Pilates vežbe za jačanje mišića „core-a“


Istezanje posle treninga

Mišići „core-a“, odnosno srednjeg dela trupa – trbušni, leđni, karlični i slično, izuzetno su važni za trkače. Ovo su mišići koji drže telo uspravnim i ako nisu dovoljno jaki to negativno utiče na tehniku trčanja, formu, efikasnost i brojne druge faktore koji određuju koliko ćete uspešni biti na trci ili treningu. Ukoliko vam ovi mišići ne pružaju dovoljnu stabilnost, za vreme trčanja ćete konstantno izlaziti iz ravnotežnog položaja što znači da ulažete dodatni napor i trošite snagu kako biste se vratili u njega.

Ovi mišići su takođe i dosta osetljivi jer na sebi nose težinu čitavog gornjeg dela tela. Ukoliko se previše opteretite prilikom njihovog vežbanja veoma lako se možete ušinuti ili doživeti neku drugu povredu zbog koje će oporavak biti dug i naporan jer ih ne možete izolovati poput nekih drugih mišićnih grupa. Tajna je pronaći sredinu, između dovoljnog opterećenja da napredujete i onog koje vas neće dovesti do povrede.

Dobra stvar kod pilates vežbi je što se one ne zasnivaju na energičnim potezima za razliku od nekih drugih. U pitanju su spori, kontrolisani pokreti čiji je cilj da se telo održi u položaju u kojem konstantno rade mišići i tako eliminiše potrebu za dodatnim opterećenjem kao pri vežbama snage. Ove četiri vežbe postižu upravo to. Radite ih tri puta nedeljno kao deo vaše pre ili post-trkačke rutine ili nezavisno od trčanja.

Vežbe možete videti u video klipu ispod.

Prethodno 1000 ždralova za BELhospice: Odbrojavanje
Sledeće Prelazak na bosonogo trčanje može dovesti do povreda koje se kasno primete