O sajtu


Osnovna ideja sa kojom sam počeo pisanje trkačkog bloga bila je napraviti mesto na kojem bih mogao da izrazim svoja razmišljanja o trčanju, treningu, zdravom i aktivnom životu, i vidim da li ću naići na otpor ili pronaći istomišljenike. Zamislio sam ga podjednako kao trkački dnevnik i mesto na kojem bi početnici i rekreativci mogli da nađu savet i motivaciju koju neki od nas nisu imali kada su počinjali. U međuvremenu, kako je broj tekstova rastao a moja interesovanja postajala sve raznovrsnija, otkrio sam jednu potpuno novu stranu trčanja o kojoj ranije nisam mnogo razmišljao. Otkrio sam zanimljive priče, inspirativne ljude i shvatio da je za mnoge trčanje postalo nešto više od rekreacije i stvari koju rade tri-četiri puta nedeljno da ostanu u dobroj formi. Da je postalo sastavni deo njihovog života, stvar koja ih pokreće i daje im snagu kada je teško. I to mi je postao izazov, da taj duh pokušam da negujem i prenesem na druge, onoliko koliko je u mojoj moći.

Ono što se trudim, a to pogotovo važi za malo stručnije tekstove, pogotovo one koji se tiču treninga i ishrane, je da uvek navedem izvor ili ime autora, delom da bih ispoštovao rad koji je neko uložio, ali mnogo bitnije kako bi svako znao čiji savet prihvata i na čemu bazira svoje buduće rezultate ili izgled. Ukoliko neko želi da sledi program treninga koji je profesionalnog atletičara odveo u povredu ili plan ishrane koji je holivudsku glumicu doveo do ivice anoreksije, to je samo njegov/njen izbor, ali želim da toga bude svestan/na pre nego što donese odluku da počne sa njim. Mada ne očekujte veliki broj dijeta poznatih, lično smatram da postoje mnogo bolji uzori u odnosu na njih.

Typing

Za kraj, ne zaboravite da je sajt u stalnom procesu promene i sazrevanja. Ovo je treći put da ažuriram ovu stranicu – prvi put kada je nastala, drugi put neposredno pre nego što je nestala, i konačno sada, kada se ponovo vratila. Da li će budući tekstovi biti redovni i raznoliki kao ranije ili nastati u potpuno drugom kontekstu, to ne znam. Znam samo da je bitno da ove stranice ostanu negde zapisane kako bi neki budući trkači naišli na njih i u njima pronašli motivaciju i inspiraciju koje su im potrebne.