Nekoliko reči o kalendaru trka


Jedna od glavnih stvari koje sam želeo da postignem sajtom bila je da na jednom mestu trkač ima najbolji pregled događaja kojima bi mogao da prisustvuje u toku godine i tako može da planira svoje trke i obaveze unapred. Voleo bih da je to lakši posao ali pretpostavljam da je to nešto vredno truda jer znam koliko je meni nedostajalo kada sam tek počinjao da trčim.

Trkačka scena u Srbiji je malo haotična. To nije obavezno loša stvar ali znači da se ponekad stvari rešavaju u „kako ćemo – lako ćemo“ maniru. Nije čudno da se trke pomeraju, odlažu, da se satnica menja… sve su to dečije bolesti koje će proći vremenom ali povremeno dovode do toga da se recimo istog datuma poklope tri trke (kao što je bilo u septembru), a da se drugi put trkači pojave na startu a ona je otkazana.

Posterbord, nova opcija kalendara po kojoj su sve trke raspoređene kao na panou sa fokusom na fotografije

Kao što sam rekao, takve stvari se dešavaju i ne vredi se previše fokusirati na njih. Broj trkača u Srbiji još uvek raste, ali kada bude usporio (nadam se ne još dugo, dugo vremena), veoma će se lako videti po poseti na trkama kako oni reaguju na te stvari i koliko su im bitne.

Ali da ne širim temu, poenta je da je zbog takvih situacija teško predvideti kako će izgledati kalendar za sledeću godinu. Čak i kada je situacija jasna, kanali komunikacije između organizatora i učesnika nisu toliko razvijeni da bi informacije mogle biti brzo razmenjene ukoliko dođe do nekih promena.

Na koji način ja dolazim do informacija? Ukoliko ste običan čitalac sajta, na isti način kao i vi. Možda je moj trkački krug prijatelja malo širi pa lakše čujem za nešto što bi vama moglo da promakne, ali princip je isti – informisanje na trkama, praćenje sajtova organizatora, fejsbuk, google, gledanje prošlih datuma i slično. Jedini izuzetak su nekoliko organizatora koji imaju običaj da mi pošalju najavu unapred i ljudi iz Saveza atletskih veterana Srbije koji svake godine objavljuju plan trka za celu godinu, što i čini osnovu kalendara na ovom sajtu.

Kako se trke unose u kalendar

Grubo, trke u svim kategorijama mogle bi se podeliti u tri grupe:

  • One koje imaju zvaničnu potvrdu i najavu organizatora
  • One koje su najavljene preko trećih lica
  • One o kojima ne postoji nikakva informacija

Prva grupa je najlakša. Informacije obično potiču od samog organizatora, bilo preko zvaničnog sajta ili najava objavljenih u novinama i sredstvima informisanja. Za te trke postoji datum, vreme, kontakt i najčešće detaljan opis. Zna se gde se tačno organizuju i nema nedoumica osim u nekim ekstremnim slučajevima.

Druga grupa je malo komplikovanija. Datumi ovih trka preuzeti su iz kalendara ASS, SAVS, STU, OSS i slično, i obično se radi o veoma šturim informacijama. Vreme starta se ponekad može naći, kao i organizator, ali je mesto recimo dosta uopšteno. Kada za trku piše da se održava u Beogradu to je skoro kao da vam ništa nije ni rečeno. Da li je u pitanju Ada, Ušće, Košutnjak, Savski kej, Avala ili su negde zatvorene ulice? Ali i pored toga sadrži dovoljno informacija da može biti od koristi onima koji žele da unapred imaju makar neku ideju kako bi planirali svoje buduće obaveze i treninge. Sve trke iz ove grupe nose napomenu odakle je preuzet datum, i sve dok je to slučaj podrazumeva se da informacije još uvek nisu zvanično potvrđene.

Međutim treća grupa je najteža. Kao urednik uvek se lomim između toga šta je bitnije, imati okvirnu informaciju o nekoj trci koja ne mora obavezno biti tačna ili zanemariti je dok se ne pojavi zvanična koja može biti zakasnela. Na meni je da procenim koji je najbolji postupak u takvoj situaciji, i tada se uvek vodim time kakvu bih informaciju kao čitalac i običan trkač ja voleo da imam. Bilo je u prošlosti trka koje su pomerane po više puta (i to na zvaničnom sajtu) pre nego što su otkazane (što nije nigde bilo ozvaničeno, samo su prijavljeni dobili mail sa obaveštenjem), tako da i zvanična informacija često ne mora imati nikakvu težinu, i zato se obično odlučujem za prvi slučaj – postavim okviran datum na osnovu prethodnih godina, iako može biti netačan, sa nadom da će zvanične informacije slediti bilo da potvrde ili otkažu trku.

Moj stav je da uvek postoji neko koga bi mogla zaintrigirati neka trka bez obzira na to kada se održava, pogotovo ukoliko je u pitanju nešto neobično kao što je trka u venčanicama ili na štiklama. Mislim da je sama svest o tome da tako nešto postoji dovoljna da pretegne na stranu stavljanja u kalendar. Sve trke iz ove grupe imaju jasno naznačeno da je njihov datum zasnovan na informacijama iz prošlih godina, kao i prilog „Okvirno“ ispred imena u samom kalendaru. Na trke sa prilogom „Okvirno“ nikada ne treba ići pre prethodnog kontakta sa organizatorom. Ovo bi u principu trebalo da važi za sve trke, ali je posebno bitno za one iz ove grupe.

