Plank: Svi na pod!


Znam, kada ste pročitali plank odmah ste se ponadali ovako nečemu, priznajte!

Plank: Svi na pod!

Ali ako nas iole poznajete, znate da se nećete tako lako izvući. Treba i mi malo da se zabavimo.

Znam da vama nisu potrebni neki razumni razlozi da nam se pridružite, ali da ispoštujemo reputaciju ovog sajta kao edukativnog,  evo šta smo iščeprkali za vas.

Plank je  izometrička vežba, korisna za celokupno dobrostanje organizma, a izgleda i naročito važna za nas koji volimo da se smatramo trkačima.

Sad bi mogla da vam prepišem sve argumente, ali pošto pola nisam razumela, bolje da vam sažvaćem i kažem da plankom gradimo snagu, povećavamo fleksibilnost, popravljamo držanje tela, a sudeći po nekim člancima utičemo i na mentalni aspekt, popravljajući raspoloženje, smanjujući stres, opuštajući mozak i umanjujući simptome depresije… još uvek niste na podu?!?!?

Plank: Svi na pod!

E sad, kao i uvek, posle dobrih vesti sledi kvaka.

Da bismo imali koristi od vežbe i izbegli upravo suprotan efekat, držanje tela prilikom izvođenja vežbe je od presudnog značenja. Dakle telo treba da se drži u neutralnoj poziciji (ne pitajte, tako su mi rekli). Ako mene pitate, linija tela treba da je ravna, dakle, u ovom slučaju ta vaša slatka, seksi dupenca ne treba da štrče, kao ni stomak. I naravno, vežba nije ni malo naivna. Ako vam se u roku od nekoliko sekundi učini da je počeo zemljotres, nije. To vam samo vaše telo poručuje da se jako dobro zabavlja na vaš račun.

Dobra strana ove vežbe je što postoji toliko varijacija, da možete da ih radite do kraja života i da vam ne dojade. Plank na podlakticama, dlanovima, obrnuti, bočni, dinamički, viseći sa lustera držeći se zubima za isti…. samo pomislite i mogu da se kladim da ćete na youtube-u naći da je to neko već uradio. I nemojte da se palite na brojke. Ako nikada niste radili ovu vežbu, dovoljno je da krenete od 10 sekundi, polako podižete vreme i kada postignete da možete da izdržite u položaju od 30 – 45 sekundi, spremni ste da krenete u izvođenje dinamičkih varijacija. I realno, nije važan kvantitet, već kvalitet, što će reći da više koristi imate od vežbanja u kraćim serijama, nego samom izdržaju, koliko god vam ovo drugo dobro zvučalo.

Ali u čemu je poenta vežbanja ako ne možemo malo da se nađemo, pravimo važni, dobro zabavimo i na kraju završimo svi u nekoj kafani (upravo mi je skrenuta pažnja da se ovde neguje kultura zdravog života, zato se moli zapisničar da izbriše poslednju napomenu, a porota da zaboravi istu).

I konačno da pređemo na ono zašto smo se uopšte ovoliko raspisali, najavu.

Plank: Svi na pod!

Ovaj plank se oteo kontroli. I to odavno.

Zato smo rešili da stvar prepustimo komunalcima.

Sada vam je već jasno. Izvodimo vas na ulice.

Svako neka ponese svoje omiljeno ćebence, prostirku ili ko voli da ga žulja, ništa, pa čoporativno na pod do otkaza ili dok nas ne pohapse.

Mislili smo da za prvi put iskoristimo 1. Beogradsku triatlon ligu trčanja jer smo koliko vidimo više manje taj dan svi tamo. Nemanja je prihvatio od prve da nas ugosti. Doduše ko je lud da odbije gomilu ludaka koji su u stanju satima da se tresu na vlastitim rukama i dođu po još sledećeg petka :)

Plank: Svi na pod!

Dakle,

  • 28. 9. 2013.
  • Negde oko hotela Jugoslavija. Posle istrčane lige, za opuštanje.
  • Prvo simultano javno plankovanje.
  • Poslednja devojka i momak koji ostanu na vlastitim podlakticama, nožnim prstima i dupeta u vazduhu, biće proglašeni za mis i mister plank meseca septembra.

Želeli smo pobednicima da obezbedimo nagradnu duplericu časopisa Start, ali su nas obavestili da pomenuti odavno ne postoji, tako da će morati da se zadovolje zavidnim pogledima i ogovaranjem iza leđa :p

Recite da i ostanite uz nas. Pratite FB event za sve detalje oko prvog javnog plank izazova.

I na kraju ono najvažnije. Nije bitno ko je koliko minuta skorirao, već da se što više nas pokrene, oproba, istraumira i dobro provede :)

I za kraj. Samo neko ko je radio plank, može da shvati dubinu i konačnost ove korpe :D

Plank: Svi na pod!

Prethodno Trening je investicija u budućnost
Sledeće Koje voće je najzdravije?