Niz trčanja dug 45 godina


Koji je najduži niz treninga bez dana pauze koji ste uspeli da ostvarite? Nedelju dana? Mesec? Nešto više od toga? Mark Covert, trkač iz Kalifornije, trči svaki dan bez prestanka skoro 45 godina. I najtužnije od svega, taj niz će se uskoro završiti.

Mark-Covert

23. jula 1968. Mark je izašao na trčanje i do danas nije propustio ni jedan jedini trening. Međutim, zbog povrede koja mu se pogoršala prošle godine, ironično ne na trčanju, i zbog koje su se njegovi treninzi pretvorili više u ćopanje koje mu prouzrokuje veliki bol, odlučio je da 23. jula, tačno na 45-ogodišnjicu početka niza okači patike o klin i napravi dovoljno dugu pauzu dok se u potpunosti ne oporavi.

Moja desna noga doživela je potpuni kolaps na sredini stopala i više ne funkcioniše za vreme trčanja skoro uopšte. Dok hodam hramljem, a kada počnem da trčim više izgledam kao da se gegam. Ima dana kada smatram i geganje dobrim treningom.

Međutim, kada je bio prinuđen da pozajmi bicikl kako bi održao kakvu-takvu formu, otkrio je novu radost u treninzima.

Pre oko 5 meseci pozajmio sam bicikl ćerkinog muža kako bih proverio da li sam uopšte u stanju da odradim kvalitetan trening. Jednom na bicikli, shvatio sam da stvarno mogu da poguram sebe. To je nešto što mi je nedostajalo zbog mog bolnog problema sa stopalom. Svako ko me poznaje zna da volim da treniram i treniram jako. Sada imam sopstveni bicikl i to mi omogućava da ponovo steknem taj osećaj. Od kako se završila atletska sezona u stanju sam da istrčim nekoliko kilometara svakog dana, a zatim odvozim 30-60 km, sa idejom da to jednog dana podignem na 100-110 km.

I tako, 23. jula završiće se niz koji se smatra najdužim nizom treninga bez dana pauze u SAD-u. Po Markovim rečima, trčanje mu je oduvek predstavljalo način da pogura sebe i testira svoje granice. Poslednjih meseci shvatio je da su mu treninzi više pokušaj da održi niz neprekinutim u nadi da će se oporaviti, a to nije nešto što mu predstavlja zadovoljstvo. Otkriće da može voziti bicikl bez bolova dalo mu je priliku da nastavi sa onim što ga ispunjava, i u isto vreme se okuša u jednoj novoj disciplini koju je zbog trčanja možda zanemario.

O svom iskustvu 45 godina trčanja bez prestanka i tome kako je to činio na temperaturama od -25 do +40, na zemlji, moru, za vreme oluja i zemljotresa, u danu kada su mu rođena deca i dan nakon operacije kolena, Mark je odlučio da napiše knjigu.

Među zanimljivijim činjenicama nalazi se i to da je bio jedan od prvih zaposlenih u kompaniji Nike, i pre nego što je nosila to ime, i da je na testiranju za Olimpijadu 1972. na kojem je završio sedmi postao prva osoba koja je na zvaničnoj trci kroz cilj prošla u legendarnim Nike patikama sa đonom u obliku waffle-a, dve godine pre nego što je to postala najprodavanija patika za trčanje na svetu.

I tako, jedan niz se završava a drugi već preti da ga premaši. Drugi trkač, Jon Sutherland, počeo je da trči manje od godinu dana nakon Marka, i ukoliko ne dođe do nepredviđenih situacija, već na sledeće proleće mogli bismo da dobijemo novog američkog rekordera.

To međutim neće biti i najbolji rezultat na svetu, jer trenutno najduži, još uvek aktivni niz drži Britanac Ron Hill koji je počeo da trči 20. decembra 1964., i svakoga dana trči već neverovatnih 48,5 godina.

Prethodno 30-30 intervali Veronique Billat
Sledeće Želite da prestanete da pušite? Izađite na trčanje