Novi dizajn i najave trka

Mini kalendar u bočnom menijuNovi dizajn kalendara doneo je i neke promene u vezi sa samim najavama trka. Dok je u prošlosti on bio samo podsetnik a trke su posebno najavljivane, sada predstavlja pravi informaciono-interaktivni alat, a posetioci sajta mogu da komentarišu na stranicama trka, da ih dele na socijalnim mrežema sa svojim prijateljima i da se na njima dogovaraju oko eventualnog učešća, prevoza i slično. Takođe, ovo je omogućilo da se podigne i kvalitet celokupnog sajta jer sam oduvek imao rezervu da objavljujem najave koje ne zadovoljavaju moje specifične estetske kriterijume, tako da su posetioci mogli biti uskraćeni za određene informacije. Više to nije slučaj. Sada sam u poziciji da napravim unos za trku čim se pojave osnovne informacije i da ih kasnije dopunim po potrebi.

Opcija najava trka u glavnom delu sajta, među ostalim tekstovima i na početnoj strani još uvek postoji za organizatore koji žele da promovišu svoju trku. To će im omogućiti bolju vidljivost i nije uslovljena ni sa čim osim, kao što sam pomenuo, određenim estetskim kriterijumima. Uvek sam raspoložen za promociju, čak mi nije problem i da sredim nečiji tekst kako bi izgledao što lepše, ali ne mogu biti lektor, ispravljati pravopisne greške i ubacivati kvačice na Č, Ć, Š, Đ i Ž jer neko drugi to nije uradio. To nije fer prema meni i oko toga nema diskusije i kompromisa. Takođe, na glavnoj strani će biti objavljivane samo najave koje mi lično organizator pošalje ili me neko zamoli da objavim, ne podrazumeva se da ću to sâm uraditi ma koliko bitna trka bila. Primere trka koje zadovoljavaju kriterijume za naslovnu stranu možete pogledati ovdeovdeovde i ovde.

Za kalendar mogu da dozvolim da kriterijumi ne budu toliko visoki. Tu se ne radi o meni već o posetiocima koji zaslužuju da imaju najbolje moguće informacije.

Opcije i izgled kalendara

Što se samog kalendara tiče, on se sastoji od glavnog dela i pomoćnog prozora koji se nalazi u bočnom meniju i prikazuje narednih 7 trka. U pomoćnom prozoru se od poslednje verzije kalendara ne nalaze orijentiring trke jer više ne postoji vizuelna razlika po kojima bi odskakale od ostalih čisto trkačkih, a imena su im takva da bi ih neko lako mogao pomešati. To naravno ne znači da se ne nalaze u glavnom delu kalendara u kojem su jasno označene zelenom bojom. Ukoliko u nekoj narednoj verziji to bude ispravljeno i one će se vratiti tamo gde im je mesto. Zbog ovoga mi je posebno žao jer orijentirci imaju veoma razvijen sistem informisanja i kvalitetne najave svojih trka.

Postoji šest kategorija trka koje su prilično jasne – Atletska takmičenja, Orijentiring takmičenja, Triatlon takmičenja, Ostala takmičenja, Planinske trke i Avanturističke trke. Svaku kategoriju karakteriše određena boja kako bi se međusobno razlikovale, a određena trka može se nalaziti i u više kategorija.

Neke trke označene su kao celodnevne iako to nisu. Razlog za to je što još uvek ne postoji njihovo tačno vreme starta, i ukoliko se ono pojavi to će biti ispravljeno.

U kalendaru se nalaze samo trke u Srbiji. Postoji par izuzetaka i to samo ukoliko je organizovan prevoz i smeštaj domaćih takmičara u inostranstvu. Ukoliko je to besplatno (kao u slučaju Skopskog ili Podgoričkog maratona) smatram prirodnim da i to unesem. Ukoliko je u pitanju komercijalno putovanje učiniću to samo na molbu organizatora. Ne bih želeo da se kalendar pretvori u prostor za reklamiranje ali mislim da je trkačima bitnije da ipak imaju sve opcije na raspolaganju.

Osim glavnog pregleda po mesecima, nedeljama i danima, postoje još dva oblika od kojih svaki ima svoje kvalitete. Agenda izlistava narednih 15 trka sa datumima održavanja i iz nje je lako otvoriti i zatvoriti opis i informisati se o pojedinačnoj trci. Sa druge strane Posterbord prikazuje naredne trke u obliku postera, fokusirajući se pre svega na sliku koja prati tekst. Ukoliko najava sadrži sliku izgledaće vizuelno mnogo privlačnije nego ako to nije slučaj.

Agenda, jedna od opcija kalendara

Nadam se da će vam kalendar u ovom obliku predstavljati koristan alat, makar onoliko koliko je to moja želja. Kao što sam rekao, pronalaženje i unos informacija o trkama nije lak posao, ali ne žalim se, samo se nadam da ćete imati razumevanja za određene propuste ukoliko se dogode. Za sada je u potpunosti unesen kalendar za prvu polovinu godine (i malo preko toga), a u narednim danima to će biti slučaj i sa ostatkom. Ukoliko imate neke zamerke ili predloge kako da ga zajedno učinimo još boljim, otvoren sam za sugestije.

Prethodno CPR: Postupak oživljavanja
Sledeće 1000 ždralova za BELhospice: Ultramaratonci