Patike za mršavljenje – velika korporacijska prevara


Skechers Shape-ups i njihova promoterka Kim Kardashian

Skechers USA, Inc., kompanija za proizvodnju patika, nalazi se u velikim pravnim problemima i odlučila je da isplati čak 40 miliona dolara odštete svojim mušterijama nakon što je američka Savezna Komisija za Trgovinu (Federal Trade Commission – FTC) donela presudu da su tvrdnje vezane za njihove modele „patika za mršavljenje“ neosnovane i da je kompanija svesno lagala i obmanjivala potrošače čime se pridružila Reebok-u koji je već ranije bio prinuđen da isplati 25 miliona dolara. Da podsetimo, Skechers i drugi proizvođači su tvrdili da je oblik đona na njihovim modelima, u Skechers-ovom slučaju Shape-ups, Resistance Runner, Toners and Tone-ups, napravljen tako da od korisnika zahteva veće angažovanje mišića kako bi održao ravnotežu, te da noseći ih on troši više kalorija i zateže mišiće bolje nego što bi u običnim atletskim patikama.

Skechers Shape-ups i njihova promoterka Kim Kardashian

Tvrdnje proizvođača zasnovane su na nekoliko studija za koje je FTC utvrdio da su ili apsolutno netačne, ili da postoje ozbiljne sumnje u njihovu istinitost i regularnost. Dve od četiri te studije obavio je kiropraktičar dr Steven Gautreau, suprug potpredsednice marketinga u kompaniji, što predstavlja najgrublji konflikt interesa. U prvoj studiji u kojoj se tvrdilo da su korisnici koji su ih nosili izgubili u proseku oko kilogram i po nije bilo kontrolne grupe sa kojom bi se uporedili, dok je u drugoj bilo nameštanja tako da su neki učesnici pogrešno prijavljeni da su izgubili kilograme iako su ih dobili, a drugi su prebacivani iz grupe u grupu u zavisnosti od ostvarenih rezultata.

Za trkače možda najinteresantnije istraživanje je ono koje je tvrdilo da nošenje trkačkog modela Resistance Runner pojačava aktivaciju mišića koji drže telo uspravnim za 85% i mišića zadnjice za 71% – istraživanje za koje se ispostavilo da je sprovedeno u jednom danu i na samo jednom subjektu. I pored svega toga Skechers je koristio rezultate ovih studija za reklamiranje svojih proizvoda, između ostalog u TV spotu za vreme Superbowl-a 2011. koji je posmatralo u proseku 111 miliona gledaoca – najviše u američkoj istoriji do tog trenutka, u kojem se suptilno napominje da je nošenje jednog od njihovih modela podjednako korisno kao i lični trener.

Ono što je ipak šokantno u celoj priči je to da kompanija i dalje odbija da prizna rezultate istrage FTC-a i najavljuje da će nastaviti da reklamira svoje patike po starom – da pojačavaju aktivaciju mišića nogu i sagorevanje kalorija, poboljšavaju držanje tela i smanjuju bol u leđima, jer im nagodba na koju su pristali to omogućava.

Prodaja patika za mršavljenje skočila je sa $17 miliona 2008. na $145 miliona 2009., da bi kulminaciju doživela 2011. kada je iznosila čak $1 milijardu. Skechers-ovi modeli kretali su se između 60 i 100 dolara po paru, dok ih je u Srbiji trenutno moguće naći po cenama od 4.790 do 7.990 dinara.

[youtube id=“VY0BCIgEQTk“ width=“620″ height=“380″]

Prethodno 33. Somborski polumaraton - Izveštaj
Sledeće Trčite li prebrzo za svoje mogućnosti?