sunce
Sledeće Dan kada su ubili Božić